Canicula nu se da dusa

luni, 06 august 2012, 14:41
6 MIN
 Canicula nu se da dusa

Zeci de ieseni au ajuns in ultimele zile la spital din cauza efectelor temperaturilor ridicate din aceasta perioada. La nivel national, peste 6.500 de persoane au solicitat ajutor de la serviciile de ambulanta doar in ultimele 24 de ore. Datele centralizate de catre Ministerul Sanatatii, prin Centrul operativ pentru situatii de urgenta arata ca in ultimele 24 de ore peste 90 de persoane au primit ingrijiri medicale din cauza efectelor caniculei, iar 6.534 au solicitat ambulante. La nivel national au fost mobilizate 1.427 de ambulante, iar in judete au fost amenajate peste 547 de puncte de prim ajutor. "Pentru prevenirea incidentelor in aceasta perioada cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18", se precizeaza intr-un comunicat al conducerii Ministerului Sanatatii.

Nu asteptati sa va fie sete pentru a bea apa

De asemenea, medicii recomanda consumul zilnic de lichide, cel putin doi litri, fara a astepta sa apara senzatia de sete. Astfel, ar trebui sa se consume cate un pahar de apa la fiecare aproximativ 20 de minute. Apa poate fi inlocuita si cu iaurt. In acelasi timp, sunt recomandate in aceasta perioada fructele si legumele proaspete, in special pepene galben, pepene rosu, prune, castraveti si rosii, pentru ca acestea contin o cantitate importanta de apa. Este interzis alcoolul, din cauza faptului ca acesta favorizeaza deshidratarea. In acelasi timp, un organism in care exista alcool nu mai are capacitatea normala de a se apara impotriva temperaturilor foarte ridicate. Tot la categoria bauturilor nerecomandate se afla si cele cu un continut bogat in cofeina, respectiv cafea, ceai, cola sau cele cu mult zahar, toate cauzand deshidratare. Imbracamintea trebuie sa fie lejera, de culori deschise, largi, de preferat din fibre naturale. Foarte importanta este protejarea capului cu palarii de soare sau sepci. Pe parcursul unei zile trebuie facute mai multe dusuri caldute, fara a sterge apa de pe corp, iar munca in aer liber sau care consuma multa energie trebuie evitata.

Restrictii de circulatie in oras

Canicula alunga autovehiculele mai mari de 7,5 tone din municipiu. Primarul Gheorghe Nichita a dat ieri o dispozitie prin care a interzis circulatia vehiculelor mari pe strazile din oras. Masinile cu o masa mai mare de 7,5 tone nu au fost lasate ieri sa circule pe strazile din oras intre orele 16 si 20. Din cauza codului portocaliu de canicula, restrictiile de circulatie vor fi valabile si astazi. Autovehiculele mari nu vor avea voie sa intre in oras intre orele 11 si 20. Exceptie de la aceste restrictii fac autovehiculele care transporta persoane, animale vii si produse perisabile, echipamente de prim ajutor, carburanti, apa si hrana in zonele calamitate, produse din exploatari agricole, si cele care fac transporturi funerare, postale si pentru tractari vehicule avariate. „Pe langa planul de masuri pe care il facem la cod portocaliu cu asigurarea apei in spatiile climatizate, adica supermarketuri si malluri cu care avem colaborare permanenta, am luat decizia privind interzicerea traficului greu in municipiul Iasi pe perioada caniculara. Salubris va intensifica procesul de udare a strazilor", a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Municipalitatea a decis sa prelungeasa programul de functionare a fantanilor arteziene pana la ora 24, sa distribuie apa minerala in centrele de cartier si sa asigure functionalitatea tuturor cismelelor din oras. „Am facut o adresa la Apavital sa puna o cismea in Cicoarei, vizavi de strand si pe strada Aparatorii Patriei, acolo unde sunt 100 de familii care nu sunt racordate la sistemul de alimentare cu apa", a mai spus viceprimarul Chirica. Si constructorii care au santiere in oras au primit dispozitii sa asigure apa muncitorilor si sa prelungeasca pauzele de masa pentru a nu-i supune pe oameni la temperaturi de peste 35°C.

Incasari mari la Strand

Canicula i-a fugarit pe ieseni la strandul municipal. Locuitorii din municipiu au luat cu asalt cele trei bazine de la strandul din Cicoarei, unde s-a inregistrat un nou record la sfarsitul saptamanii trecute. Astfel, peste 5.300 de persoane au mers sambata si duminica la strand. Incasarile din vanzarile de bilete, abonamente si inchirieri de sezlonguri au fost pe masura. Municipalitatea a incasat in urma celor doua zile dogoritoare peste 36.300 de lei. La plaja Nicolina, soarele arzator i-a alungat in schimb pe ieseni. La sfarsitul saptamanii, doar 1.900 de persoane au mers la Purcica, incasarile Primariei fiind de 11.000 de lei.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis cod portocaliu de disconfort termic accentuat si un val de caldura persistent, valabil de ieri pana astazi. Temperaturile maxime vor atinge in aceste doua zile valori maxime de 38-40°C. Abia miercuri se vor inregistra temperaturi in usoara scadere, de pana la 35-37°C. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele de temperatura-umezeala va fi peste pragul critic de 80 de unitati.

––

Munca la 40°C

Temperaturi de peste 40°C, mult soare si un aer abia respirabil. Cu asta se confrunta iesenii de ceva vreme din cauza valului de aer torid. Adaugati la aceste conditii zgomotul ridicat, praful si lipsa unui loc umbros. Iata conditiile de munca pe care trebuie sa le suporte un muncitor de pe un santier de constructii.

"Am 44 de ani si nu-mi amintesc calduri asa mari"

Sandu Florin este dulgher si are o experienta de peste 10 ani in domeniu. Acesta lucreaza pe santierul cladirii care va adaposti viitorul Palat al Justitiei. Cu toate ca este obisnuit cu aceste conditii de munca, el le face fata cu mare greutate in aceste zile din cauza temperaturilor foarte ridicate: "Bem apa mereu. Muncim o ora, apoi ne ducem la umbra si mai stam 10-15 minute. E foarte greu pe o asa canicula. Am 44 de ani si nu-mi amintesc calduri asa mari; incepand de la 9-10 la 3 dupa-amiaza, tot caldura e", a declarat acesta. In mod normal, angajatorul trebuie sa asigure anumite conditii lucratorilor in astfel de situatii, insa in cazul de fata, muncitorii spun ca ei sunt cei care isi aduc pana si apa de baut. La mica distanta, tot pe strada Elena Doamna, langa Hotel Europa se afla un alt santier, acolo urmand sa functioneze o cladire de afaceri. Conditiile de aceasta data sunt imbunatatite, lucratorii avand pauza de la 12 la 13, angajatorul aducand si apa muncitorilor.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor este obligatorie asigurarea a cate 2-3 litri de apa minerala de persoana, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri.

"E greu, dar m-am obisnuit"

Lucratorii de pe santiere nu sunt singurii care trebuie sa suporte temperaturi foarte ridicate din aceasta perioada. Din cauza naturii muncii, caldura excesiva este o problema pentru maturatorii de strazi, pentru cei ce lucreaza la asfaltari, dar si pentru taximetristi sau vanzatorii din pietele agroalimentare. "Cu apa mereu langa noi, mai la umbra, mai cu ziarul, asa rezistam. Ce sa facem, supravietuim. E greu, dar m-am obisnuit, ca fac taximetrie de 16 ani de zile", a precizat un taximetrist.

Lucratorii din fabrici sau turnatorii isi desfasoara activitatea in conditii inca mai grele. In cazul acestora, conditiile de munca pot fi si mai grele, din cauza caldurii din interior ce se cumuleaza cu cea de afara. "Conditiile de lucru nu sunt dintre cele mai bune. In uzina e cald, insa cu adevarat cald e atunci cand se topeste metalul, cand se toarna, practic. Ca sa reziste temperaturilor, muncitorii au mereu apa la indemana, pauzele sunt mai dese, iar uneori, in functie de timp mai fac si cate un dus", a mentionat Gabriel Bejenariu, directorul Turnatoriei "Mae".

Nu toti muncitorii sufera insa din cauza caldurii. La polul opus se afla angajatii ce-si desfasoara activitatea in depozite frigorifice, birouri dotate cu aer conditionat ori supermarketuri. "Cu siguranta ca este mult mai bine decat afara. Si aici e cald, dar comparativ cu ce-i afara, nu se compara. Uneori pentru ca stau aici, parca uit ce temperatura este afara", a spus Liliana Tinco, vanzatoare in centrul comercial Iulius Mall.

Comentarii