Englezii ne dau bani

joi, 27 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Englezii ne dau bani

Sapte organizatii si institutii vrincene au primit finantare engleza pentru proiecte sociale, in baza unui Memorandum de Intelegere, incheiat intre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Departamentul de Dezvoltare Internationala al Marii Britanii (UK DFID). Contractele s-au semnat ieri, la Consiliul Judetean Vrancea, unde a fost prezent si reprezentantul unei firme engleze prin intermediul careia s-a implementat acest proiect, Mike Harland. Din 28 de institutii care au depus cereri de finantare, doar sapte au beneficiat de banii englezilor. Suma totala de finantare este de 32.5 mii lire sterline, adica 1,8 miliarde de lei. Plafonul maxim de finantare pentru fiecare proiect in parte este de maximum 5 mii de lire sterline, insemnind aproape 300 de milioane de lei, suma care reprezinta 90% din costul total al proiectului. Finantarea engleza are suportul in Fondul de Dezvoltare Comunitara, program lansat in luna august a acestui an, destinat sprijinirii proiectelor sociale. Judetele pilot care beneficiaza deocamdata de aceste fonduri sint Vrancea si Sibiu.
„Va dau bani care nu sint ai vostri”
Printre cele sapte „fericite” proiecte beneficiare ale banilor englezesti, se numara si Fundatia «Cartea Calatoare». Fundatia, condusa de informaticianul Mircea Bucur, a propus un proiect de instruire a nevazatorilor pe teme de orientare, mobilitate si deprinderi de viata cotidiana. In cadrul acestuia va fi realizat un film documentar, se va crea o pagina web, precum si harti tactile, necesare orientarii in spatiu a nevazatorilor. Au mai beneficiat de finantare Centrul de Ingrijire si Asistenta Marasesti, Asociatia primariilor din Vrancea, Consiliul Local al comunei Chiojdeni, Asociatia Promotorii Dezvoltarii Locale Vrancea, Serviciul Public Judetean de Asistenta Sociala si filiala locala de Cruce Rosie. Proiectele sociale care vor fi demarate cu aceste fonduri mai includ activitati de socializare, servicii integrate de ingrijire la domiciliu a persoanelor in virsta, activitati de constituire a unui Serviciu Public Zonal de Asistenta Sociala si elaborarea unui ghid pe aceasta tema, crearea unui mini-serviciu social pentru comunitatile de rromi, socializarea unui grup de 40 de batrini, dezvoltarea activitatilor de voluntariat etc.
Cunoscind destinatia fondurilor ajunse in Romania, Mike Harland, consultantul englez pentru proiectul amintit, a specificat ca banii oferiti de englezi nu sint ai nostri. „Este una dintre cele mai placute activitati ale muncii mele, sa va dau niste bani care nu sint ai dumneavoastra”, a spus Mike Harland. Acesta a mai specificat ca banii nu au ajuns usor si ca proiectele vor fi monitorizate si evaluate strict. (Sebastian OANCEA)

Comentarii