Taxele si impozitele locale au sarit calul

joi, 22 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Taxele si impozitele locale au sarit calul

Consilierii locali au aprobat in ultima sedinta a Consiliului Local (CL), care a avut loc marti dupa-amiaza, modificarea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2002. Nici bine nu s-a uscat cerneala de pe hotarirea de CL de luna trecuta, caci imediat consilierii s-au gindit sa le mai faca o bucurie galatenilor la sfirsit de an, majorind darile locale cu inca 30,8%. Proiectul de hotarire a stirnit, asa cum era de asteptat, dispute intre cei 27 de consilieri municipali prezenti la sedinta CL. Majorarea taxelor si impozitelor nu a fost privita cu ochi buni de catre consilierii PNL, PD si PRM, care, in mod surprinzator si-au unit fortele si au refuzat sa aprobe noile tarife in ciuda faptului ca reprezentantii PSD i-au asigurat ca acest lucru este necesar. "Aceasta situatie este inacceptabila, populatia nu poate face fata acestui efort si sintem impotriva", a declarat consilierul PNL Mihai Capra, lucru confirmat si de colegul sau, liberalul Mircea Razvan Cristea care a afirmat ca marirea nu are nici un rost. "Aceasta majorare nu isi are, in esenta, nici rolul, nici scopul. Nu mai pricepem deloc regula acestei mariri. Ar trebui sa schimbam numele din Galati in Las Vegas, probabil aici sta raiul economic in Europa", a adaugat Consilierul Cristea. Declaratia liberalului a stirnit nervozitatea consilierului PSD, Sorin Nicolescu care a declarat ca ultima majorare nu presupune un efort prea mare din partea populatiei, acuzindu-l pe liberal ca se asigura prea de timpuriu de capital politic.
In ciuda faptului ca au existat impotriviri si din PD si din PRM, proiectul de hotarire a fost aprobat de catre consilierii PSD, al caror numar a fost superior celor din alianta PNL-PD-PRM. Astfel, meciul dintre reprezentantii partidului de guvernamint si cei din opozitie a fost pierdut de cei din urma cu o diferenta de cinci voturi.
Galatenii isi vor da banii din buzunare Primariei
Persoanele fizice vor trebui sa plateasca anul viitor un impozit pe teren calculat la 4000 de lei/mp, cit au platit in acest an pentru terenurile din zona A. Majorarea cu 50% a impozitului pe teren detinute de persoanele fizice nu ocoleste nici celelalte zone, pentru zona B se va plati 3000 de lei/mp, 2000 de lei/mp pentru zona C si 1000 de lei/mp pentru zona D.
Pentru cladirile apartinind persoanelor fizice s-au propus de asemenea valori impozabile pe metru patrat majorate cu 30,8%. Cota de impunere pentru aceste valori impozabile este de 0,2%, urmind sa se opereze reduceri ale impozitelor cu 15% pentru imobile construite inainte de 1950 si 5% pentru cele construite intre anii 1951-1977. Valorile impozabile sint stabilite astfel: 5,8 milioanede lei/mp, pentru cladirile din beton armat, 4,3 milioane de lei/mp pentru imobilele din caramida si 900.000 mii lei/mp pentru cele cu pereti din lemn, caramida nearsa, valatuci, faianta si alte materiale.
Nici proprietarii de autoturisme nu vor fi scutiti de majorarea impozitelor locale, acestia vor trebui sa scoata din buzunare pentru a fi in rindul lumii. Daca luna trecuta consilierii locali au hotarit ca taxa asupra mijloacelor de transport sa fie de 52.000 de lei pentru fiecare 500 cm³ de capacitate cilindrica, Executivul a propus ca in 2002 acesta sa se opreasca la 68.000 de lei pentru fiecare 500 cm³ ai masinii.
Certificatele, avizele si autorizatiile din constructii costa mai mult
Galatenii vor plati mai mult incepind de anul viitor eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor necesare in domeniul constructiilor. Pentru o suprafata de pina la 150 mp, taxa ajunge la 27.500, in timp ce pentru cele care depasesc 1000mp se plateste 94.500 plus 100 lei/mp pentru suprafete mai mari de 1.000mp. Cei care vor sa-si autorizeze diferite constructii provizorii, cum ar fi chioscuri, tonete, cabine, panouri de afisaj, firme si reclame, trebuie sa plateasca municipalitatii 56.500 de lei pentru fiecare mp. Aceeasi valoare o vor plati pentru fiecare instalatii cei care doresc autorizarea lucrarilor de racorduri si bransamente a retelelor de apa, canalizare, gaze, energie si telefonie. Avizul comisiei de urbanism si amenajarea teritoroiului costa 281.500 de lei, in timp ce taxa pentru eliberarea certificatului nomenclatura stradala si adresa este de 56.500. Prin modificarea impozitelor si taxelor, Primaria se asigura ca in 2002 va incasa aproximativ cu 172,4 mai mult, suprimind astfel o parte din pierderile pe care bugetul local il va avea anul viitor datorita facilitatilor acordate Sidex. (G.MUNTEANU)

Comentarii