A inceput sa curga berea la terase!

duminică, 25 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 A inceput sa curga berea la terase!

Terasele au devenit o afacere profitabila, iar in Focsani, odata cu soarele, au aparut zeci de amplasamente. Aproape fiecare patron de bar sau restaurant si-a scos scaunele, mesele si umbrelutele in fata pravaliei, iar clientii, dupa cum o dovedesc evidentele, nu se lasa prea mult asteptati. Pentru patronii care au deschis „gradinile de vara”, sezonul cald se dovedeste a fi unul mai mult decit profitabil, atit din punct de vedere al cresterii vinzarilor, cit si din perspectiva numarului de clienti. Si pentru ca temperaturile din ce in ce mai ridicate indeamna pe multi la umbra teraselor, focsanenii au invadat in week-end barurile din oras, care se intrec in a oferi cele mai placute conditii pentru a atrage citi mai multi musterii. Patronii spun ca au clienti pe tot parcursul ziliei: la prinz vin familistii, dupa amiaza tinerii, iar seara, pina la ultima comanda, clientii fideli.
Focsanenii au sunat mobilizarea generala la terase. Spre bucuria patronilor de localuri publice, „a sta la o halba cu prietenii” a devenit un mod placut de a pierde vremea si a cheltui banii. „Nu numai sefii nostri se bucura de profit odata cu venirea caldurii, ci si noi, personalul. De cind s-a incalzit vremea s-a sesizat o crestere a vinzarilor, iar clientii nostri s-au mai inmultit. Acum, de cind am deschis si terasa, pe linga clientii casei am mai cistigat si alti clienti, care pina acum nu ieseau. A fost prima terasa care s-a deschis dinainte de Pasti, si pot spune ca aici vine si multa lume buna. Vara e foarte aglomerat”, spune Aurelian Ponea, angajat la terasa Acapulco. Clientii care frecventeaza barul spun ca vin de foarte mult timp, pentru ca atmosfera este placuta, iar terasa are vedere la strada. „Duceam dorul acestor terase in aer liber! Mi se pare firesc sa iesi cu prietenii la o terasa, sa savurezi o bere sau o alta bautura, ca mai mult nu prea iti permiti de multe ori. Dupa o iarna in care multi au inghetat de frig, dupa tot stresul zilei, griji si alte suparari, iesi «la o bere» in aer liber cu prietenii… Mai povestesti, mai birfesti, mai faci misto de unul de altul si pina la urma este placut”, ne-a spus unul din clientii casei.
„Se i-au si bacsisuri pe masura vinzarilor”
„Noi incercam sa multumim clientul, pentru ca acesta sa devina un obisnuit al casei, si astfel sa se mareasca numarul celor care vin aici. Pentru noi, clientul este cel mai important, si incercam sa facem totul pentru a-l multumi”, mai spune barmanul de la o terasa vecina. Dupa spusele angajatilor, terasele sint deschise pe toata perioada verii, insa acest lucru tine doar de vreme, uneori reusind sa fie deschise pina in luna octombrie, timp in care clientii si, implicit, banii curg. „Poate ca ar trebui sa bage si citeva chelnerite, atunci barul ar avea chiar mai multi clienti decit are acum. Oricum eu sint nou in oras, iar terasa mi se pare draguta, te simti ca la «iarba verde»”, spune Marian Lungu, client al unei terase din apropierea Casei de Cultura. Patronii spun ca cel mai bine se vinde berea la halba, dar si sucurile, iar in curind se va deschide si sezonul la inghetata. Unii s-au grabit deja sa majoreze preturile, mai ales ca berea este unul dintre cele mai bine vindute bauturi ale sezonului cald. „Inca nu a venit multa lume, dar tinind cont ca abia am deschis terasa este explicabil. De obicei se vind foarte bine, aici, sucurile carbogazoase, sucurile naturale si berea. E bine aici vara, mai ales ca se i-au si bacsisuri pe masura vanzarilor”, ne-a spus Laurentiu Lazar, seful de mese de la terasa Extrem. „Toate lumea vrea sa iasa la aer. Daca vrei un loc placut in care sa poti bea o bere cu prietenii si care sa nu te dea pe spate cu preturile, atunci o terasa e cea mai buna alegere. Vara abia gasesti locuri libere, asa ca toata lumea e multumita”, spune un client al terasei. Desi vremea buna de abia a venit, terasele sint deja la mare cautare. Focsanenii au devenit deja obisnuiti ai teraselor, ca doar cui nu-i place sa iasa cu prietenii „la una mica”. (Mihaela LOTRU, Otilia STOLNICEANU)

Comentarii