„Daca as vedea, mi-ar placea sa pictez. Orice”

Subtitlu

vineri, 27 aprilie 2012, 20:47
3 MIN
 „Daca as vedea, mi-ar placea sa pictez. Orice”
Oana Baiceanu, una dintre cistigatoare

Cei mai buni elevi cu deficiente de vedere din tara, din clasele a VIII-a si a XII-a s-au intrecut, pe parcursul a trei zile, in probe teoretice si practice. Prin acestea, 56 de elevi din Tirgu Frumos, Buzau, Bucuresti, Arad, Timisoara si Cluj-Napoca si-au verificat nivelul de pregatire pentru examenele nationale din vara. Competitia a fost gazduita de Liceul special „Moldova" din Tirgu Frumos, fiind coordonata de directorul institutiei, profesoara Margareta Pristavu. La eveniment a participat un reprezentant al ISJ Iasi, inspectorul pentru invatamint special Gabriela Raus, dar si inspectorul de specialitate din Ministerul Educatiei, Liana Maria Mitran. In cursul zilei de ieri s-au desfasurat proba de lectura corecta si rapida Braille si cea de calculator. „Ei trebuie sa citeasca un text cit incape pe o pagina Braille, ceea ce inseamna mai mult de un sfert de pagina A4, scrisa cu corp de marimea 12, Times New Roman, si spatiere 1. Pentru clasa a XII-a, cel mai bun timp ar fi intre 1 minut si 30 de secunde si 2 minute, iar pentru clasa a VIII-a intre 2 si 3 minute", a precizat Florin Jidanu, unul dintre profesorii supraveghetori.

"Vad lumina si umbre, dar imi place mult sa citesc"

Madalina Oprea

Madalina, eleva in clasa a VIII-a la o scoala speciala din Capitala, a sustinut proba de lectura corecta si rapida Braille, pentru care s-a pregatit cu seriozitate. „La clasa a VIII-a, sase copii am dat proba. Nu prea imi amintesc despre ce am citit, dar stiu cit am scos: 3 minute si 48 de secunde! Sint multumita, dar trebuia macar sa scot 2 minute. Emotiile, asta e…", a explicat Madalina, in timp ce incerca „sa simta" cuvintele pe care le scriam in agenda. Profesorul insotitor i-a explicat ca performanta era mai buna decit ceea ce realizase la repetitii, si ca avea sanse sa ia un premiu III. „In camera, cu doamnele de la camin, am scos 4 minute si 9 secunde. Eu vad lumina si umbre, atit, dar imi place mult sa citesc. Am citit, de exemplu, despre viata lui Mihai Eminescu", a adaugat Madalina. Adolescenta a povestit ca, in copilarie, a facut 7 operatii pentru a nu-si pierde de tot vederea, dar in zadar. „Cred ca de la 8 ani incolo am inceput sa nu mai vad. Daca as vedea, mi-ar placea sa pictez", a marturisit Madalina. Intrebata ce i-ar placea sa picteze, Madalina a facut mai intii o pauza lunga, apoi a raspuns incurcata: „Orice desen, macar. Din mintea mea, orice, orice!". Adolescentei i-a fost foarte greu sa exemplifice si alte activitati care ar incinta-o. „La camin (de copii, n.r.), stam numai in curte, nu mergem nicaieri", a motivat Madalina. In tot timpul discutiei, adolescenta a urmarit, cu buricele degetelor, ceea ce am scris despre ea. „Mama, cit ai scris despre mine! Doua pagini! Nu am citit niciodata un ziar, pentru ca nu este ziar in Braille", a spus adolescenta zimbind. In ciuda faptului ca vede lumea in umbre si pete de lumina, Madalina zimbeste si ride mult, in semn de bucurie, dar si de bunatate.

Promovabilitate 100% la „bac", la Liceul Moldova

In zilele precedente, alti elevi cu deficiente de vedere sau nevazatori si-au verificat cunostintele la romana, matematica, engleza sau istorie. „Subiectele I si II mi s-au parut usoare, asta si pentru ca am lucrat variante pentru bacalaureat. Din cite am inteles, am avut lucrarea cea mai buna la istorie. Mai departe, la facultate, mi-ar placea sa fac psihopedagogie speciala, ca sa lucrez cu copii cu autism. Intr-o scoala de nevazatori, esti crescut si educat mai mult de cadrele didactice; mi-ar placea ca, la rindul meu, sa pot fi un sprijin pentru copiii cu autism", a mentionat Oana Baiceanu, eleva in clasa a XII-a la Liceul „Moldova" din Tirgu Frumos. Anul trecut, toti cei 11 elevi de clasa a XII-a de aici au promovat bacalaureatul, iar sefa de promotie urmeaza in prezent studii de pedagogie prescolara la o universitate din Marea Britanie.

Comentarii