Valutele au lovit dur in economiile populatiei

vineri, 05 noiembrie 2004, 00:00
3 MIN
 Valutele au lovit dur in economiile populatiei

Euro si dolarul, valutele preferate de populatie pentru pastrarea economiilor, s-au depreciat puternic in ultima perioada, in special dupa ce Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca va da friu liber cursului de schimb. BNR a avertizat, intr-un comunicat in care anunta coborirea dobinzii de referinta, ca nu-si mai fixeaza o tinta a cursului de schimb si ca-si va limita interventiile in piata monetara. Acest semnal a echivalat cu o relaxare a cursului de schimb, iar leul s-a miscat in piata in functie de cerere si oferta. In acest timp au avut loc specualtii puternice pe piata valutara din care unii au cistigat, iar altii au pierdut destul de mult. Practic, a fost un test al pietei valutare, iar euro si dolarul au scazut destul de mult.
130.000 de lei pierduti la 100 de dolari
Cu toate ca tendinta descendenta dureaza de citeva saptamini, in ultimele doua zile pierderile la cursul oficial BNR au fost de 1.229 de lei, in cazul dolarului si de 1.130 de lei, in cazul monedei unice europene. Economiile populatiei in valuta au avut de suferit, numai de la inceputul acestei luni vrincenii pierzind peste 130.000 lei pentru fiecare 100 de dolari sau euro pusi la ciorap. La 1.000 de dolari sau euro, pierderile sint la ora actuala de nu mai putin de 1.300.000 lei. La 10.000 de euro sau dolari, pierderile sint cuprinse intre 8 si 13 milioane de lei, ceea ce inseamna destul de mult. Dolarul s-a depreciat cu nu mai putin de 661 de lei miercuri, iar ieri a mai pierdut 586 de lei, ajungind la o valoare de 30.710 lei. Cursul de schimb al dolarului a coborit la cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Mai exact, moneda nu a mai coborit sub aceasta referinta de la 9 noiembrie 2001. Pe parcursul lunii trecute, dolarul a avut o cotatie maxima de 33.457, din 6 octombrie scazind aproape continuu. In primele patru zile din noiembrie, cursul BNR stabilit pentru dolar a scazut cu 1360 de lei. Euro, pe de alta parte, s-a devalorizat miercuri cu 846 de lei, coborind sub pragul de 40.000 lei. Ieri, moneda unica a mai pierdut alti 284 de lei, pina la o cotatie BNR de 39.447 lei, valoare sub care nu a mai coborit din octombrie 2003. In cursul lunii trecute, euro a intrat pe o panta descendenta inca din 18 octombrie, cind a fost inregistrata o cotatie maxima de 41.302 lei.
Populatia continua sa cumpere valuta
Deprecierile celor doua valute au venit imediat dupa decizia Bancii Nationale de a promova o „mai mare flexibilitate a cursului de schimb al leului prin limitarea interventiilor Bancii Centrale pe piata valutara”. Dolarul a devenit „o adevarata bomba cu ceas” pentru cei care au ales sa-si pastreze economiile in aceasta valuta. Cu toate acestea, operatorii valutari spun ca numarul celor care cumpara valuta a crescut in ultima perioada. Multi vrinceni s-au interesat pe la banci pentru a afla daca pricipalele valute vor descreste si in urmatoarele zile. Datorita cursurilor mai mici, in avantaj sint indeosebi cei care au de platit rate la creditele contractate in euro sau dolari, dar si cei care cumpara valuta, pentru a o vinde mai scump mai tirziu. Statisticile BNR la nivel national arata ca in perioada 27 octombrie – 3 noiembrie, unitatile de schimb valutar au cumparat valuta de 96.302,8 mii euro si au vindut de 119.597,8 mii euro. Si in Focsani numarul celor care cumpara a crescut, mai ales fata de lunile de vara, cind cei veniti din strainatate au luat cu asalt bancile pentru a vinde valuta. Bancherii au afirmat ca actuala evolutie pe piata valutara nu a creat inca panica in rindul populatiei, cel putin nu intr-atit incit aceasta sa-si lichideze depozitele. „Acest fenomen va mai dura o saptamina, doua. Oamenii stiu ca sint fluctuatii de moment si nu s-a creat panica in rindul populatiei”, ne-au spus surse bancare. Cu toate acestea, unii analisti financiari sint sceptici, mai ales in privinta dolarului. Multi economisti se asteapta ca moneda americana sa scada si in urmatoarea perioada. (Camelia STANILA)

Comentarii