TVA se extinde si asupra constructiilor de locuinte

marți, 04 decembrie 2001, 00:00
6 MIN
 TVA se extinde si asupra constructiilor de locuinte

Potrivit proiectului legii privind TVA, aprobat luna trecuta de Executiv, cota zero de TVA pentru constructia de locuinte va fi eliminata incepind cu 1 ianuarie 2002, deoarece contravine Directivei a VI-a a Uniunii Europene si aquis-ului comunitar.
Efectul imediat al acestei hotariri va fi cresterea cu 19% a pretului constructiei de locuinte, fapt care ii va afecta in special pe cei care vor dori sa-si achizitioneze o locuinta.
Ca urmare a noilor reglementari, preturile unei locuinte noi, cu doua, respectiv trei camere, va creste cu aproximativ 90-180 milioane de lei.
Volumul constructiilor va scadea cu 19%
Reprezentantii asociatiei antreprenorilor din constructii estimeaza ca vinzarile de locuinte vor scadea odata cu reintroducerea TVA de 19%, din ianuarie anul viitor.
Clientul nu mai are nici un fel de posibilitate sa-si recupereze TVA. Deci, el plateste, practic, cu 19% mai mult. Pe cale de consecinta, volumul de constructii va scadea cu aproape 19%.
Probleme si mai mari vor avea, insa, toate firmele care au inceput deja constructia unor blocuri pentru clientii lor. Acestia vor trebui sa plateasca TVA pentru acea parte din locuinta care se afla inca in constructie. Daca nu este terminata constructia la aceasta data, omul nu va suporta TVA-ul pe ce este construit pina acum. Dupa situatiile de lucrari si, probabil, pe ce mai este de facut pentru anul viitor, logic, insa nu cert, pentru ca nu se stie cum va arata legea in forma finala, omul va suporta diferenta de pret.
"Trebuie sa existe o pozitie ceva mai ferma vizavi de aquis-ul comunitar, cind este vorba de interesul national"
Imbunatatirea legislatiei privind TVA este una dintre actiunile inscrise in Programul de guvernare pe perioada 2001-2004, in vederea cresterii eficientei acestui impozit, cu o pondere insemnata in totalul veniturilor bugetului de stat, si a crearii unui cadru propice mediului de afaceri. Prin promovarea acestui act normativ, guvernul urmareste reglementarea in mod unitar a TVA, in scopul usurarii intelegerii si aplicarii acestui impozit, atit de catre contribuabili, cit si de catre organele fiscale.
Fara a banui de rea intentie initiativa legislativa a Executivului, se pare ca, la fel ca in cazul noului Cod al Muncii, proiectul de lege privind TVA mai trebuie periat, ici, colo, prin punctele esentiale, cel putin in cazul constructiilor de locuinte.
Unul dintre reprezentantii nostri in Parlament, senatorul PSD Viorel Balcan, si-a exprimat indoiala ca forma finala a legii va cuprinde o astfel de reglementare in domeniul constructiilor.
"Stiu ca guvernantii, in momentul de fata, cauta solutii de a reduce TVA-ul pentru unele produse alimentare de baza. Intimpina, insa, piedici din partea Comunitatii Europene si a FMI. De case, chiar ca nu stiu absolut nimic si nu ma pot pronunta, dar, oricum, nu cred ca legea va arata asa in varianta finala", ne-a declarat senatorul PSD.
Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judetean, institutie care, in plan local, este principalul ordonator de credite pentru constructia de locuinte in baza OG 19/1994, s-a aratat sceptic in privinta prevederilor din proiectul legislativ privind TVA. Desi, de regula, nu prezinta un punct de vedere decit dupa ce vede "un act" in forma lui finala, Simonescu si-a exprimat speranta ca viitoarea lege a TVA va face referire nu la constructiile noi – case, blocuri -, ci la aplicarea cotei de 19% pentru lucrarile scutite, pina acum, de aceasta taxa. Este vorba despre consolidari, reabilitari si alte astfel de lucrari pe care oamenii le efectuau la propriile imobile si pentru care, dupa prezentarea devizului, le era decontat TVA-ul respectiv.
"Intr-adevar, cind s-a facut asa ceva, procedura era extrem de greoaie si un numar mic de oameni, de regula cei care cunosteau, apelau la aceasta returnare de TVA", a spus Simionescu.
In alta ordine de idei, presedintele CJ sustine ca trebuie sa existe o pozitie ceva mai ferma fata de aquis-ul comunitar, cind este vorba de interesul national. Fara a nega importanta indeplinirii criteriilor din aquis-ul comunitar, Simionescu a spus ca fiecare tara din rindul celor care aspira la aderarea la UE isi protejeaza, intr-un fel sau altul, interesele pe care le are intr-un anumit moment.
"Exista un interes in domeniul constructiilor, pe care il avem cu totii, pentru ca aceasta activitate atrage dupa ea, pe orizontala, o serie intreaga de alte activitati producatoare de venituri, inclusiv partea comerciala, pentru ca omul, cind se muta intr-o casa noua, isi cumpara mereu diverse alte lucruri. Eu nu cred ca facilitatea pe care o avem acum, cea privitoare la cota «0» de TVA pentru constructia de locuinte, intra in domeniul acesta al interdictiilor acquis-ului comunitar. Nu cred ca lucrul asta este absolut. Trebuie sa vedem care sint masurile si ce trebuie sa facem acolo unde avem un interes sa dezvoltam ceva", a spus presedintele CJ, care opteaza pentru instituirea unui cote de TVA preferential: "0" sau un procent foarte mic pentru produse sau servicii de interes strategic si 19% pentru celelalte, marea majoritate.
La rindul sau, vicepresedintele CJ, Adrian Scutaru, presedintele Comisiei de avizare a cererilor de cumparare a locuintelor construite in baza OG nr. 19/1994, considera ca anularea cotei "0" de TVA pe piata constructiilor va conduce la o majorare a preturilor locuintelor cu 19%. In atari conditii, spune Scutaru, cel putin in prima faza, "vom asista la o scadere a capacitatii de cumparare de locuinte pentru populatie, tinind cont ca veniturile acesteia, oricum, nu sint exceptionale".
Repercusiunile se vor rasfringe si asupra cumpararilor de apartamente construite conform OG 19/1994. Subventia acordata tinerilor de catre stat, in prezent de 30%, va fi neinsemnata, adica se va reduce cu 19%, exact cota TVA.
"Probabil, daca asa va arata forma finala a legii, se vor lua alte masuri pentru sustinerea, in continuare, a constructiei de locuinte de care tara are, totusi, nevoie", a conchis vicepresedintele CJ.
Piata imobiliara nu va fi profund afectata
Piata imobiliara braileana a percutat mereu prin cresterea preturilor locuintelor, la orice interventie a statului. Prima reactie s-a inregistrat in momentul in care CEC a acordat credite cu dobinda subventionata pentru cumpararea de locuinte. Socul a fost de scurta durata, preturile crescind undeva intre 10-15%. La fel s-a intimplat si in momentul in care a aparut ideea construirii de apartamente prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte. In consecinta, este posibil ca, odata cu noua lege a TVA, sa asistam la o noua majorare a preturilor. Cit de consistenta va fi aceasta si cit timp se va resimti pe piata ramine de vazut.
Cristian Teodor, directorul Agentiei imobiliare "Cristian", totodata presedintele filialei locale a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare, crede ca va fi, intr-adevar, o unda de soc, insa trecatoare, pentru ca, oricum, la ora actuala, preturile locuintelor in Braila au crescut foarte mult.
"Cind a aparut ideea constructiilor de locuinte subventionate de stat, multi clienti faceau referire la ele si au facut o tentativa de crestere a preturilor. Imi spuneau «cum, domnule, daca un apartament cu o camera costa 300 milioane de lei, eu cum sa-mi vind apartamentul cu doar 70-80 milioane?». A fost insa un val trecator, apoi oamenii si-au dat seama de puterea de cumparare de pe piata. Dindu-si seama, au revenit cu picioarele pe pamint. Cel putin pe piata imobiliara braileana, aceasta masura nu cred sa aiba un impact deosebit. O sa fie doar un val", a spus Teodor.
Chiar si asa, "un simplu val", respectiv o alta crestere de 10-15% a preturilor, datorita noii legi a TVA, va transforma in vis – daca nu cumva asa si este, in momentul de fata – intentia unui tinar brailean de a cumpara locuinta "second hand" de pe piata imobiliara. Care piata, la ora actuala, se prezinta cu urmatoarele preturi: apartament cu o camera – 100 milioane de lei, doua camere – 160 milioane de lei, trei camere – 170-180 milioane de lei, iar cu patru camere – 200-240 milioane de lei, cu diferentele de rigoare, in functie de zona in care sint amplasate acestea. (Mircea CIUCASU)

Comentarii