Primariile s-ar putea trezi cu procese din cauza navetei profesorilor

sâmbătă, 15 ianuarie 2005, 00:00
3 MIN
 Primariile s-ar putea trezi cu procese din cauza navetei profesorilor

Sindicalistii din invatamint ar putea declansa actiuni in instanta, in cazul in care Primariile nu vor deconta naveta profesorilor. Potrivit Legii invatamintului, cheltuielile de transport ale dascalilor din mediul rural ar trebui suportate din bugetele locale, insa in foarte putine localitati acest lucru a fost posibil. De la 1 ianuarie au intrat in vigoare si modificarile aduse Legii 128/1997, care reglementeaza mult mai bine decontarea cheltuielilor de transport pentru profesorii care fac naveta. Asfel, conducerea scolilor va solicita consiliilor locale, la sfirsitul fiecarei luni, decontarea biletelor de calatorie si abonamentelor, pe baza unui pontaj realizat la nivelul unitatii de invatamint. Sindicalistii din invatamint spun ca prevederile legate de naveta mai aduc un cistig, legat de largirea sferei celor care beneficiaza de decontarea navetei. Pina acum, doar profesorii titulari din mediul rural aveau astfel de beneficii. „Personalul didactic din unitatile de ?nvatam?nt de stat din mediul rural, care nu are domiciliul sau resedinta ?n localitatea ?n care ?si desfasoara activitatea, beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport la si de la locul de munca, ?n urma solicitarilor adresate administratiei locale”, se arata in Legea 349, pentru modificarea si completarea Statutului personalului didactic. Decontarea se face doar pe baza biletelor de calatorie si a abonamentelor, iar „Consiliul de administratie al unitatii de ?nvatamint propune, lunar, spre aprobare, consiliului local, drepturile banesti aferente personalului didactic care solicita cheltuieli de deplasare”.
Asadar, se va elimina naveta „la ocazie”, pentru ca profesorii vor trebui sa prezinte documente, pentru a li se deconta cheltuielile de transport. Cum noile prevederi au intrat in vigoare de la 1 ianuarie, Sindicatul Liber din Invatamint (SLI) Vrancea analizeaza la aceasta data situatia din teritoriu. „Daca constatam ca Primariile nu se supun acestor prevederi, ne vom adresa instantei”, a spus Constantin Grigore, presedintele SLI Vrancea.
Decontarea navetei profesorilor a fost intotdeauna o problema spinoasa in invatamintul vrincean. An de an, localitatile mai izolate ale judetului au avut probleme la capitolul completarii numarului de cadre didactice, pe motiv ca naveta este mult prea costisitoare, comparativ cu lefurile. Din acest motiv, multe din posturile de la sate repartizate absolventilor au fost refuzate sau chiar abandonate dupa citeva saptamini de scoala. Unii dascali sint nevoiti sa dea si 1,5 milioane de lei lunar pentru naveta, si de multe ori fac economii, mergind cu ocazie. (Camelia STANILA)
Si modul de calcul al salariilor ajunge in instanta
Sindicalistii din invatamint se vor adresa instantelor de judecata si pentru a recupera anumite drepturi banesti cuvenite prin schimbarea modului de calcul al salariilor, sporurilor si indemnizatiilor profesorilor. Cadrele didactice solicita recalcularea salariilor pentru anul scolar 2003-2004, de aceea ii vor imputernici pe sindicalisti, pe baza de tabele cu semnaturi, sa actioneze in instanta conducerile scolilor, consiliile locale si Inspectoratul Scolar. „Ne intereseaza modalitatea de calcul al salariilor in care sporurile si indemnizatiile sa fie calculate spor la spor. Exista precedente in asfel de demersuri, in judetele Arges, Arad, Timisoara, Buzau si chiar Bucuresti”, a mai precizat Constantin Grigore, liderul de sindicat al dascalilor vrinceni. Acest mod de calcul al salariilor profesorilor a fost acceptat abia din octombrie 2004. (C. S.)

Comentarii