Casa de Asigurari, acuzata de abuz

duminică, 04 august 2002, 23:00
4 MIN
 Casa de Asigurari, acuzata de abuz

Un medic de familie din Odobesti acuza Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate de o serie de abuzuri si de nerespectatea Contractului Cadru incheiat de fiecare medic de familie in parte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. "Casa ar trebui sa stie ca nu ea i-a facut pe medici ci medicii au facut Casa. Fara medici ea nu poate functiona", sustine medicul Grigore Hanta de la Odobesti.
Situatia este fara precedent in judetul Vrancea dar cu toate acestea medicul este dispus sa-si faca dreptate la forurile tutelare specifice.
Pentru a reusi sa convinga conducerea Casei de nerespectarea acestui act normativ medicul Hanta a facut o serie de rapoarte in care isi explica situatia si cere acesteia sa respecte legea si sa-i plateasca
toate serviciile medicale prestate.
"Odata cu noi, mor si pacientii"
Problemele dintre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si medicul Hanta au inceput de la incheierea Contractului Cadru. Desi la nivel national s-a oferit un contract sablon la care, dupa caz, se puteau adauga clauze pe care fiecare medic si le putea negocia cu aceasta institutie, nici un medic din Vrancea nu a reusit sa-si puna in aplicare aceste clauze. "Le-am oferit o anexa a Contractului Cadru pe care o puteam negocia. Nici una dintre clauze nu s-a aprobat", sustine medicul Grigore Hanta.
Conform acestei anexe, medicul Hanta a cerut plata pentru servicii medicale pe care le presta si care nu erau cuprinse in Contract.
Unul dintre serviciile pentru care medicul a cerut sa fie platit a fost efectuarea glicemiilor. Dupa ce a efectuat acest servicu medical i s-a refuzat plata lor, pe motivul ca nu este in atributiile medicului de familie sa faca aceste teste. "Nu-ti trebuie nici o scoala ca sa folosesti un instrument electronic si sa citesti rezultatul pe care ti-l indica. In viziunea lor ar trebui sa trimit pacientul la policlinica, sa i se faca un test, sa vina cu rezultatul si mai apoi sa stea ore in sir pentru prescrierea tratamentul, ori daca pacietul este la limita unei come diabetice pina ii vin rezultate el poate muri", ne-a declarat medicul Grigore Hanta.
In opinia acestuia CJAS nu-si respecta termenele de plata a serviciilor medicale si nici nu plateste penalizarile iar controalele se efectueaza doar pentru cei incomozi si cu "sarcini" precise de a depista nereguli si nu se solicita sprijinul Colegiului Medicilor.
O alta problema pe care medicul a raportat-o Casei Judetene de Asigurari de Sanatate este plata pentru pacientii depistati cu TBC. Regulile stabilite de CJAS spun ca pentru pacientii depistati medicul de familie trebuie sa obtina o stampila din partea medicului de la Dispensarul TBC. "Aceste reguli nu sint in lege si nu este mai simplu ca aceasta institutie sa ceara o lista pe medici de la Dispensarul TBC decit sa mearga toti cei aproximativ 160 de medici din judet sa ceara o stampila? E o solutie simpla care nu implica drumuri si timp pierdut", ne-a precizat doctorul Grigore Hanta.
In replica CJAS-ul i-a trimis o adresa prin care ii spune ca oricum trebuie sa mearga la Dispensar pentru a primi medicamentele pentru bolnavii de TBC. Medicul de la Odobesti spune insa ca aceasta metoda este improprie. "Daca ma duc sa-mi iau aceste medicamente si obtin stampila pe acest considerent ei nu pot verifica daca am sau nu acesti pacienti", sustine medicul.
Neplatit nici pentru depistarea cancerului
Medicul sustine ca desi a cerut sa fie platit pentru efectuarea screeningului pentru depistarea cancerului de piele, mamar sau de prostata, situatia nu a fost nicidecum asa.Dupa ce si-a aratat nemultumirea acesta a primit de la Casa Nationala a Asigurarilor Sociale un raspuns prin care se precizeaza ca acest control se face numai intr-un "cadru organizat". Nedumerirea medicului consta in ceea ce inseamna "cadru organizat"."Pentru depistatea acestui tip de piele nu-ti trebuie decit o pereche de masuri si cunostinte de medicina generala pe care orice medic le are. Nu cer decit sa fiu platit pentru munca mea si atit", sustine medicul Grigore Hanta.
Acesta este nemultumit si de felul in care se fac raportarile la Casa Judeteana de Asigurari de Saanatate. "In fiecare luna cei 160 de medici de familie se string pe holul Casei ca sa-si predea facturile. Fiecare vine si in functie de cum cred ei de cuvinta incep sa taie din serviciile pe care le-am prestat fara sa-ti poti exprima in nici un fel punctul de vedere" sustine medicul Hanta. Contactata de reporterii nostri conducerea CJAS-ului spune ca nu exista nici un conflict. "Intre noi si doctorul Hanta nu exista o stare conflictuala. Am discutat cu dinsul si in cel mai scurt timp isi va primi banii" ne-a declarat directorul cu probleme medicale, medicul Dana Stoica. (A.G.)

Comentarii