Angheluta a dezgropat securea razboiului in Consiliul Judetului

sâmbătă, 18 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Angheluta a dezgropat securea razboiului in Consiliul Judetului

Conform actualei organigrame a Consiliului Judetului, Mihai Popa coordoneaza activitatea Directiei de Administratie Generala iar vicepresedintele Ioan-Alexandru Nicolau pe cea a Directiei de Urbanism si a Directiei de Drumuri si Poduri. Presedintele Rasvan Angheluta doreste insa ca, pina la Craciun, lucrurile sa se schimbe iar el sa preia controlul total asupra intregului aparat functionaresc. Graba acestuia de a opera modificari in organigrama chiar in perioada sarbatorilor se datoreaza faptului ca, incepind de pe 8 ianuarie, va intra in vigoare Legea Functionarului Public, care prevede ca schimbarea structurii organizatorice a aparatului administrativ trebuie avizata de o agentie nationala special creata in acest scop. Angheluta vrea sa evite sa treaca prin "furcile" agentiei, mai ales ca, tinind cont de faptul ca modificarile propuse de el vor duce la centralizarea puterii de decizie, s-ar putea sa nu obtina aviz favorabil.
Angheluta ii trimite pe cei doi vicepresedinti sa faca politica
Decizia de a le retrage celor doi vicepresedinti atributiile de coordonare pare a fi generata de faptul ca intre vicepresedintele taranist Mihai Popa si pedeseristul Angheluta au existat dispute inca de la instalarea in functie. Rasvan Angheluta nu poate uita faptul ca CDR-ul a contestat legalitatea constituirii Consiliului Judetului si a incercat sa-l impuna in fruntea acestei structuri pe taranistul Mihai Jascanu. El si Mihai Popa s-au aflat intr-un permanent razboi, disensiunile manifestindu-se atit in timpul sedintelor de consiliu cit si in activitatea curenta. De-a lungul celor trei ani de asa-zisa "conlucrare", au existat nenumarate episoade care pot fi caracterizate drept hilare. Nu cu mult timp in urma, presedintele Angheluta a ajuns sa le interzica celor doi vicepresedinti sa mai efectueze deplasari cu masinile de serviciu fara aprobarea sa, acuzindu-l pe "vicele" Popa ca se foloseste de autoturismele institutiei pentru a coordona organizatiile PNTCD din judet. Acum, insa, Rasvan Angheluta sustine ca vrea sa-i ia toate atributiile lui Mihai Popa tocmai pentru ca acesta sa se poata ocupa de politica. Intrebat care sint motivele pentru care a decis sa-i "degreveze de sarcini" pe vicepresedinti, el ne-a declarat: "Eu incerc sa las omul ales sa-si faca treaba pentru care a fost ales: sa desfasoare activitati in sfera politica". Acesta a mai spus ca vicepresedintii pot initia studii, analize, dezbateri si proiecte "pe care sa le lucreze cu functionarii din aparatul consiliului", dar numai cu acordul sau si fara sa aiba sarcini exprese pentru a caror neindeplinire oricum nu raspund in nici un fel.
"Asa cum functioneaza consiliul acum, vicepresedintii pot oricind sa motiveze neindeplinirea atributiilor prin proasta colaborare cu functionarii. Spre exemplu, daca vicepresedintele Popa are de facut un proiect in domeniul serviciilor culturale, fiind coordonator al acestui serviciu, poate sa se plinga oricind ca nu-si poate face treaba pentru ca nu a primit sprijin de la Serviciul pentru lucrari publice si dotari, care este coordonat de celalalt vicepresedinte. In felul acesta treaba nu merge cum trebuie", a spus presedintele CJ.
"O gaselnita electorala cu care presedintele vrea sa monopolizeze puterea in Consiliu"
Cum era si de asteptat, vicepresedintele Mihai Popa dezaproba "gaselnita electorala cu care presedintele vrea sa monopolizeze puterea in Consiliu". El sustine ca nu este posibil ca vicepresedintii sa aiba in subordine doar secretarele iar presedintele sa aiba la picioare tot consiliul. "In plus, mina dreapta a presedintelui ar urma sa fie, conform proiectului de organigrama, un director general, in fata caruia vor trebui sa raspunda si vicepresedintii si careprobabil ca va fi tot un PDSR-ist, ca si presedintele", a mai spus vicepresedintele CJ. In aceste zile, proiectul initiat de Rasvan Angheluta este discutat in cele sase comisii ale Consiliului, urmind ca el sa intre pe ordinea de zi a sedintei din ajunul Craciunului. Daca proiectul de hotarire va fi adoptat in forma propusa de el, aparatul de lucru va fi complet reorganizat, fiind infiintate noi servicii si birouri. Presedintele CJ sustine ca aceste modificari sint absolut necesare, in conditiile in care Consiliului ii revin in ultimul timp o serie de sarcini pe care nu le avea inainte. Este vorba de atributiile in ceea ce priveste intocmirea de proiecte pentru finantare externa si colaborarea cu asociatii regionale sau organizatii internationale. (Andrei RADU)

Comentarii