Poruncile doctorului Moise

duminică, 02 iulie 2000, 23:00
6 MIN
 Poruncile doctorului Moise

Un regulament de ordine interioara limiteaza accesul ziaristilor in Spitalul Judetean. Aceasta lista cu ce poate si ce nu poate sa faca un ziarist in spital a aparut dupa dezvaluirile "Monitorului" despre neregulile din institutia condusa de doctorul Nicolae Moise
La sfirsitul saptaminii trecute, afisierul de la parterul Spitalului Judetean a fost impinzit cu ultima gaselnita a celui care tine friiele acestei institutii, dr. Nicolae Moise. Un regulament de ordine interioara afisat in toata splendoarea incearca sa tina departe de ochii si urechile ziaristilor tot ce misca in institutia sanitara. Actul cuprinde opt capitole, care includ o serie de dispozitii generale, obligatii ale unitatii si personalului medico-sanitar. Daca pentru "obligatiile institutiei" si "obligatiile salariatului" a fost conceput cite un singur articol, cu presa conducerea unitatii a fost mai mult decit generoasa si a rezervat cinci articole, o parte fiind de-a dreptul aberante.
Astfel, conducerea Spitalului Judetean va stabili persoanele care se vor ocupa de Biroul de presa al instutiei. In art.27, se precizeaza ca informatiile privind activitatile Spitalului Judetean se vor da presei numai prin conferinte de presa, comunicate de presa, interviuri si articole. In continuarea articolului se fac referiri concrete la modul de colaborare cu presa: "Comunicatul de presa se elaboreaza de specialistii unitatii, impreuna cu persoanele stabilite de conducerea unitatii pentru a se ocupa de relatiile cu presa si va fi avizat de directorul general al Spitalului Judetean". De asemenea, conferintele de presa vor fi organizate de persoanele stabilite de institutie si directorul general va stabili persoanele participante. Subiectele conferintelor de presa vor fi stabilite in functie de evenimente, cererea presei si interesele unitatii.
"Bodyguard" pentru ziaristi Articolul 28 informeaza presa ca se pot lua interviuri numai de la persoanele desemnate de conducerea Spitalului Judetean, intr-un cadru organizat, la sediul institutiei sau in birouri speciale ale presei.
In articolul urmator, salariatii care dau declaratii presei in numele institutiei sint amenintati cu sanctiuni stipulate in Regulamentul de ordine interioara si Codul Muncii. Nici filmatul, pozatul sau inregistratul pacientilor nu au fost uitate de conducere, care impune ziaristilor, ca, pe linga acceptul pacientilor sa existe si acordul sefului de sectie in acest sens.
Oricum, dreptul pacientului de a accepta sau nu sa discute cu presa era respectat si fara acest regulament. Cel mai picant si interesant articol este articolul 31. "Deplasarea in sectiile spitalului a persoanelor care au obtinut acreditare din partea institutiei se va face cu ecuson si pelerina, fiind insotiti de catre persoana stabilita de catre conducerea unitatii", se afirma in articolul amintit.
Probabil ca sefii Spitalului Judetean au dorit sa ajute reprezentantii presei sa beneficieze de protectie si lamuriri suplimentare din partea unui angajat al institutiei.
Regulamentul, o perdea care sa acopere neregulile Este clar ca prin acest regulament de ordine interioara, conducerea Spitalului Judetean doreste limitarea accesului presei la informatii. Printr-o pura "coincidenta", acest regulament a fost conceput dupa ce ziarul "Monitorul" a dezvaluit o serie de neregului privind activitatea manageriala a Spitalului Judetean. Sefii principalului spital din judet au fost vadit deranjati de realitatile prezentate in ziarul nostru. "Oamenii trebuie sa stie anumite lucruri care se petrec in Spitalul Judetean. Altele au caracter secret", a spus reporterilor nostri doctorul Moise, in nenumarate rinduri.
De multe ori reporterii nostri au solicitat doctorului Moise lista cu firmele care au executat lucrari de reparatii in Spitalul Judetean. Aceasta cerere nu a facut altceva decit sa-l irite la maxim pe managerul amintit si sa replice sec, de fiecare data: "Au caracter secret".
Lipsa de transparenta a directorului nu a facut altceva decit sa ridice semne de intrebare ziaristilor de la "Monitorul" cu privire la corectitudinea angajarii si decontarii lucrarilor. La alte institutii bugetare astfel de informatii nu sint confidentiale. Banuielile ziaristilor nu au fost deloc intimplatoare. Intr-un raport al Curtii de Conturi, inspectorii au consemnat ca angajarea cheltuielilor de reparatii s-a realizat prin incredintarea lucrarilor la mai multi executanti, ocolind procedura legala instituita prin Ordonanta de Guvern nr.12/93, privind achizitiile publice. In lege scrie ca se organizeaza licitatia numai pentru lucrarile care depasesc doua miliarde de lei. Astfel, lucrarile au fost fractionate si impartite la mai multe firme, mergindu-se doar pe baza de oferta. Totodata, in raportul amintit se entioneaza ca unitatilor nu li s-au solicitat documente specifice pentru preselectie "sa se poata aprecia bonitatea, cantitatea tehnica si financiara pentru executarea lucrarii", iar contractele nu prevad termene clare pentru executarea lucrarii.
Inca o neregula descoperita de inspectorii Curtii de Conturi a fost aceea ca din continutul contractelor nu rezulta daca lucrarile au fost decontate pe alte biective sau pe aceleasi obiective. Totodata, s-au confirmat si decontat in plus lucrari neprevazute in deviz, cantitati fizice peste cele din devizul de ofertre.
Firme democrate au fatuit Spitalul Judetean Din moment ce directorul Spitalului Judetean, doctorul Moise, a refuzat sa dea publicitatii numele firmelor care au lucrat in Spitalul Judetean, lista prezentata in ziarul nostru nu a putut fi prezentata in totalitate. Din informatiile obtinute, o parte dintre societatile care au facut
reparatii in principalul spital din judet apartin unor persoane cu "greutate". Astfel, printre cei care au primit bani de la Spitalul Judetean pentru lucrarile efectuate se numara firma "Risonante Comprest" SRL, al carei proprietar este presedintele filialei PD Vrancea, Gabriel Mihalache. Nici sotii Dragulin, patronii de la "Wildion Comimpex" SRL care se pare ca sint apropiati de PD, nu au fost ocoliti de niste sute de milioane de la spital, bani obtinuti in urma lucrarilor de tencuiala si de faiantare. Pe aceeasi lista se regaseste si firma "Royal L.P Impex" SRL Panciu, care apartine Loredanei Panciu, fiica fostului primar din orasul omonim. Una dintre principalele lucrari realizate de aceasta firma este platforma betonata de linga sectia ORL, care a "inghitit" citeva sute de milioane. Pentru realizarea acelei parcari a fost necesar sa se transporte pamint si materiale de la 30 de kilometri.
Intre firmele care au mai avut lucrari de reparatii in Spitalul Judetean se pot regasi si "Kappa Construct" SA, "Sarox Comixt" SRL, "Socepa" SA, "Eustal" SA, "Nykconstruct" SRL, "Conbeta" SRL, "Cert Prodex" SRL, "Conrepin Serv" SRL si "Sanitop" SRL.
Lista ar putea continua cu alte citeva nume, mai mult sau mai putin cunoscute. Valoarea totala incasata de aceste firme depaseste suma de 14 miliarde de lei.
Decontari dupa bunul plac In timp ce pentru lucrarile de reparatii, mai mult sau mai putin necesare, s-au consumat atitea miliarde, furnizorii de medicamente bat zilnic pe la usile directorilor sperind sa mai primeasca niste bani. La 31 mai a.c. datoriile Spitalului Judetean atingeau suma de 47,900 miliarde de lei.
Numai pentru medicamente si materiale sanitare sumele restante erau, la acea data, de 16,5 miliarde de lei. Principalele firme de medicamente care au de primit bani de la institutia condusa de doctorul Nicolae Moise sint "Eurofarm" si "Polisan", adica peste trei miliarde de lei.
In timp ce societatile care livreaza medicamentele indispensabile in tratarea bolnavilor au facturi restante inca din luna iunie anul trecut, firmele de constructii nu au tocit prea mult pragurile doctorului Moise.
Conform spuselor unui patron de firma care a lucrat in Spitalul Judetean, decontarile nu s-au facut cu mari intirzieri. "Mai mult de trei-patru luni nu s-a intirziat plata facturilor datorate firmei mele. Oricum, repararea instalatiilor sanitare si electrice erau prioritate, deoarece de ea depinde functionalitatea unei cladiri", a precizat inginerul Costel Pidlepa, proprietarul firmei "Sanitop".
Bolnavilor li se ingradeste dreptul la informare Atita timp cit Spitalul Judetean este o institutie bugetara care ruleaza banul public iar conducerea institutiei este platita, practic, din buzunarul contribuabilului se impune o revizuire a Regulamentului de ordine interioara. Platitorul asigurarilor de sanatate are dreptul sa aiba
acces la informatii despre modul in care sint gestionati banii scosi din buzunarul lor. Doctorul Moise ar trebui sa-si aminteasca faptul ca Spitalul Judetean nu este un SRL, pe care-l conduci dupa bunul plac, iar a pune pumnul in gura presei nu este o atitudine fireasca pentru cei care-I asigura salariul, adica, platitorii sigurarilor sociale de sanatate. (Monica GRIGORE, Cristina RUSU)

Comentarii