CLM si-a stabilit prioritatile pentru anul viitor

joi, 27 decembrie 2001, 00:00
4 MIN
 CLM si-a stabilit prioritatile pentru anul viitor

Programul vizeaza continuarea lucrarilor de investitii incepute in anii anteriori, inceperea unor noi lucrari de investitii, sprijinirea investitorilor privati, indeplinirea masurilor de protectie sociala, continuarea actiunilor si masurilor de gospodarie si infrumusetare a municipiului, amplificarea actiunilor cultural-sportive, asigurarea serviciilor comunitare, a protectiei mediului, precum si imbunatatirea starii de sanatate si educatie a populatiei.
Lucrarile de investitii
In perspectiva anului 2002, municipalitatea braileana se axeaza pe continuarea investitiilor incepute in perioada anterioara. Este vorba, in principal, despre finalizarea lucrarilor la Caminul de batrini din Lacu-Sarat, la Caminul "Sf. Nicolae", la Stadionul de atletism, dar si a lucrarilor de eliminare a excesului de umiditate in statiunea Lacu Sarat si in Parcul "Monument". Pe lista prioritatilor investitionale, se mai afla terminarea lucrarilor la sala de sport a Liceului cu Program Sportiv, la bazinul de inot (descoperit), a lucrarilor de amenajare si igienizare a cladirilor pentru extinderea Caminului Spital Baldovinesti, precum si a lucrarilor la centrala termica de la Caminul de batrini din str. Polona.
O grupa de actiuni semnificative vizeaza asigurarea bazei materiale si imbunatatirea conditiilor din scolile brailene. In acest sens, in anul 2002, municipalitatea si-a propus finalizarea lucrarilor la Liceul "Gh. Munteanu Murgoci", a lucrarilor de extindere si reparatii de la Scoala Generala nr. 16 – lucrari cu finantare mixta, de la Banca Mondiala si bugetul local -, realizarea de reparatii in scoli si gradinite, continuind programul demarat in anii precedenti.
Politica actuala a guvernului in domeniul locuintelor si amenajarii teritoriului este preconizata a fi indeplinita la nivelul municipiului Braila. Pentru anul 2002, se are in vedere inceperea construirii unui numar de 824 de apartamente, locuinte pentru tineret, din care 56 pe amplasamentul din Sos. Baldovinesti, 496 pe amplasamentul din Cartierul Lacu Dulce si 272 apartamente in zona Brailita.
De asemenea, municipalitatea isi propune terminarea lucrarilor la blocul B 26 – 2 scari – din "Ansamblul Buzaului".
Amenajarile urbane
In domeniul amenajarilor urbane, municipalitatea isi propune sa realizeze Gradina Botanica din Parcul Monument, Poterna din Gradina Publica, continuarea lucrarilor de reparare si amenajare a Parcului de la Dunare (intre str. Grivita si trecerea Bac), realizarea imprejmuirii Parcului din Lacu Dulce – 30 ha -, amenajarea de noi spatii verzi si intretinerea celor existente, prin plantat de arbori si arbusti, gard viu si flori, semanat gazon in toate zonele municipiului, confectionarea si intretinerea mobilierului stradal.
Acestor actiuni, li se adauga masurile de realizare a iluminatului public stradal, de realizare a serviciului public, respectiv salubrizare si combaterea tintarilor, intretinerea fintinilor arteziene.
Tot o noua investitie se va realiza la imobilul situat in "Piata Poligon" nr. 2, prin lucrarile de consolidare si reparatie a imobilului, in vederea includerii acestuia in circuitul muzeistic.
Serviciile publice comunitare
Un segment important al programului vizeaza asigurarea serviciilor publice comunitare, prin extinderea lucrarilor de canalizare cu fonduri comunitare (ISPA) si terminarea lucrarilor la Canalul Colector. In acest sens, trebuie precizat ca, in anul 2001, s-a realizat partea cea mai dificila din punct de vedere tehnologic – traversarea Caii Galati – si s-au finalizat, din punct de vedere juridic, toate dosarele ce ii vizau pe proprietarii supusi exproprierii sau masurilor prevazute de legea civila. Pentru anul 2002, au mai ramas de executat circa 250 metri lineari.
Si in anul viitor, vor fi continuate lucrarile de intretinere a strazilor – prin realizarea covoarelor asfaltice, lucrari de plombari, pietruiri, pavaj, marcaje rutiere -, si se vor lua in continuare masuri de asigurare a apei pentru intreaga populatie a municipiului.
Odata cu dobindirea calitatii de actionar majoritar la "CET" SA, CLM isi propune rentabilizarea si revigorarea acestei societati, in vederea asigurarii polulatiei cu energie termica si energie electrica.
Daca, la finele acestui an, municipalitatea a inaugurat prima celula la Groapa Ecologica, in cursul anului 2002 isi propune sa adopte masuri de rentabilizare atit pecuniara, cit si functionala a acestui centru de ingropare tehnologica a gunoaielor.
In domeniul transporturilor, municipalitatea isi propune sa contribuie la realizarea modernizarii si extinderii parcului auto si a depoului de tramvaie, paralel cu adoptarea de masuri organizatorice de realizare a unui transport public de persoane, civilizat si legal.
In programul de dezvoltare economico-sociala a municipiului, este subliniat faptul ca au fost luate masurile prevazute de lege pentru punerea in aplicare a Legii venitului minim garantat, pentru continuarea masurilor imperative privind protectia persoanelor virstnice si a persoanelor cu handicap. De asemenea, activitatea de autoritate tutelara va urmari solutionarea tuturor aspectelor privind protectia si repartizarea minorilor si a persoanelor fara discernamint.
Sprijinirea investitorilor
"Sprijinirea investitorilor privati in realizarea activitatilor comerciale, in special in sectorul productiei si al prestarilor de servicii, nu a fost si nu e o simpla lozinca", se precizeaza in program.
Astfel, in anul 2001, s-au pus bazele unei noi fabrici de incaltaminte si uneia de confectii, a caror finalizare este programata pentru anul viitor.
Tot in 2002, vor demara lucrarile la Fabrica de Medicamente, toate aceste obiective avind ca finalitate crearea, in municipiu, a peste 2.000 de noi locuri de munca.
Activitatea culturala
In ceea ce priveste activitatea culturala, in municipiul Braila se vor continua comemorarea si omagierea evenimentelor istorice de referinta, pastrind vie in memoria generatiilor faptele glorioase ale istoriei neamului, dupa cum se arata in document.
In plus, in acest sector, municipalitatea isi propune aniversarea "Anului Caragiale" – 150 de ani de la nasterea scriitorului, inaugurarea "Parcului Familiei", organizarea cursurilor "Master Classes", sub conducerea sopranei Mariana Nicolesco, organizarea Festivalului de Teatru Alternativ "Altfest".
Se va urmari, totodata, implicarea, in realizarea manifestarilor culturale, a tuturor institutiilor si persoanelor juridice, in asa fel incit manifestarile sa fie ale municipiului Braila, in cel mai propriu sens. (Mircea CIUCASU)

Comentarii