Criza medicamentelor a fost rezolvata partial

marți, 21 iunie 2005, 23:00
3 MIN
 Criza medicamentelor a fost rezolvata partial

Reprezentantii Ministerului Sanatatii, Ministerului de Finante, ai CNAS, producatorii internationali de medicamente, distribuitorii si reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Rom?nia au semnat ieri memorandumul menit sa solutioneze pe termen lung actuala criza a medicamentelor. Prevederile acestuia instituie termenele si conditiile de plata, urmarirea respectarii acestor termene, nivelul adaosurilor comerciale pentru produsele medicamentoase, nivelul minim de fonduri necesar pentru functionarea sistemului ?n ambulator, dar si masurile aplicabile pe termen scurt si mediu pentru ?mbunatatirea transparentei si controlului fondurilor din sanatate. Importatorii au fost de acord cu reducerea adaosului comercial aplicat medicamentelor, ceea ce va duce la scaderea cu 6% a pretului medicamentelor la raft. „Este un prim pas care aduce o speranta oamenilor. Nu vreau ca populatia sa inteleaga ca, incepind cu luna iulie, va curge lapte si miere, ci vor avea parte de 2-3 zile pe luna in care farmaciile vor elibera compensate si gratuite. Incepind cu luna iulie ne vor fi platite 20% din datoriile pe anul 2004, insa cu o dobinda de 6,5%. Urmatoarele importuri de medicamente le vom cumpara cu 6% mai putin”, ne-a spus Fevronia Stoica, Presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea.
Plata pentru produsele livrate ?n perioada 2003 -1 martie 2005 se va face, ?n mod garantat, pina cel tirziu la 31 ianuarie 2006. Furnizorii, care solicita rambursarea unei parti a datoriei ?nainte de acest termen, s-au angajat sa negocieze o reducere de minim 6,5% din valoarea totala a restantei pe care o are statul. Nivelul acestor plati nu poate depasi ?nsa 20% din suma totala de decontat. Pentru functionarea normala a sistemului ambulator, acordul prevede alocarea de catre autoritati a 1.200 de miliarde de lei lunar, pentru perioada iulie- decembrie 2005.
Un grup de lucru pentru rezolvarea problemelor din sanatate
Prin protocolul semnat ieri, partile au mai agreat formarea unui grup de lucru restrins, alcatuit din reprezentantii Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor, CNAS, ai industriei farmaceutice si Colegiului Farmacistilor, care sa propuna reformele structurale de care sistemul are nevoie, ?n acord cu cerintele Bancii Mondiale. Prioritatile grupului de lucru vizeaza implementarea unui model financiar viabil pentru sistemul sanitar romanesc, criterii clare si obiective de stabilire a preturilor produselor medicamentoase si privind compensarea medicamentelor. Pentru a evita orice neclaritate, pina la implementarea noilor reguli, distribuitorii de medicamente vor furniza produsele necesare sistemului, ?n conformitate cu reglementarile actuale. (Liliana NENCIU)
Pentru sanatatea vrinceana s-au deblocat 22 miliarde lei
Deblocarea de fonduri promisa de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari s-a produs la inceputul acestei saptamini si pentru Vrancea. Cu toate ca oficialii CNAS promisesera 1.200 miliarde, aceste sume vor ajunge abia de luna urmatoare in sistemul sanitar. Pina atunci, judetul Vrancea va beneficia, din rezerva bugetara a CNAS, de 22,4 miliarde lei. „Din aceasta suma, 5,6 miliarde de lei vor merge catre asistenta medicala primara (medicii de familie). Medicii stomatologi vor primi 700 milioane lei, pentru dispozitive medicale se vor repartiza 300 milioane de lei, iar pentru medicamente in regim compensat si gratuit restul de 15,8 miliarde de lei”, a declarat Emilia Trus, directorul economic al CAS Vrancea. Chiar daca suma este mica, ea va acoperi cel putin o parte a nevoilor din sistemul sanitar si din farmaciile vrincene. Referitor la repartizarea sumelor pentru medicamentele gratuite si compensate, Emilia Trus a precizat ca vor fi finantate prioritar cele patru categorii nominalizate in Contractul Cadru pe 2005, respectiv hepatita C, poliartrita reumatoida, bolile psihice si starile postransplant. Oficialii CAS Vrancea asteapta in continuare ca actualul guvern sa prevada fondurile din care vor fi acoperite sumele restante din anul 2004, care, in Vrancea se ridica la 50 miliarde de lei. (Gabriel SAVA)

Comentarii