Cum va arata bulevardul Stefan cel Mare devenit pietonal? (VIDEO EXCLUSIV)

Subtitlu

marți, 07 august 2012, 20:51
5 MIN
 Cum va arata bulevardul Stefan cel Mare devenit pietonal? (VIDEO EXCLUSIV)

Proiectul Primariei de transformare a bulevardului Stefan cel Mare in piateta pietonala se limiteaza doar la schimbarea carosabilului. Amenajarea urbanistica a Centrului vechi presupune doar idei si solutii pe hartie. Primaria nu are o strategie clara pentru modul in care va fi organizata piateta dintre Piata Unirii si Palatul Culturii pentru a deveni un punct de atractie culturala si artistica. Reporterii „Ziarul de Iasi" va prezinta in exclusivitate, printr-o simulare 3D a traficului de pe bulevardul Stefan cel Mare, cum va arata centrul administrativ al orasului.

Cum va arata bulevardul central

Bulevardul Stefan cel Mare va intra in santier chiar de saptamana viitoare. Lucrarile estimate la 2,7 milioane de lei vor incepe, in prima faza, pe tronsonul dintre Casa Patrata si Casa Cartii, tronson care va fi inchis circulatiei auto. Santierul va inainta pe portiuni si este estimat a se incheia la sfarsitul lunii noiembrie. Strategia de dezvoltare a zonei centrale presupune insa, in mare parte, doar modernizarea strazii. Firma angajata de Primarie, Conest, va schimba in totalitate carosabilul din asfalt cu granit. Piatra cubica va fi montata pe tronsonul cuprins intre Piata Unirii si intersectia cu strada Anastasie Panu. Trotuarele vor fi desfiintate prin eliminarea bordurilor, rigolele vor deveni longitudinale, iar stalpii de iluminat vor fi schimbati. Reteaua electrica va fi schimbata si ingropata, iar stalpii de iluminat vor fi ornamentali, cu doua corpuri, pentru pietoni si masini. Urmatoarea etapa in modernizarea axei Piata Unirii-Palatul Culturii consta in interzicerea definitiva a traficului auto. Bulevardul Stefan cel Mare va fi pietonal nu doar sambata si duminica, asa cum este in momentul de fata, ci permanent. Artera va fi inchisa pe tronsoane si in etape. Astfel, soferii vor putea circula pe toata lungimea bulevardului inca jumatate de an. Principala artera de circulatie din centrul orasului va permite traficul auto pana la finalizarea proiectului european prin care este realizata aceasta lucrare. Investitia „Dezvoltare retea rutiera in zona culturala, istorica si turistica a municipiului", in valoare de 87,5 de milioane de lei, va fi incheiata in luna februarie anul viitor. Dupa aceasta data, bulevardul Stefan cel Mare va fi inchis doar pe tronsonul dintre strada Anastasie Panu si strada I.C. Bratianu, la fel cum este in zilele de weekend.

Reprezentantii Primariei estimeaza ca vor inchide total bulevardul din vara anului viitor, dupa ce termina proiectul de constructie a pasajului subteran din Fundatie. Aceasta investitie presupune si modernizarea Bulevardului Independentei, a strazii Elena Doamna. Astfel, soferii nu vor mai putea circula intre Piata Unirii si Palatul Culturii si vor fi nevoiti sa devieze pe Independentei sau strada Arcu. „Etapizat, bulevardul Stefan cel Mare va fi scos in totalitate din circuitul auto. Intr-o prima etapa, pana se finalizeaza proiectul, se va circula pe Stefan cel Mare, intr-o a doua etapa, se va circula ca in regim de weekend, cu posibilitatea de a veni de pe strada Horia si a te duce pe Vasile Alecsandri sau I.C. Bratianu. Ne-am mai gandit sa modificam sensul unic pe I.C. Bratianu, sa fie doar urcare, pentru a nu mai veni prin spatele Primariei", a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Nicio idee concreta pentru hrubele de la Cub

Piateta pietonala ar trebui sa devina centrul administrativ al orasului, cu expozitii, activitati de alimentatie publica, spectacole. Strategia Primariei este conturata insa doar la nivel de idei. Un prim proiect al municipalitatii este sa amenajeze hrubele din zona Cub. „Ruinele de la Cub ar putea deveni o zona absolut ideala pentru Muzeul Municipal. Sunt spatii mari, se pot face expozitii cu partea documentara a Iasului. Putem sa dam in exploatare printr-un parteneriat public privat, cu hala de expozitie, arta plastica, carte, simpozioane, alimentatie publica. Ar trebui sa revitalizam acest aspect", a mai spus viceprimarul Chirica. Zona delimitata de Piata Unirii si intersectia cu strada Horia ar trebui supusa unui proiect de amenajare urbana. Blocurile din acea zona sunt un pericol public din cauza bucatilor mari de tencuiala care se desprind de la zeci de metri inaltime. Nici din punct de vedere comercial, iesenii nu se pot astepta la schimbari majore. Primaria se asteapta doar ca agentii economici de-a lungul bulevardului sa-si extinda punctele de alimentatia publica.

"Nu vad multe solutii pentru deviere"

Arhitectii din oras sunt de parere ca Primaria va trebui sa rezolve problema de trafic prin acest proiect. „Cand se amenajeaza acesta zona ultracentrala, trebuie venit cu un plan special cu fantani arteziene, mobilier urban specific inspirat din istoria orasului si zone de focalizare. Ar fi trebuit organizat un concurs de idei pentru amenajarea urbanistica deoarece este cel mai reprezentantiv si important spatiu urban din oras. Vor fi insa probleme mari de trafic, deoarece nu vad multe solutii pentru deviere", a declarat arhitectul Ionel Oancea.

Desi va fi complet modernizat si scos in totalitate din circuitul auto, centrul orasului nu va scapa de santiere, transee, praf si mizerie. Primaria va derula un proiect de modernizare a parcului din fata Teatrului National si de constructie a unei parcari subterane. Documentatia in acest sens a fost deja demarata, iar proiectul va putea obtine finantare abia dupa 2014. Timp de doi ani, o groapa imensa va fi sapata in parcul din fata Teatrului National pentru amenajarea a 300 de locuri de parcare, iar lucrarile sunt estimate a dura doi ani. „Am avut in vedere faptul ca noi aducem pavimente din granit pe Stefan cel Mare si ca nu vrem sa distrugem aliniamentul de platani. Accesul a fost gandit prin preajma Teatrului National. Masinile vor intra intr-un tunel subteran, vor ajunge in parcarea de 300 de locuri, iesirea este inspre strada Agatha Barsescu. Nu va afecta proiectul bulevardului Stefan cel Mare", a declarat viceprimarul Chirica. Un alt santier va fi deschis in Piata Unirii care este inclusa in proiectul european de regenerare urbana a zonei, inclusiv cu bulevardul Alexandru Lapusneanu. Vor fi reabilitate pavimentele, mobilierul urban, iluminatul public, precum si pasajul care face legatura cu bulevardul Stefan cel Mare. Acest proiect are o valoare de 13,5 milioane de lei si este in faza analizei documentatiilor de catre Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Comentarii