Doctori de la tara care cistiga 5.000 RON pe luna

Subtitlu

joi, 25 ianuarie 2007, 02:28
4 MIN
 Doctori de la tara care cistiga 5.000 RON pe luna

Mai este medicina in mediul rural rentabila? Raspunsurile medicilor de familie situati in top zece ca si cuantum al bugetelor alocate lunar de Casa Judeteana de Asigurari Iasi (CJAS) nu par prea convingatoare. In realitate, acestia ramin in mina cu venituri frumusele ce variaza intre 15 si 20 de milioane de lei. Asta dupa ce isi platesc, de exemplu, ratele la masini luate in leasing. Desi se pling de conditiile grele de munca si de nivelul scazut de educatie al pacientilor, nici un medic de familie care isi exercita meseria in mediul rural nu s-a aratat dispus a schimba locul pe unul in Iasi. Aici ar trebui sa faca fata concurentei si baremului de minimum 1.000 de pacienti inscrisi pe lista pentru a putea incheia contract cu CJAS.

Catalin Gradinaru, medic in comuna Scobinti, beneficiaza de un buget lunar de peste 4.800 RON. Se plinge ca din acesti bani trebuie sa plateasca leasing-ul la masina

4.100 de pacienti. Peste 52 de milioane de lei vechi alocati lunar de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS). Asa poate fi descris in cifre primul medic de familie din judet. Potrivit ultimei statistici existente la CJAS Iasi este vorba despre Camelia Racila, medic care isi desfasoara activitatea in orasul Pascani. Conform normelor, medicul de familie este platit „per capita", adica printr-un tarif acordat pentru fiecare persoana asigurata inscrisa pe lista lui, si „per serviciu", respectiv printr-un tarif pe serviciile medicale prestate pacientilor aflati in evidenta lui. Pentru anul acesta, valoarea tarifului (n.r. – punctului) „per capita" a fost stabilita la 2,38 lei (23.800 lei vechi) cu 0,68 lei (6.800 lei vechi) mai mare decit anul trecut. In schimb, valoarea punctului „per serviciu" este de 0,49 lei (4.900 lei) cu doar 0,03 (300 lei vechi) mai ridicata fata de 2006.

Ratele la masini sint mari

„Un numar mare de pacienti nu inseamna neaparat si un buget mare. Un medic de familie primeste un punct pentru fiecare din primii 2.000 de pacienti. Dupa acest numar, fiecare pacient de pe lista este cotat cu 0,25% din valoarea punctului, adica 5.950 de lei vechi", a precizat dr. Camelia Racila. Potrivit acesteia, venitul net de la sfirsitul unei luni este intre 10 si 15 milioane de lei. „Din cele 52 de milioane date de CJAS scadem plata salariilor pentru cele trei asistente si un medic angajat. Fiecare primeste cite 6 milioane de lei cu tot cu bonuri de masa", a mai spus Racila. Apoi urmeaza cheltuielile pentru utilitati si dotarea dulapului de urgenta. Alti medici din top adauga in contul cheltuieli si cele pentru transport. Mare parte dintre cei aflati in top si-au achizitionat pe cabinet cite o masina. „Cum locuiesc in Iasi, fac in fiecare zi naveta. Am facut un imprumt pe cabinet pentru a cumpara o masina. Astfel platesc rata de 200 de euro si benzina luna de luna in valoare de citeva milioane de lei", a spus Catalin Gradinaru, medic in comuna Scobinti, care beneficiaza de un buget lunar de peste 48 de milioane de lei. Cum din acest an medicii de familie nu mai sint platiti pentru serviciile acordate neasiguratilor, multi stau cu frica in sin ca nu vor mai benefica de aceleasi bugete de la CJAS. „Inainte de ‘90 eram singurul medic din Scobinti. Eram numit milionarul din Iasi. Acum am pe lista in jur de 3.500 de pacienti din care 200 sint neasigurati. Acestia nu inteleg ca sanatatea nu este gratuita si ca trebuie sa isi plateasca consultatia", a spus la rindul sau Constantin Andronic, celalalt medic din Scobinti care si acum se mentine in top cu un buget lunar de peste 48 de milioane de lei vechi.

Asistente cu salarii declarate de 6 milioane, dar care iau sub salariul minim

De cealalta parte, pacientii nu prea indraznesc sa comenteze pe seama serviciilor oferite de medicii de familie. In special cei neasigurati care afla ca trebuie sa plateasca consultatia strimba din nas si spun ca medicii nu misca un deget fara atentii. Cit priveste salariile asigurate asistentelor medicale din mediul rural, liderul „Sanitas", Viorel Tanase, nu are o parere atit de buna. „Poate ca medicii de familie din top declara ca isi platesc asistentele cu 6 milioane de lei, insa la mine ajung femei care cistiga sub salariul minim pe economie. In plus, putini medici de familie angajeaza numarul de asistente prevazut de norme. Legal ar trebui sa existe o asistenta la mia de pacienti", a specificat Viorel Tanase. De asemenea, in anul ce a trecut, medicii de familie au fost cei mai sanctionati furnizori de servicii medicale. Asa indica o statistica realizata de reprezentantii CJAS. „In majoritatea cazurilor, acestia au fost sanctionati pentru ca lipseau de la program sau pentru ca raportarile trimise catre CJAS nu corespundeau realitatii. Ca atare, aceste categorii de furnizori de servicii medicale au fost sanctionate cu 10% din valoarea de contract a lunii ce a urmat controlului efectuat", a declarat dr. Iulian Serban, directorul CJAS Iasi.

Comentarii