Internet din fotoliul de acasa

sâmbătă, 13 noiembrie 2004, 00:00
6 MIN
 Internet din fotoliul de acasa

Multi dintre cei care si-au cumparat un calculator pentru acasa doresc sa se conecteze la internet. Cea mai cunoscuta, dar si cea mai comoda metoda pentru consumatorii simpli este cea Dial-up, care nu necesita un abonament. Posibilitatile de conectare au crescut insa de ceva timp, oferta de pe piata fiind din ce in ce mai diversificata. Astfel, accesul la internet se poate face prin dial-up, prin unde radio sau fibra optica, dar si cu ajutorul telefonului mobil sau prin cablu. Deocamdata, aceasta ultima varianta nu este accesibila in Focsani, insa mai multe firme furnizoare de servicii de televiziune prin cablu, cum este si UPC, se gindesc sa intre si pe piata internet. In functie de metoda aleasa si de viteza de conectare, preturile variaza. Acestea incep de la 2, 4 sau 6 euro/luna prin dial-up, cu restrictie orara, la care se mai adauga si costurile navigarii ce trebuie platite catre Romtelecom, si pot ajunge pina la 125 de dolari pe luna, pentru internet prin unde radio, ceea ce include si inchirirerea echipamentului.
Pe chat cu rudele din strainatate
Deocamdata, cea mai avantajoasa oferta de conectare, din punct de vedere financiar, ramine cea prin Dial-up, mai ales cea fara abonament. Pentru aceasta este necesar doar un calculator dotat cu un modem si o linie telefonica fara cuplaj. Cei care apeleaza la o astfel de varianta sint indeosebi tinerii, care petrec mai putine ore, zilnic, pe internet. Pentru cei care vor sa aiba o viteza mult mai buna, varianta optima o reprezinta abonamentele mici, cu restrictie orara. „In general tinerii isi baga net acasa. Acestia isi aleg abonamentul in functie de necesitati sau de banii care dispun. Cei care isi iau net doar pentru casuta de mail sau pentru a accesa unele site-uri aleg varianta dial-up, cu abonament mai mic si cu restrictii orare. In schimb, cei care folosesc netul toata ziua, fiind angajati ai unor firme sau corespondenti ai altor firme din alte orase opteaza fie prin dial-up, cu pret mai mare la abonament si cu viteza de conectare mai mare, fie, in cazul in care abonamnetul este platit de firma mama, la conectare prin fibra optica sau unda radio. Sint si persoane in virsta care vor net acasa, acestia apelind la serviciile noastre fie pentru copii lor fie pentru a vorbi pe net cu rudele aflate in strainatate”, ne-a spus reprezentantul unui furnizor de internet din oras.
De la 2 euro la 32 de euro
Cei care doresc astfel de abonamente se pot adresa la Romtelecom, Artelecom, Astral Telecom, la BBS Meganet sau la Est Computer. Preturile variaza in functie de perioada orara si incep de la 2 euro si ajung pina la 32 de euro, pe luna. Astfel, Astral ofera serviciul „Dial-up light”, care ofera acces nelimitat la serviciile internet timp de zece ore, pe luna. Orele suplimentare se tarifeaza cu 0,8 centi pe ora in perioada 7.00 – 19.00, respectiv cu patru centi noaptea. De asemenea, la 6 dolari se poate obtine serviciul „Dial-up Sleepwalker”, care ofera acces nelimitat noaptea, intre orele 19.00 si 7.00, orele suplimentare fiind taxate cu 0,5 dolari. Pe de alta parte, la BBS Meganet, clientii beneficieaza de abonament lunar de sase dolari, care cuprinde acces nelimitat intre orele 18.00 si 8.00. De asemenea, daca se plateste pe trei luni odata, pretul se reduce cu o treime. Fiind un serviciu care utilizeaza linia telefonica din orice casa, la abonamentul de dial-up se mai adauga si costurile navigarii pe internet, ce sint stabilite de Romtelecom. De asemenea, si alti provideri din Focsani ofera servicii numite Dial-up Full. Pentru o viteza de 64 kbiti, pretul abonamentului lunar este de 20 de dolari, iar pentru o viteza de 128 kbiti, pretul abonamentului ajunge la 32 de dolari.
ArTelecom si Romtelecom, concurenti la dial-up
Furnizorul national de telefonie fixa promoveaza accesul la internet prin ArTelecom, dar si printr-un serviciu propriu, lansat de curind. „ArTelecom ofera clientilor solutii complete de comunicatii bazate pe protocol IP. Ofertele includ acces cu abonament pe linie telefonica, pe baza de contract incheiat la punctul de prezenta ArTelecom, acces prin card cu ore incluse, 20 de ore costind 180 de mii de lei, dar si acces pe linie digitala inchiriata, tot pe baza de contract”, a spus Dorina Sapunaru, purtatorul de cuvint al Directiei de Telecomunicatii Vrancea. Abonamentele dial-up oferite de ArTelecom sint intre 5 si 12 euro pe luna, la care se pot adauga servicii suplimentare. De asemenea, Romtelecom mai ofera serviciul Artel Line, prin intermediul caruia clientii se conecteaza direct, fara contract sau cartela de acces. Astfel, se formeaza numarul dedicat 890 111, iar clientul nu are nevoie de username si parola. „Tarifele Artel Line sint aceleasi in toata tara si includ atit accesul la internet cit si costul navigarii”, a mai spus Dorina Sapunaru. Pentru acest serviciu, preturile sint de 0,0175 euro/ min in intervalul orar 8.00 -20.00 si de 0,0011 euro/min intre orele 20.00 – 8.00. La inceputul lunii octombrie, Romtelecom a lansat un serviciu de acces internet, denumit Clicknet, similar cu Artel Line. „Este un servicul dial-up cu acoperire nationala care se activeaza usor si care nu necesita avans sau abonament. Utilizatorii serviciului Clicknet vor beneficia de cel mai mic pret de pe piata. Tariful include atit costurile apelurilor dial-up cit si a navigarii pe internet si se vor gasi pe factura Romtelecom”, afirma purtatorul de cuvint al Romtelecom Vrancea. In perioada de virf, de luni pina vineri intre orele 08.00 – 20.00 tariful este de 0,0125 euro/min, iar in restul timpului de 0, 007 euro/min.
Internet prin unda radio si fibra optica
Cei care doresc viteza mai mare de conectare si de navigare pot apela la varianta accesul la internet prin fibra optica si unda radio. O alta varianta ar fi accesul prin cablu, dar acesta nu este inca disponibil in Focsani. Este adevarat ca un astfel de acces costa mult mai scump, dar si viteza este semnificativ crescuta. Cei trei mari provideri care ofera astfel de acces sint Astral Telecom, RDS si SNR. La rindul lor, acestia distribuie internet atit la persoane particulare, dar si la marile sali de net din oras. Cei care doresc acasa un astfel de serviciu vor trebui sa scoata din buzunar peste o suta de dolari pe luna. „Pentru cei care se conecteaza la internet prin fibra optica pretul mediu este de o suta de dolari pe luna. Acesta poata varia in functie de viteza de navigare. Internetul prin unda radio este mai scump cu aproximativ 25 de euro, care de fapt este pretul inchirierii echipamentului. Totusi, daca viteza de navigare este mai mica, pretul abonamentului poate ajunge si pina la un milion de lei pe luna”, spune un operator de la una din salile de net din oras. Multi focsanenii apeleaza pentru navigarea pe internet si la conectarea prin retelele de telefonie mobila. Astfel, la Connex, preturile sint de 7 centi pe minut in timpul zilei, iar dupa orele 22.00, acestea scad la un cent. Dial-up Free de la Connex se limiteaza insa la 10 ore pe luna, iar suplimentar trebuie platit 0,5 dolari pe ora. Cu un abonament de 4 dolari pe luna, Connex ofera 15 ore ore gratuite. Si Zapp ofera acces la Internet. Pentru conectarea prin telefoane mobile este nevoie si de un cablu de transmisie de date, iar pretul acestuia ajunge la peste un milion de lei. (Camelia STANILA, Dan CHIRIAC)
Telecentru la Slobozia Bradului
Satenii din Slobozia Bradului sint printre putinii din Moldova care beneficiaza de posibilitatea de a accesa internetul. Cu banii obtinuti din finantarea Centrului de Resurse CREST Satu Mare, primarul Valerica Zamfirescu a dechis in centrul comunei o sala de net, cu trei calculatoare. TeleCentrul este dotat cu toate utilitatile necesare, printre care si imprimanta. „Avem tot pachetul de legi din 1848 si pina in prezent. Oricine doreste poate veni la telecentru sa le consulte. In telecentru au fost perfectionati oameni de la primarie si de la scoala care instruiesc satenii pe diferite teme, cum ar fi juridic, agricol, protectie sociala sau invatamint”, ne-a declarat primarul comunei Slobozia Bradului. Programul de functionare a telecentrului este intre orele 16.00 si 18.00, in fiecare zi. Clientii telecentrului provin din toate categoriile de virsta. „Vin si oamenii care se intereseaza de problemele cotidiene, agricultura sau protectie sociala, dar si tinerii care acceseaza diferite site-uri sau vor sa citeasca ziare. Preturile pe care acestia le platesc sint foarte reduse, rezumindu-se doar la plata telefonului fix”, mai spune primarul Valerica Zamfirescu. Un astfel de telecentru nu mai exista in nici o localitate din Vrancea. Singurul judet din Moldova in care satenii mai beneficiaza de acces la internet in cadrul unui telecentru este Neamt. (Dan CHIRIAC)

Comentarii