Valter Popescu vrea „operatie estetica” pentru ENET

sâmbătă, 19 martie 2005, 00:00
5 MIN
 Valter Popescu vrea „operatie estetica” pentru ENET

O echipa de „energeticieni” din Germania a venit alaltaieri la Focsani pentru a demara un proiect ambitios cu societatea locala de termoficare. Nemtii vor sa afle datele generale ale sistemului de productie si distributie a energiei termice in sistem centralizat din Focsani in vederea efectuarii unui studiu de fezabilitate din punct de vedere energetic. Studiul va fi utilizat pentru contractarea unui imprumut de la Banca Mondiala pentru modernizarea si retehnologizarea centralei termice a orasului si a retelei de distributie a agentului termic. Oficialii implicati in acest proiect nu au putut avansa pretul acestui studiu, spunind doar ca valoarea se ridica la pina in 40.000 de euro. Jumatate din bani vor fi oferiti de Guvernul german, urmind ca SC ENET SA Focsani sa suporte restul cheltuielilor. Echipa de realizare a studiului, coordonata de inginerul Stefan Langhabel, a precizat ca acesta este un proiect ce se deruleaza in 12 orase din Romania, Focsaniul fiind in cea de-a patra grupa, alaturi de Brasov si Arad. „Banca Mondiala s-a aratat dispusa sa finanteze unele orase dn Romania pentru reabilitarea sistemelor de termoficare. O conditie esentiala este realizarea unui studiu de fezabilitate, ce va cuprinde toate datele despre sistemul de termoficare, incepind de la iesirea din apartament, retelele secundare, punctele termice, retelele primare si centrala de productie. Astazi (joi – n.r.) am luat primul contact cu ENET, urmind ca, in 16 saptamini, sa finalizam studiul”, a declarat Stefan Langhabel, in cadrul unei conferinte de presa.
Creditul va fi recuperat tot pe „spatele” focsanenilor
Intrebat daca in urma acestui proiect, in cazul in care Banca Mondiala ne va acorda finantare, focsanenii vor primi facturi mai mici, energeticianul german a evitat un raspuns direct, spunind doar ca proiectul va viza doar realizarea permanentei, a sigurantei serviciilor si o eficientizare a acestora. „Noi putem crea un sistem care lucreaza foarte bine, dar nu putem influenta pretul gazelor, de exemplu, ca sa coboare pretul facturilor”, a delcarat Stefan Langhabel. Directorul general al SC ENET SA, Valter Popescu, a intervenit imediat in discutie pentru a da un raspuns concret, desi specialistii germani s-au ferit sa faca astfel de prognoze. „Da, cu siguranta, vor scadea facturile, pentru ca fiecare isi «va putea regla factura» prin eliminarea pierderilor de pe retea si introducerea robinetilor termostatati. Asta nu inseamna ca va fi si un confort sporit. Doar ca cei care au bani mai putini isi vor putea regla caloriferele la o temperatura mai mica si, automat, vor plati mai putin”, a detaliat Valter Popescu. Seful ENET a mai spus ca societatea isi va putea permite sa plateasca peste un miliard de lei pentru aceasta analiza, avind in vedere ca a avut o cifra de afaceri pe 2004 de 300 de miliarde de lei. Valter Popescu a adaugat insa ca societatea de termoficare nu a avut si profit deoarece ANRC nu a acoperit o parte din majorarile care s-au produs intre timp la pretul gazelor naturale. „Conform studiului de fezabilitate intocmit acum doi ani, refacerea intregului sistem, mai putin a centralei de productie, costa in jur de 35 de milioane de euro. Aceasta actiune este monitorizata de FMI si speram ca Banca Mondiala sa acopere intregul credit necesar refacerii sistemului centralizat de incalzire. In caz contrar, putem apela si la alte banci, in aceleasi conditii de creditare”, a mai specificat directorul ENET. Focsanenii vor simti insa pe buzunarele lor consecintele creditului la care se va inhama din nou societatea focsaneana de termoficare pentru mult trimbitata modernizare. (Marius GRIGORESCU)
Scolarizare pentru sefii ENET
In paralel cu procesul de elaborare al studiului de fezabilitate, se deruleaza la Focsani un altul prin care angajatii SC ENET SA vor merge in Germania pentru schimburi de experienta. Acest proiect va fi finantat de o asociatie germana pentru instruirea lucratorilor din termoficare, atit in ceea ce priveste tehnologia folosita in Uniunea Europeana, cit si in relatiile cu publicul. Directorul Valter Popescu spune ca la scolarizare vor merge sase sefi de compartiment. (M.G.)
ENET ii ameninta pe focsanenii care se tem de contorizare
De frica facturilor mari la intretinere, focsanenii nu mai vor sa fie contorizati. Directorul SC ENET SA, Valter Popescu, a declarat ca locatarii nu isi mai curata subsolurile pentru ca instalatorii sa poata monta aparatele de masura a agentului termic consumat in bloc. Asta dupa ce au auzit ca omologii din scarile in care au fost montate deja aparatele platesc mai mult decit la pausal. „Avem aproape 500 de scari pe care oamenii nu vor sa le curete pentru ca au auzit ca se plateste mai mult decit la pausal. Ii vom determina insa sa-si goleasca de apa subsolurile atunci cind vom monta contori si in punctele termice si diferenta dintre contorul nostru si celelalte blocuri din zona contorizate va fi trecuta pe facturile celor care nu au gigacalorimetru. Astfel, ei vor plati si pierderile de pe retea si, cu siguranta, vor dori atunci sa le montam gigacalorimetre la scara”, este de parere Valter Popescu. Seful centralei termice a Focsaniului mai spune ca, pina in acest moment, au fost contorizate aproximativ 640 de scari, atit pe coloanele de caldura, cit si pe cele de apa calda, urmind ca, pina in luna iunie, acest proces sa fie finalizat. „Dupa ce terminam cu contorizarea scarilor de bloc, vom incepe contorizarea punctelor termice, astfel incit sa stim cu exactitate unde sint cele mai mari pierderi si sa le remediem”, a mai spus Valter Popescu. (M.G.)
ENET majoreaza tarifele din aprilie
Serviciile furnizate de SC ENET SA se vor majora odata cu majorarea tarifelor la gazele naturale. Directorul Valter Popescu spune ca, in urmatoarele zile, va trimite catre ANRE o cerere de ajustare a tarifelor, conform reglementarilor in vigoare. Seful SC ENET SA spune ca scumpirea va fi de 10-11%. Ajustarea tarifelor la gazele naturale se va face cu 25% incepind din prima zi a lunii aprilie. „Speram ca majorarea sa fie aprobata, dat fiind faptul ca gazele s-au scumpit de mai multe ori. Oricum, reglementarile ANRE ne defavorizeaza, pentru ca noi nu putem creste pretul la energie de fiecare data cind se scumpeste gazul, pe cind Distrigaz majoreaza tarifele de cite ori vrea”, ne-a declarat Valter Popescu. Conform unui calcul simplu, costul unei gigacalorii va ajunge aproape de un milion de lei, in conditiile in care gazele naturale se scumpesc cu 25%. Se pare ca o noua scumpire a gazelor, cu cinci procente, se va mai produce la jumatatea anului. Practic, facturile medii de 2,5 milioane de lei vor ajunge la 2,8 milioane le, iar cei mai afectati vor fi, ca de obicei, pensionarii. Nici cei care au scapat de sistemul centralizat nu o vor duce mai bine. (M.G.)
Scumpiri in lant de Ziua Pacalelii
Pe linga gazele naturale si energia termica, din aprilie mai sint asteptate scumpiri la energia electrica, la accizele la carburanti, alcool si tigari, lucru care va duce la scumpirea acestor produse. Conform datelor neoficiale, energia electrica se va scumpi din aprilie cu pina la 5%, preturile la carburanti cu 2.000 lei/litru, cele la bauturi alcoolice cu 25%, iar la tigari au aproximativ 5.000 de lei/pachet. Tot de la 1 aprilie vor fi majorate impozitele pe dobinzi si cistigurile de capital, iar la abonamentele TV prin cablu este posibila introducerea TVA, ceea ce va determina o scumpire de 19%. (M.G.)

Comentarii