Cadavrele nimanui

joi, 16 iunie 2005, 23:00
3 MIN
 Cadavrele nimanui

De-a lungul timpului, in judetul nostru au fost gasite decedate, din diferite motive, 41 de persoane, a caror identitate a ramas necunoscuta. Pentru ca politistii nu au avut indicii pentru a afla cum se numesc, acestea au fost inmormintate de primariile pe raza carora au fost gasite. Cel mai „vechi” cadavru neidentificat este din anul 1983, apartinind unui barbat, insa si nici pina acum nu s-a aflat cine este acesta. Pentru identificarea unor astfel de cadavre, fotografia si rezultatul analizelor ADN sint cele mai importante.
In anul 1983, intre statiile CFR Focsani si Marasesti, a fost gasit in coma un barbat de aproximativ 35 – 40 de ani. Acesta a fost transportat la Spitalul Judetean, unde a decedat ulterior. Politistii au stabilit ca barbatul a fost ranit in urma unui accident de tren, dar pentru ca nu s-au gasit acte asupra sa, organele de ancheta nu au reusit sa-i afle identitatea. Acesta este cel mai vechi cadavru neidentificat de politistii IPJ Vrancea. „Dupa primele cercetari se fac note de caz, cu fotografia si semnalmentele cadavrului, care sint trimise la toate inspectoratele de politie din tara”, a spus agentul sef Ionica Popa, din cadrul Biroului de Disparuti si Urmariti General. Politistii spun ca majoritatea cadavrelor cu identitate necunoscuta apartin barbatilor cu virste de peste 50 de ani.
Pe 22 august 2001, in albia riului Siret, de pe raza comunei Suraia, a fost gasit cadavrul unei femei, cu identitate necunoscuta, in virsta de aproximativ 40 – 45 de ani. Cadavrul a fost gasit complet dezbracat si nu prezenta semne particulare. In astfel de cazuri, cind se gasesc cadavre despre care nu se stie nimic, fotografia si rezultatele analizelor ADN sint cele mai importante lucruri, caci in urma acestor analize se poate face identificarea cadavrelor.
Inecatii, mai greu de identificat
Cei mai multi „necunoscuti” au decedat in urma unor accidente feroviare ori s-au inecat. Printre persoanele decedate cu identitate necunoscuta sint copii care au murit inecati in Putna sau in alte ape curgatoare. Politistii spun ca in cazul unui inecat exista posibilitatea ca apa sa duca cadavrul in alte judete, decit cel in care s-a produs incidentul. Imediat dupa ce sint gasite astfel de cadavre, fisele de caz sint trimise in tara si, daca nu sint recunoscute pina la finalizarea cercetarilor, mortii sint inmormintati de primariile pe raza carora au fost gasiti. Politistii au spun ca atunci cind identitatea unui cadavru este aflata dupa ce acesta a fost inmormintat, familia il poate recunoaste dupa fotografiile facute sau dupa semnalmentele care exista la dosar. Pina acum, anchetatorii nu au avut cazuri in care famiile celor decedati sa ceara deshumarea acestora, pentru a-i duce in locurile natale. Unul dintre cadavrele identificate in ultima perioada apartine unui boschetar care a fost gasit mort, in luna august a anului 2004, la groapa de gunoi a Focsaniului. „In urma efectuarii de comparatii si in urma tehnicii criminalistice am reusit sa-l identificam. Acesta se numea Romel Baisan si era din judetul Bacau. Majoritatea boschetarilor sint deja in baza noastra de date si, atunci cind unul dintre ei moare reusim mai usor sa-i identificam”, a mai spus agentul sef Ionica Popa. Anul trecut, politistii au reusit sa indentifice si o persoana care a decedat pe raza judetului nostru, in anul 1998. Acesta disparuse de la domiciliul sau din judetul Vilcea. (Madalina IRIMIA)

Comentarii