PSD vrea lux pe spinarea vrincenilor

joi, 12 august 2004, 23:00
5 MIN
 PSD vrea lux pe spinarea vrincenilor

In timp ce alte investitii din Focsani sint invadate de balarii, la sediul PSD din centrul orasului se lucreaza cit e ziua de lunga. Cladirea istorica de pe bulevardul Republicii nr. 13, unde pesedistii vrinceni sa pregatesc sa revina, a „disparut” de pe lista cladirilor incluse pe lista cladirilor de patrimoniu, asa cum reiese din lista aflata in posesia Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Vrancea. La viitoarea sedinta de Consiliu Judetean, Marian Oprisan a cerut alocarea a patru miliarde de lei din bugetul public pentru a plati firma care efectueaza reparatiile. Sediul PSD are o vechime de peste 100 de ani si i-a apartinut medicului Ioan Macridescu, fost director al Spitalui Orasenesc Focsani, fost deputat si senator, precum si fondator al Sindicatului Viticultorilor. Reparatiile capitale la cladire sint pe punctul de a fi terminate si, potrivit intentiei pesedistilor, va fi dotata cu tehnica de ultima generatie, printre care un sistem de videoconferinta, pentru ca pesedistii sa nu mai mearga la Buzau atunci cind sint chemati la ordine de Adrian Nastase. Potrivit Legii 90/2003, pesedistii isi pot cumpara sediul la valoarea de inventar, dupa ce au cheltuit citeva miliarde de lei din banii vrincenilor pentru renovarea sa. Fostii proprietari ar fi dorit aici un muzeu al viei si vinului, datorita faptului ca Vrancea este cel mai important bazin viticol al tarii.
PSD Vrancea si-a tras un sediu pe masura statutului de prim partid al „provinciei europene”, chiar in buricul Focsaniului. Dupa ce senatoarea Simona Marinescu a facut pasul de la PD la PSD, biroul sau senatorial a devenit sediul pesedistilor, iar la cladirea de pe strada Republicii nr.13 au inceput reparatiile capitale pe banii tuturor contribuabililor vrinceni. Lucrarile executate de SCCM, firma omului de afaceri Valica Epure, s-au intensificat in acest an, cind a venit si nota de plata. Constructia a fost renovata de la „A la Z” si extinsa, ceea ce nu ar fi fost posibil daca s-ar mai aflat inca pe lista cladirilor de patrimoniu. Citeva miliarde de lei din banii publici au intrat in sediul PSD, care il poate cumpara apoi gata renovat si cu o suma derizorie. Masina de vot pesedista din CJ a votat pe 12 mai pentru ca administratia judeteana sa se imprumute cu suma de 100 de miliarde de lei de la Raiffeisen Bank. Una dintre prioritatile pentru care s-a cerut o suma aproape egala cu veniturile pe CJ pe un an a fost renovarea sediului PSD. Imprumutul nu a fost acceptat insa la valoarea ceruta, potrivit raportului rectificarii de buget. Marian Oprisan a refuzat sa ne dezvaluie care a fost valoarea imprumutului obtinut de Consiliul Judetean, invitindu-ne sa-l intrebam in scris si sa raspunda in 30 de zile.
Sediul PSD, o cladire cu istorie
Istoria cladirii din str. Republicii nr. 13 este invaluita in mister, desi Directia pentru Cultura Vrancea este in posesia acestor amanunte. Conducerea institutiei, cunoscuta pentru inclinatia catre „cultul” PSD, a refuzat sa dezvaluie trecutul acestei cladiri, daca se afla pe lista monumentelor si din ce motiv a iesit din rindul cladirilor de patrimoniu si a intrat in rindul celor obisnuite. Potrivit datelor pe care le detinem, sediul PSD a fost construit la sfirsitul secoului XIX si i-a apartinut medicului Ioan Macridescu. Acesta a fost un personaj importat in epoca, avind in vedere ca a fost deputat si senator, precum si director al Spitalului Orasenesc. Ioan Macridescu a propus ca locuinta lui sa fie sediului Sindicatului Viticol, al carui fondator a fost. Focsaniul este impinzit de astfel de cladiri, care nu au reprezentat si nici nu reprezinta o prioritate pentru administratia locala. Poate cel mai sugestiv exemplu din acest punct de vedere este cladirea in care isi desfasura activitatea Biblioteca pentru Copii si Tineret, practic distrusa in acest moment din cauza indiferentei autoritatilor. Sediul PSD a fost insa extins in urma reparatiilor efectuate pe baza autorizatiei eliberate de Primaria Focsani, pentru care a fost nevoie de acordul Directiei din Cultura. Potrivit unor surse neoficiale, dar demne de incredere, intrucit in rest usile sint inchise, se pare ca institutia a eliberat numai o autorizatie de reparatie si nu una din constructie.
Sedii de lux la preturi de nimic
Legea initiata de PSD privind cumpararea de catre partide a cladirilor in care isi sediul le permite pesedistilor vrinceni sa-si cumpere oricind sediul, la pretul unui adevarat chilipir. Potrivit art. 3, alin. 1, din Legea 90 din 18 martie 2003, „partidele politice pot cumpara in fiecare unitate administrativ-teritoriala spatiile destinate sediilor acestora”. In continuare, aceeasi lege prevede ca „partidele politice pot cumpara in fiecare unitate administrativ-teritoriala un singur spatiu, destinat sediului acestora, la valoarea de inventar a acestuia. Spatiul care urmeaza a fi astfel cumparat trebuie sa fi fost detinut cu chirie cel putin 3 luni anterior intrarii in vigoare a prezentei legi de catre partidul politic respectiv”. Astfel, dupa ce si-au evacuat toti adversarii, pesedistii vrinceni pot cumpara la valoarea de inventar o cladire in care cu banii publici cheltuiti pentru reparatii nu mai intra la socoteala. Marian Oprisan poate vinde aceasta cladire in calitate de presedinte al Consiliului Judetean si tot el o poate cumpara ca presedinte al PSD, la un pret de nimic, cu acoperire legala. Intrebat daca intentioneaza sa cumpere cladirea de pe str. Republicii nr. 13, liderul PSD ne-a spus ca, mai intii, trebuie sa consulte Biroul Executiv, de parca pozitia acestuia ar avea o vreo importanta tinind seama ca „baronului” nu-i sufla nimeni in fata in organizatie. In continuare, acesta ne-a „sfatuit” sa-l intrebam in scris despre acest subiect.
Unii in ghetou, altii in sediu nou
In urma cu citva timp, Oprisan declara ziaristilor ca poate sa si vinda sediul cu pricina, pentru a fi cumparat de PSD-ul local. Cu alte cuvinte, jongleriile cu cladiri se pot face foarte usor, asa cum administratia locala ne-a obisnuit de multa vreme. Sa ne aducem aminte de cladirea care adaposteste Centrul Militar Zonal, cladire pe care si-ar fi dorit-o Oprisan ca sediu de partid, dupa cum sustineau surse din interiorul PSD. Pina una alta, nici o cladire publica nu este la „adapost” de mina lunga a PSD-ului local, iar cei care ar putea impiedica ca o cladire sa ajunga sediu de partid, chiar daca acest lucru presupune ignorarea legii, nu o fac, ba chiar acorda autorizatii pentru renovari si extinderi de cladiri pentru firme ale unor oameni de afaceri apropiati PSD-ului. In tot acest timp, filiale ale partidelor istorice, ca PNTCD-ul, de exemplu, isi desfasoara activitatea ori prin autoturismul vreunui membru, ori in subsolul fostei Prefecturi, cladire care arata ca dupa razboi, si pe dinauntru si pe dinafara. (Mihai BOICU, Sebastian OANCEA)

Comentarii