Cimitirele iesene vor deveni mai scumpe chiar decit cimitirul Bellu din Capitala

luni, 13 iunie 2011, 20:59
5 MIN
 Cimitirele iesene vor deveni mai scumpe chiar decit cimitirul Bellu din Capitala

Alesii locali vor analiza astazi proiecte foarte importante pentru ieseni. Astfel, se vor stabili taxele si impozitele locale pentru anul viitor, dar se va discuta si propunerea municipalitatii de a majora taxele percepute in cimitire. Alte taxe ar urma sa fie aprobate pentru utilizarea stadioanelor detinute de Primarie. Vinzarea unui teren situat pe strada Elena Doamna, un schimb de terenuri, indicatori tehnico-economici pentru proiecte europene reprezinta alte proiecte din mapele consilierilor locali.

Intretinerea unui mormint, de 5 ori mai scumpa la Iasi

Unul dintre proiectele cu impact major asupra iesenilor este cel prin care municipalitatea propune majorarea tarifelor practicate in cimitire. Fata de actualele prevederi, majorarile sint si de peste 100%. Consilierii locali vor decide astazi cit vor plati iesenii pentru a se ingriji de rudele decedate. Sefii SC Servicii Publice au motivat necesitatea majorarii tarifelor prin faptul ca activitatea inregistreaza pierderi foarte mari.

Conform actelor depuse de reprezentantii SC Servicii Publice, in patru luni din 2010 s-a inregistrat o pierdere de peste 500.000 lei. Noile valori ale tarifelor rivalizeaza cu cele practicate in cele mai mari cimitire din tara. Un astfel de exemplu este cimitirul Bellu, din Bucuresti, singurul cimitir de categoria I din Capitala. Pentru intretinerea unui loc de veci in acest cimitir se achita anual o suma de 44 lei. Tariful scade pina la opt lei pe an la cimitirele de categoria a IV-a. La Iasi, tariful de intretinere actual este de 15 lei pe an si este propus sa ajunga la 45 lei pe an, adica mai mult decit pentru cimitirul Bellu. Totodata, redeventele pentru concesionarea unui loc de veci sint mult mai mari la Iasi, decit la Bucuresti.

Conform datelor de pe site-ul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, pentru concesionarea unui loc de veci in Cimitirul Bellu pentru o perioada de sapte ani se achita o suma de 20 lei. Pentru concesionarea unui loc de veci pe termen nelimitat la Cimitirul Bellu se achita suma de 280 lei. Pentru redevente nu se prevede acum nici o crestere, nivelul lor la Iasi fiind oricum mult mai mari decit la Bucuresti. Anul trecut s-a stabilit ca pentru un loc de veci concesionat pentru sapte ani la Iasi se achita o suma de 50 lei si 650 lei pentru o concesionare pe termen nelimitat.

Pina si hirtia este mai scumpa in cimitirele iesene

Si alte tarife propuse de sefii Servicii Publice depasesc valorile stabilite pentru cimitirile din Bucuresti. Astfel, la Iasi pentru eliberarea unui act duplicat se propune tariful de 30 lei, in timp ce la Bucuresti pentru acelasi lucru se plateste o suma de 21,78 lei. Pentru eliberarea unei adeverinte se propune la Iasi suma de 23 lei, iar la Bucuresti adeverinta este eliberata pentru suma de 10,85 lei.

"Noi nu am facut o astfel de comparatie, dar cei de la Servicii Publice au spus ca au analizat si alte tarife, din alte orase mari. La noi probleme este insa alta. Servicii Publice lucreaza cu TVA de 24%, are cota de profit de 5-10%. In plus, lor le-a disparut jumatate din venituri. Sumele incasate din concesionarea locurilor de veci ajung la bugetul local de cind s-au transformat in societate. Nu vad alta solutie, pentru ca ei nu au loc in organigrama Primariei", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei.

Taxele locale ingheata pentru inca un an

Iesenii vor afla astazi si ce taxe si impozite locale vor plati in 2012. Sefii Primariei au propus aplicarea acelorasi valori ca in 2011. In cazul in care consilierii locali vor aproba proiectul de hotarire propus de municipalitate, iesenii ar urma sa achite anul viitor aceleasi sume in contul darilor locale. De altfel, taxele locale au ramas neschimbate si in 2010, invocindu-se situatia economica.

Sefii Primariei au inclus pe ordinea de zi si un proiect privind aprobarea unor taxe pentru utilizarea terenurilor de sport de la stadioanele Emil Alexandrescu, Tineretului si Tepro. Cele mai mari taxe sint propuse pentru stadionul din dealul Copoului. Complexul sportiv are o valoare de inventar de peste 32 milioane lei si este format din mai multe terenuri de sport, spatii administrative, pista de atletism, alei, nocturna. Noile taxe ar urma sa acopere costurile inregistrate de municipalitate pentru intretinerea complexului. In 2010 s-au cheltuit aproape 800.000 lei cu utilitatile, intretinerea si salariile personalului administrativ.

Terenul principal al stadionului va putea fi inchiriat pentru organizarea de manifestari, culturale, artistice, expozitii pentru suma de 5.000 lei pe ora fara nocturna si 7.000 lei pe ora cu nocturna. Acelasi teren va putea fi inchiriat pentru antrenamente cu 100 lei pe ora sau cu 120 lei pe ora in cazul in care se aprinde si instalatia de nocturna. Pentru organizarea de meciuri s-a propus o taxa de 300 lei pe ora sau 500 lei pe ora, cu nocturna. Terenul sintetic va putea fi inchiriat cu 200 lei pe ora pentru organizarea de meciuri sau cu 60 lei pe ora pentru antrenamente. Aceleasi tarife sint propuse si pentru terenul de antrenament inierbat. Tarifele propuse pentru celelalte stadioane sint intre 20 si 500 lei pe ora. Cluburile sportive care sint finantate prin Fundatia Sportului Iesean pot utiliza in mod gratuit bazele sportive. Iesenii vor avea acces gratuit la pista stadionului Emil Alexandrescu cite doua ore pe zi, in functie de competitiile programate.

Lista celor 90 de intersectii gestionate de calculator

Consilierii locali vor decide astazi si daca accepta un schimb de terenuri. Georgeta Croitoru si Lenuta Lipcaliuc ar urma sa cedeze aproape 2.200 mp situati in zona Bazarului. La schimb, cele doua persoane ar urma sa primeasca 715 mp situati pe strada profesor Sesan, intre strada Sfintul Lazar si Universitatea Tehnica. Terenul de la Bazar a fost obtinut printr-o hotarire judecatoreasca. Municipalitatea propune si vinzarea unei suprafete de 441 mp de pe strada Elena Doamna numarul 63. Suprafata a fost evaluata la 101.700 euro. Pe teren exista o constructie, proprietate a SC Media Test SRL.

Societatea care achita acum o redeventa anuala de 7.074 euro are drept de preemtiune la vinzarea terenului. Angajatii Primariei s-au miscat foarte repede si au anlizat solicitarea firmei in citeva zile. Cererea de cumparare a terenului a fost depusa pe data de 2 iunie, iar pe data de 9 iunie documentatia se afla deja in mapele consilierilor.

Pe ordinea de zi a sedintei de astazi va fi si un proiect privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru managementul traficului. Investitia se ridica la 21,2 milioane euro. Un numar de 90 de intersectii ar urma sa fie gestionate automat de un server, in functie de traficul auto si directiile cele mai aglomerate.

 

Lista celor 90 de intersectii care vor fi supravegheate cu calculatorul

Comentarii