Sali de sport cu cecuri fara acoperire

miercuri, 01 septembrie 2004, 23:00
9 MIN
 Sali de sport cu cecuri fara acoperire

Programul din Vrancea al Companiei Nationale de Investitii, de construie a zece sali de sport, se dovedeste a fi o afacere la limita legalitatii. SC Aispa Stars ’95 SA, firma care si-a adjudecat construirea a noua sali de sport din cele zece, a platit peste trei miliarde de lei pentru materialele livrate de SC Oltchim SA Rm. Vilcea cu cecuri fara acoperire. Cel putin asa reiese din datele intrate in posesia redactiei noastre. Dupa ce o parte din utilaje i-au fost scoase la vinzare, firma omului de afaceri Corneliu Prunache a inceput sa-si achite in parte datoriile. Societatea nu se afla la primul incident de acest fel, administratorul fiind cercetat in trei dosare penale de politie sub aspectul savirsirii infractiunii de inselaciune cu file CEC. Aispa Stars ’95 a mai fost prinsa anul trecut de corpul de control al Inspectoratului Teritorial de Munca folosind munca la negru la constructia salii de sport de la Odobesti. Salile de sport din Vrancea reprezinta o afacere de aproximativ 127 de miliarde de lei. Recent, lui Corneliu Prunache i-a fost luate constructia a doua sali de sport, din cauza intirzierilor.
Compania Nationala de Investitii a acordat pentru constructia celor zece sali de sport din Vrancea 127 de miliarde de lei, care au incaput in cea mai mare parte pe mina unei singure firme, Aispa Stars ’95. Firma lui Corneliu Prunache, cunoscut pentru faptul ca este abonat la lucrarile pe bani publici, si-a adjudecat constructia a noua sali de sport. La doua dintre acestea firma a lucrat in subantepriza, deoarece licitatiile au fost cistigate de SC Integral SA Buzau. „Monopolul” Aispa Stars ’95 a fost spart chiar de Miron Mitrea, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului. La ultima vizita in Vrancea, acesta a declarat ca i-a luat lui Corneliu Prunache constructia salilor de sport de la Panciu si Dumitresti, pentru ca s-a intirziat realizarea lucrarilor, dat fiind ca acestea trebuie sa fie gata in perspectiva alegerilor generale. Lucrurile sint insa mai complicate decit la prima vedere, iar dedesubturile constructiei salilor de sport incep incet-incet sa iasa la iveala. Potrivit unor surse oficiale, Aispa Stars ’95 a achitat plata unor materiale de constructii in valoare de peste trei miliarde de lei cu cecuri care s-au dovedit a nu avea acoperire in contul bancar. Pe 5 februarie 2003, intre Aispa Stars ’95 si Oltchim SA Rm. Vilcea s-a incheiat un contract pentru livrarea de timplarie termoizolanta, panouri si elemente de fixare si etanseizare si alte materiale de acest gen pentru salile de sport. Valoarea contractului incheiat era de 102 mii de euro, la care se mai adaugau inca 16 mii de euro pentru accesorii, valori calculate fara TVA. La cursul actual, contractul valora aproximativ 5,7 miliarde de lei. Potrivit prevederilor contractuale, Aispa Stars ’95 trebuia sa achite in avans 10% din valoarea materialelor, urmind ca restul sa fie platite in termen de 30 de zile de la livrare.
Cecuri fara bani
Cecurile fara acoperite au „intervenit” in afacere la sfirsitul anului 2003. Pe data de 24 noiembrie 2003, Aispa Stars ’95 a achitat catre Oltchim suma de 1,511 miliarde lei. Pe data de 20 decembrie 2003, firma lui Corneliu Prunache a mai achitat alte 1,511 miliarde de lei catre firma din Vilcea. Numai ca, in momentul incasarii, s-a dovedit ca cele doua cecuri nu aveau acoperire. Din acest motiv, impotriva constructorului vrincean s-au deschis, pe 25 februarie a.c., doua dosare de executare silita. Pe 21 iulie si pe 4 august s-au organizat licitatii pentru vinzarea mai multor utilaje apartinind Aispa Stars ’95. Astfel, a fost scos la vinzare un tractor evaluat la 95 de milioane lei, un autocamion Roman in valoare de 230 de milioane lei, un autofurgon in valoare de 203 de milioane lei, o autospeciala pentru pompat beton, evaluata la 159 de milioane lei si o autobasculanta in valoare de 176 de milioane lei, toate preturile fiind calculate fara TVA.
„Asta e problema societatii respective”
Renumele celor de la Aispa Stars ’95 este binecunoscut la Oltchim, daca ar fi sa ne luam dupa faptul ca angajatii fabricii cunosc destul de bine situatia. Societatea din Rm. Vilcea este la primul contract cu firma lui Corneliu Prunache si s-ar putea sa fie si ultimul, avind in vedere experienta neplacuta a cecurilor fara acoperire. Bogdan Curcaneanu, directorul departamentului marketing – desfacere materiale de constructie al Oltpan, divizia din cadrul Oltchim care a livrat materialele catre firma din Vrancea, nu a vrut sa dezvaluie natura contractului cu Aispa Stars ’95, insa a recunoscut ca au fost probleme. Acesta a precizat ca, in ultima vreme, s-au platit sume „considerabile” din datorie. „Probleme de incasare a banilor vizavi de salile de sport nu sint neaparat ale societatilor respective, sint ale CNI, care de multe ori nu reuseste sa dea banii la timp. S-au emis cecuri, iar obligatia mea era ca acel bilet la ordin sa-l introduc in banca, pentru ca sa nu se spuna ca nu am vrut sa incasam banii. Daca au avut sau nu acoperire, asta este problema societatii respective”, ne-a declarat directorul Bogdan Curcaneanu. Potrivit acestuia, dosarul de executare a bunurilor apartinind Aispa Stars ’95 va ramine pe rol pina in momentul in care vor fi achitate toate datoriile. Corneliu Prunache a refuzat sa vorbeasca despre salile de sport, omul de afaceri preferind sa acuze ziaristii ca se baga in afacerile sale, intr-un limbaj cel putin neortodox.
Intii a fost munca la negru
Omul de afaceri Corneliu Prunache a mai avut antecedente in ceea ce priveste cecurile fara acoperire, „domeniu” in care a facut cunostinta si cu Politia. „In perioada anterioara, la IPJ Vrancea au fost instrumentate trei dosare penale in care a fost cercetat omul de afaceri Corneliu Prunache – administrator al SC Aispa Stars ’95 SA Focsani, sub aspectul infractiunilor de inselaciune cu file CEC, dosare care au fost finalizate si inaintate cu propuneri corespunzatoare Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea”, se arata intr-un raspuns al Biroului de informare si relatii publice al IPJ Vrancea. Pina acum insa pe rolul instantei nu a aparut nici un dosar legat de acest caz, semn ca cercetarile stagneaza. Cecurile fara acoperire nu sint insa primele nereguli legate de salile de sport construite in cadrul unui program guvernamental. Primele informatii despre modul cel putin suspect in care se construiesc acestea au aparut chiar de anul trecut, de la inceperea programului in Vrancea. Confirmarea a aparut in urma unei inspectii a corpului de control al Inspectoratului Teritorial de Munca la sala de sport construita la Grupul Scolar Agricol Odobesti. Atunci, Aispa Stars ’95 a fost prinsa ca folosea muncitori fara forme legale. Pentru aceasta, firma a primit doua amenzi, una de 50 de milioane lei si alta de 25 de milioane lei, pe care le-a contestat apoi in instanta. Prima amenda a fost data de ITM pentru ca muncitorii nu aveau carte de munca, iar a doua pentru ca lucratorii nu aveau mentionata in fisa de protectie a muncii mentiunea „apt pentru munca la inaltime”. Si asta dupa ce unul din muncitori a cazut de pe sala de sport si s-a ranit destul de rau la cap.
Mitrea i-a luat doua sali lui Prunache
Dupa cum se stie, la cele zece sali de sport din Vrancea s-au inregistrat intirzieri serioase, termenul de finalizare fiind devansat, in ciuda promisiunilor ca vor fi finalizate in timp record. Pina acum au fost inagurate doar salile de sport de la Gugesti si Odobesti. Restul ar trebuie finalizate pina la sfirsitul acestui an, lucru care este putin probabil sa se intimple din cauza intirzierilor. Acest lucru da peste cap planurile pesedistilor, care nu se vor mai putea lauda cu finalizarea acesui program inainte de campania electorala pentru alegerile generale. Ministrul Miron Mitrea, prezent in urma cu doua saptamini la Focsani, a anuntat ca va inlocui constructorul salilor de sport de la Panciu si de la Dumitresti, nimeni alta decit Aispa Stars ’95. Ministrul a declarat ca nu este multumit de modul in care se desfasoara lucrarile. „La constructia de sali de sport sintem iesiti din grafic si am luat masuri astazi, la doua din ele, chiar la inlocuirea constructorilor, pentru a termina in grafic lucrarile. La Dumitresti si Panciu sint doua lucrari la care se va inlocui constructorul si va fi adus alt constructor”, a spus Miron Mitrea, precizind ca lucrarile vor intirzia o luna din acest motiv. (Mihai BOICU)
Mitrea, „tatic” la CNI
Actul prin care a luat fiinta Compania Nationala de Investitii SA, cea care finanteaza salile de sport, este OG nr. 25/ 2001. Potrivit legii, CNI desfasoara „activitati de interes public sau social pe baza programelor de interes public ori social ?n domeniul constructiilor, aprobate de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei”. Capitalul social al CNI este de 4 miliarde de lei, impartit in 160 de mii de actiuni, cu o valoare nominala de 25 de mii de lei. Cei cinci actionari ai CNI sint: Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime Constanta” S A -1 miliard lei, reprezentind 40 de mii de actiuni, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa „C.F.R. -Marfa” SA -1 miliard lei, reprezentind 40 de mii de actiuni, Compania Nationala „Aeroportul International Bucuresti-Otopeni” SA – 1,250 miliarde lei, reprezentind 50 de mii de actiuni, Compania Nationala „Administratia Canalelor Navigabile” SA Constanta – 500 milioane lei, reprezentind 20 de mii de actiuni, si Compania Nationala „Administratia Porturilor Dunarii Maritime” SA Galati- 250 milioane lei, reprezentind 10 mii de actiuni. Potrivit legislatiei, adunarea generala a actionarilor este cea care conduce CNI. Din acest organism fac parte si doi reprezentanti ai Ministerului Transporturilor. O mare parte din activitatea executiva a companiei trece prin miinile directorului general, care este numit de ministrul Miron Mitrea, cel care ii stabileste si salariul. Pentru activitatea pe care o desfasoara, CNI ia la fiecarei investitie realizata 5% din valoarea lucrarilor de constructii-montaj. (M. B.)
„Sintem de la firma lui Bacinschi”

Reporterii nostri au realizat ieri un tur pe la patru sali de sport construite in Focsani. Prima oprire am facut-o la Colegiul Economic „Mihail Kogalniceanu”. La prima vedere, sala pare aproape gata si s-ar parea ca are cele mai mare sanse de a fi inaugurata in acest an. Pe santier, nici tipenie de muncitor, semn fie ca au luat o pauza si s-au dus undeva la umbra, fie ca si-au incheiat programul de lucru. La sala de sport a Scolii Generale nr. 2 „Ion Bazgan” mai este mult de lucru. Aici am intilnit si doi muncitori, care turnau ciment la podeaua salii, sub supravegherea unui maistru. Maistrul a sarit ca ars in momentul in care a vazut ca facem fotografii si ne-a spus ca nu poate oferi nici o informatie despre cum merg lucrarile deoarece asa a primit „dispozitii”. La fata locului au mai aparut apoi citiva muncitori, care ne-au demonstrat ca echipa era mai numeroasa decit parea. A treia oprire am facut-o la Colegiul National „Al. I. Cuza” unde am dat peste un grup de muncitori despre care am crezut initial ca sint de la Aispa Stars ’95. „Sintem de la firma lui Bacinschi”, ne-a contrazis unul dintre ei. De fapt, este vorba despre fosta firma a primarului Focsaniului, Arco Construct. Cei citiva muncitori continuau munca facuta de oamenii lui Corneliu Prunache, pe care nu incetau sa-i blesteme pentru modul in care isi facusera treaba. Dupa cum ne-au spus muncitorii de la „firma lui Bacinschi”, Prunache a inceput constructia salii de sport cu „tigani adusi de la Rimnicu Sarat” si ar fi preferat mai degraba sa ridice constructia de la zero decit sa repare in urma lor. Din investitie s-a realizat numai o parte din viitoarele anexe, in rest „sala” fiind doar un teren plin cu gropi, balarii si gunoaie. Aceeasi impresie de loc parasit ne-a lasat-o si sala de la Colegiul National „Unirea” unde, la ora vizitei noaste, nu se vedea nici tipenie de om. (M.B.)
Corneliu Prunache: „Uitati numarul meu de telefon!”
Mult laudatul program guvernamental de construire a zece sali de sport in Vrancea, se dovedeste a fi o afacere la limita legii. Potrivit unor documente aflate in posesia redactiei, constructia salilor a revenit, direct sau in subantepriza, aceleasi firme conduse de Corneliu Pruncahe. Contactat de reporteri, omul de afaceri a negat ca ar avea probleme cu legea si ne-a cerut, pe un ton imperativ sa-i uitam numarul de telefon. „E problema privata a societatii mele. De ce te amesteci in treburile interne ale societatii mele? Sint problemele mele, nu-mi mai purta mie de grija”, a spus afaceristul, omitind ca aceste investitii sint platite din bani publici si garantate de Guvernul Romaniei. Corneliu Prunache a infirmat chiar ca ar fi constructorul salilor de sport, desi numele firmei pe care o conduce este trecut pe panoul amplasat la sala de sport a Liceului cu Program Sportiv Focsani. „Ai inteles prost, eu nu sint constructorul. Nu stiu de ce ma intrebi pe mine. N-am asa ceva… Eu n-am relatii cu CNI-ul, este problema mea privata. (…) De ce ma suni si nu ma uiti? Fiti, ba, corecti si legali… Daca stii foarte bine ca nu sint constructor de ce ma frecati cu telefoanele… Uita-mi telefonul, te rog frumos, e ultima data cind iti vorbesc…”, a spus Corneliu Prunache. (C.M.)

Comentarii