Metoda de anulare a datoriilor la intretinere nu-l satisface nici pe presedintele CJ

luni, 20 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Metoda de anulare a datoriilor la intretinere nu-l satisface nici pe presedintele CJ

Toti cei vizati de decizia Guvernului privind anularea datoriilor la intretinere – totala sau partiala – a familiilor cu posibilitati financiare reduse privesc cu reticenta si chiar dezamagire metoda gasita de Executiv pentru aceasta operatiune. Deocamdata, insa, toata lumea – locatari, administratori de asociatii, "Aptercol" etc. – asteapta publicarea hotaririi Guvernului in "Monitorul Oficial".
Reamintim ca anularea datoriilor se refera doar la restantele la plata energiei termice, iar criteriile stabilite de Executiv sint atit de incurcate si chiar aberante, incit, practic, daca acestea ar intra in vigoare acum in forma in care au fost prezentate presei, nici un restantier nu ar putea beneficia integral de prevederile deciziei Guvernului, iar asigurarea agentului termic in aceasta iarna si in blocurile in care datornicii sint majoritari nu se va putea face in cea mai mare parte a cazurilor – din cauza restantelor la apa rece.
Oricum, nici Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judetean Braila – cel care, alaturi de toti presedintii CJ si prefectii din tara, a participat la discutiile de la Guvern privind metoda de anulare a datoriilor – nu pare deloc entuziasmat de varianta Executivului.
In legatura cu varianta finala aleasa de Guvern, dupa care se vor anula datoriile la intretinere, Aurel Simionescu, apreciaza ca ar fi de discutat doua probleme care apar.
Prima problema este cea a fondurilor, care nu sint disponibile in momentul de fata si nu permit societatilor comerciale producatoare de energie termica sa-si faca aprovizionarea, sa-si achite datoriile pe care le au, la rindul lor, la gaz, energie etc., fonduri care nu sint disponibile pentru ca nu sint colectate de la populatie. O a doua problema este cu ce fonduri, cu ce bani isi vor desfasura activitatea in aceasta iarna respectivele societati. "Daca presupunem, la modul ideal, ca toata lumea si-ar achita datoriile integral, nu am avea conditiile necesare pentru incalzire in iarna care vine. De fapt, nu s-ar reusi altceva decit stingerea datoriilor pe toata filiera: datoriile populatiei catre Aptercol, ale Aptercol catre Romgaz, Termoelectrica, Electrica si CET, ale acestora catre furnizorii lor etc. Deci nu am avea rezolvata problema", opineaza Simionescu.
Un alt aspect reliefat de presedintele CJ se refera la rapiditatea cu care trebuie facute aceste demersuri. "Daca noi ne vom apuca acum sa facem sute, mii de tabele, in care sa fie incadrate diverse tipuri de familii pe tot felul de criterii, va fi o munca extrem de laborioasa. Vine iarna peste noi si s-ar putea ca toata munca asta de evidentiere, de nominalizare a acelor familii eligibile despre care se vorbeste, daca mergem pe o astfel de procedura, sa dureze toata iarna. Va fi foarte dificil, mai ales ca fiecare institutie are anumite norme, un anumit mod de lucru. De aceea, nu pot spune ca sint impotriva a ceea ce hotaraste guvernul, dar procedura in sine este extrem de complicata", a mai spus Aurel Simionescu.
Propunerea CJ
Reamintim ca, in urma cu o saptamina, prefectul Teodor Caprita si presedintele Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, alaturi de omologii lor din intreaga tara, s-au intilnit cu premierul Mugur Isarescu pentru o discutie avind ca tema gasirea unor solutii privind asigurarea caldurii si apei calde pentru populatie in iarna 2000-2001.
Ulterior intilnirii de la Bucuresti, partea braileana a gindit, a intocmit si a trimis guvernului o propunere ce reprezinta o combinatie intre cele doua variante prezentate de premier, respectiv realizarea unei grile a asa numitor gospodarii eligibile – familii care pot beneficia de o astfel de subventie – grila care sa tina cont de venitul mediu pe membru de familie. Grila este impartita in 5 categorii si porneste de la familiile care au sub 500.000 lei pe membru de familie. Urmeaza apoi inca 4 categorii, din sfert in sfert de milion, ajungind la familii care au sub 1,5 milioane pe membru de familie. Pentru familiile din grupa "0", deci cele care au sub 500.000 lei/membru, eventual si pentru cele din grupa I – 750.000 lei/membru, se propunea stergerea neconditionata a datoriilor si subventionarea totala a costului energiei termice pe viitor. Pentru celelalte familii, era prevazuta stergerea conditionata a datoriilor si subventionarea partiala a energiei termice, astfel incit, daca la nivelul primei categorii subventia ar fi de 80%, la nivelul celei din urma s-ar fi ajuns la 20%. (Mircea CIUCASU)

Comentarii