Taranii vrinceni au pierdut subventii la motorina de peste 28 miliarde de lei

miercuri, 15 octombrie 2003, 23:00
5 MIN
 Taranii vrinceni au pierdut subventii la motorina de peste 28 miliarde de lei

Ca in fiecare an, Guvernul s-a oferit sa dea producatorilor agricoli ceva facilitati, dupa buget. Povestea subventiei pentru motorina dureaza de citiva ani. Guvernantii au considerat ca lucrarile agricole se fac pe cimp si de aceea au decis sa nu perceapa taxa de drum la combustibilul folosit in agricultura. Pentru a face diferenta dintre motorina obisnuita, cea de la benzinarie, si cea subventionata de stat, s-a incercat colorarea ei in verde sau acordarea de bonuri valorice pe care unii producatori agricoli le-au transformat in bani, vinzindu-le pe la coltul strazii. Nici prestatorii de servicii si nici autoritatile locale nu i-au incurajat pe producatori sa-si ia subventia pe motorina. La inceputul anului, Guvernul a mai incercat o varianta de subventionare, dar nici metoda aceasta nu a fost eficienta. Acum, cind socotelile s-au incheiat, un calcul simplu arata ca judetul nostru a pierdut subventii la motorina de peste 28 miliarde de lei. Taranii au luat doar o mica parte din subventiile acordate de stat. Nimeni nu-si asuma raspunderea pentru pierderea diferentei de bani.
2% din proprietari au cerut subventia pentru motorina
Mecanismul de subventionare de anul acesta a pus capac sperantelor de finantare inca de la inceput. Alocatia a fost de 3.600 lei pe litrul de motorina si s-a acordat pe baza Hotaririi de Guvern nr. 109/2003. Oficial, in Vrancea sint emise aproape 128 mii titluri de proprietate pentru 169 mii hectare de teren agricol. Dintre acestia doar 65%, adica 70.000 persoane, au toate documentele in regula si pot beneficia de facilitatile fiscale acordate de stat. Celor 70.000 proprietari indreptatiti sa obtina subventia, li s-au adaugat circa 4.000 asociatii agricole cu personalitate juridica si asociatii familiale, fostele IAS-uri transformate in societati comerciale cu capital privat si alti concesionari de teren agricol. In baza aceleeasi hotariri de guvern, subventia era acordata si crescatorilor de animale si pasari, precum si arendasilor care aveau contracte incheiate pe Legea nr. 16/1994.
Surprinzator, la nivelul Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea s-au inregistrat doar 1.500 de cereri, adica in jur de 2% dintre posibilii beneficiari ai subventiei. Media de motorina pe hectar consumata pentru lucrari mecanizate la cereale este de 60 litri. La un calcul simplu, pentru intreaga suprafata arabila de 147 mii hectare, aveau nevoie de 8.820 kilolitri de motorina. De aici rezulta ca subventiile de care puteau beneficia agricultorii din judet se ridica la aproape 32 de miliarde lei. Nu indraznim sa calculam cit ar fi consumat in plus si ceilalti beneficiari ai hotaririi de guvern – crescatorii de animale si alti arendasi sau concesionari de livezi. Intrucit nu s-au cerut la timp, cele 32 miliarde de lei au ramas la bugetul de stat.
Taranii n-au stiut sa ceara banii!
„N-am stiut nimic de banii pentru motorina. Am pus porumb pe doua hectare si jumatate. Am cheltuit mult cu motorina. De unde sa-i mai iau acum, ca m-as duce dupa ei!”, ne-a spus mirat Ilie Gheorghe, un agricultor din comuna Maicanesti. „Eu am pamint pe vreo 70 ari. Ginditi-va ca trebuia sa obtin vreo citeva zeci de mii de lei pe toata motorina pentru lucrarile agricole. Iar lucrarile astea se fac pe etape. Pe mine ma costa numai un dus la Focsani vreo 10 mii lei. Altii ar fi trebuit sa vina tocmai de pe la Nereju. De ce sa fi cheltuit si sa fi pierdut si timpul?”, ne-a spus Natalia Popa, o agricultoare din Vinatori.
Iancu Minciuna, directorul general al Centrului Judetean de Consultanta Agricola Vrancea, este de alta parere. „Am impartit pliante inca din primavara, am lipit afise prin cele 12 comune unde avem reprezentanti, iar in localitatile unde nu sint reprezentanti, am colaborat cu primariile pentru informare”, declara directorul.
La nivelul primariilor, functionarii cred ca oamenii nu au venit sa depuna documentele pentru subventie din cauza procedurilor greoaie. „La noi s-au inregistrat 15 cereri pentru 9 persoane fizice si 6 persoane juridice, adica in jur de 20% dintre producatorii agricoli indreptatiti”, ne-a spus ing. Valentin Onita de la Primaria Sloboziei Ciorasti, una din comunele fruntase ca numar de cereri depuse. „S-au cerut subventiile pentru circa 94 mii litri, adica 338 milioane de lei. Nu era greu sa se afle de bani, pentru ca oamenii vin mereu pe la primarie pentru diferite probleme. Oricine dadea imediat de veste si celorlalti. Dar nu au crezut ca merita sa le spuna”, considera el.
„Ce sa faci cu 3000 de lei?”
Dintre cei care s-au incumetat sa ajunga cu cererile pina la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, o cincime au renuntat pe drum si nu s-au mai prezentat la benzinarii, sa-si ridice combustibilul. Potrivit prevederilor legale, oamenii trebuiau sa mai scoata din buzunar restul de 13.000 – 15.000 de lei pe litru, pentru a acoperi costul integral al motorinei.
„Noi avem doua tractoare si ne facem singuri araturile sau alte lucrari necesare”, ne-a spus Eugen Malureanu din Slobozia Ciorasti. „Cind au fost bani, n-am mai asteptat, ne-am luat motorina la cit a costat la pompa. Cine are bani de motorina, nu se mai sinchiseste de 3 mii de lei oferiti de stat”, a concluzionat el. Unii prestatori agricoli le-au propus producatorilor sa le ia subventia si sa le-o scada din costul total al lucrarilor. Prevederile hotaririi de guvern nu au dat insa voie intermediarilor sa umble dupa subventie, ci numai beneficiarilor directi. Ionel Marin, pensionar stabilit la Homocea, gasise un prestator de treaba si ieftin. „Ca sa-l ajut, i-am propus tractoristului sa-i cedez cota mea de subventie prin mandat”, ne-a spus el. „M-am mirat ca m-a refuzat, dar vecinii mi-au zis ca de ce ma mir, ca doar nici eu nu primeam chitante pe ce-mi ara el”.
Statul, si cu sacii in caruta si cu boii satui
Din evidentele DADR Vrancea, statul a cheltuit cu subventionarea motorinei pentru vrinceni doar 4,1 miliarde lei. Restul de cel putin 28 miliarde lei se vor redistribui probabil la viitorul buget. Dintre cei 4 distribuitori de motorina anuntati ca furnizori, numai SNP PETROM, prin PECO Vrancea, mai are de incasat peste 1 miliard lei de la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Specialistii spun ca ar fi fost mai simplu sa i se faca fiecarui producator agricol un calcul pentru necesarul de motorina. „Apoi se putea inmulti cantitatea cu pretul mediu pe litru si se afla o valoare. Aceasta se putea imparti la 3.600 lei/l cit era subventia, iar producatorul trebuia sa se duca direct la prima benzinarie si, pe baza de liste unice, sa-si ridice direct cantitatea de motorina corespunzatoare”, ne-au sugerat surse din cadrul Directiei Agricole Vrancea. Dar aceasta era o solutie prea simpla pentru un minister atit de ocupat cu macro-dezvoltarea agriculturii.
Asa ca, una peste alta, statul a scapat cu obrazul curat. Le-a dat producatorilor agricoli subventii si a mai economisit la buget vreo citeva sute de miliarde bune, la nivel national. In plus, guvernantii si-au facut si campanie de promovare pentru ajutoarele acordate agricultorilor. Singurii care au ramas cu buza umflata au fost tot taranii.
Poate ca vrincenii se vor destepta in cele din urma si isi vor cere banii. Macar cele 2 milioane de lei pe hectar, cit prevede Ordonanta nr. 72/2003. Ultima zi de depunere a cererilor este 1 noiembrie. (Doina DAMIEAN)

Comentarii