Medicamentele pentru diabetici – „pe loc repaus”

miercuri, 03 martie 2004, 00:00
4 MIN
 Medicamentele pentru diabetici – „pe loc repaus”

Pacientii ajunsi ieri la usa Centrului Judetean de Diabet din Policlinica Spitalului Judetean au fost trimisi acasa, fara sa li se dea medicamentele necesare. Oameni saraci, multi dintre ei fara nici un fel de venit, veniti de la zeci de kilometrii distanta au fost obligati sa plece acasa sau sa inceapa un periplu prin farmaciile din oras, numai daca aveau in buzunar cel putin citeva sute de mii de lei. „Acesta este genocidul!”, spuneau pacientii aflati la usa cabinetului. Medicii spera ca situatia nu va dura foarte mult timp si cauta medicamente mai ieftine ca inlocuitori, chiar daca efectele nu sint similare.
Peste 6.500 de pacienti bolnavi de diabet au ramas fara medicamente. Ieri, mai bine de 20 de persoane aflate in evidenta medicului Gheorghe Cocioaba de la policlinica Spitalului Judetean au fost trimise acasa, pentru ca nu existau medicamentele specifice suferinzilor de diabet. „Nu sint medicamente! Nu stiu ce o sa ne facem. Eu am terminat de doua zile medicamentele si astept sa ni le dea. Ce sa facem, mai mincam cite un mar sau cite ceva, asa la regim, daca avem cu ce sa ne cumparam. Daca nu, o sa ajungem sa ne care pe toti aici la spital, o sa cadem jos din picioare, ca asa este la noi, cu diabet imediat ametesti si cazi din picioare”, ne-a spus Mandica Grigore, o bolnava in virsta de 50 de ani din Vadu Rosca. Femeia sufera de diabet de mai bine de trei ani si este dependenta de Siofor, un medicament care costa citeva sute de mii de lei. „M-am dus deja la doua farmacii, am intrebat si mi-au zis ca nu au. Dupa ce plec de aici, ma duc din farmacie in farmacie sa vad daca gasesc. Daca nu, este aici o femeie care are un flacon si mi-a zis mi-l trimite prin posta. Costa mult da’ ce sa facem?”, povesteste Mandica. Printre bolnavi se afla si un barbat in virsta de 54 de ani, care a fost luat in evidenta din luna noiembrie a anulul trecut. Nicu Boros este din Paltin, nu are pensie si nici un fel de venit si vine cel putin o data pe luna la Focsani ca sa-si ia medicamente. „De alaltaieri nu mai am medicamente. Mie mi-a dat Glurenom si de cind nu-l mai am transpir, sint obosit si simt ca ma lasa picioarele”, povesteste Nicu Boros.
Doar insulina pentru bolnavi
Din numarul total al bolnavilor, aproape 5.800 de diabetici sint dependenti de medicamentele pe care in mod normal ar trebui sa si le procure de la medic. Lunar, acestia vin la cabinet unde, dupa ce sint consultati, primesc o reteta si medicamentele prescrise de doctor. Sistemul functioneaza de citiva ani, iar fondurile sint repartizate printr-un program al Ministerului Sanatatii care prevede acordarea medicamentelor gratuite pentru bolnavi. „Nu este o criza de medicamente. Este vorba despre o aprovizionare mai dificila, datorita faptului ca licitatia se face la nivel national. Eu nu vreau sa critic masurile pe care le ia Guvernul, dar avem probleme de cind aceste licitatii nu se mai fac la noi”, ne-a declarat doctorul diabetolog Gheorghe Cocioaba, care este si purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean. Medicul a tinut sa precizeze ca, in ciuda deficientelor, se asigura bolnavilor insulina fara nici un fel de probleme. In schimb, doctorul Cocioaba reclama si faptul ca sint pacienti mai putin responsabili care vin la spital sporadic si nu sint luati in evidenta. „Au auzit din presa ca nu sint medicamente si au aparut la mine la cabinet oameni pe care nu-i vazusem de mai bine de un an si au cerut medicamente. Noi raportam in fiecare luna numarul de pacienti si, in fiecare an, dupa raportare, ni se asigura un buget pentru anul viitor si pentru cazurile noi. Daca ei au intrerupt tratamentul, nu mai sint in evidentele noastre. Este normal sa fie revoltati oamenii. Ei spun la usa ca au platit o viata intreaga, dar nu este asa. Ei au platit de cind a aparut legea asigurarilor de sanatate”, a tinut sa mai spuna doctorul Gheorghe Cocioaba.
Potrivit statisticilor, in acest moment aproape 5.000 de bolnavi asteapta medicamentele. Pentru acestia, citeva zile de intrerupere inseamna agravarea starii de sanatate. (Anca GIRNEATA)
50 de bolnavi noi in fiecare luna
Statisticile medicale arata ca in Vrancea sufera de diabet 6.580 de persoane, din care 700 sint dependente de insulina. Medicii spun ca lunar se inscriu in jur de 50 de pacineti noi, care descopera ca sufera de diabet. In ciuda faptului ca numarul de bolnavi a crescut, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a alocat programului acelasi fond ca anul trecut. Medicul Gheorghe Cocioaba sustine ca daca se va efectua rectificarea de buget din mai, fondurile vor fi suficiente pentru bolnavii care vin la tratament. „Avem nevoie de rectificare din cauza numarului mare de bolnavi care se inscriu lunar. Speram sa nu avem probleme”, a precizat acesta.
Problemelor cu medicamentele se adauga si faptul ca in judet, pentru cei peste 6.500 de bolanvi, nu sint decit doi doi medici care sa ii consulte lunar. Medicii spun ca numarul mare de bolnavi se datoreaza nivelului scazut de trai, ceea ce inseamna atit alimentatie precara, cit si stresul foarte mare. (A.G.)

Comentarii