Gigacaloria la Iasi, mai scumpa cu minimum 45%

vineri, 02 septembrie 2011, 12:57
3 MIN
 Gigacaloria la Iasi, mai scumpa cu minimum 45%

Aproximativ 20.000 de ieseni vor beneficia in aceasta iarna de ajutoare guvernamentale pentru incalzire. Municipalitatea nu a finalizat deocamdata calculele legate de pretul gigacaloriei si de posibilitatile de acordare a unor ajutoare si din bugetul local. Se asteapta insa o crestere puternica a pretului gigacaloriei si implicit a facturilor emise catre populatie.

"Tarifele cu siguranta vor creste. In contextul disparitiei subventiilor la pretul combustibilului pe care le dadea Guvernul, municipalitatea nu are resursele financiare necesare pentru a mentine pretul gigacaloriei la nivelul actual. Sprijinul pe care il va acorda Primaria va fi directionat catre persoanele care au cu adevarat nevoie", a declarat directorul tehnic al municipalitatii, Mihai Chirica.

Chirica: Centralele de apartament nu vor mai fi rentabile

Oficialii municipalitatii au estimat numarul viitorilor beneficiari ai ajutoarelor pentru incalzire la aproximativ 20.000, in comparatie cu 14.000 citi au fost iarna trecuta. "Pragul maxim de venit mediu net pina la care se acorda ajutoare urmeaza sa creasca de la 615 lei pe membru de familie, pina la 786 lei. Totodata, a mai fost inclusa si categoria persoanelor singure cu venituri mai mici de 1.082 lei. Lucram inca la estimarea numarului de beneficiari si la costurile implicate, dar este evident ca vor fi mai multe persoane care vor primi ajutoare pentru incalzire. Pina in a doua jumatate a saptaminii viitoare vom avea estimari suficient de clare in acest sens", a spus purtatorul de cuvint al Primariei, Sebastian Buraga.

Pretul gigacaloriei livrate populatiei se ridica in acest moment la 185 de lei. Daca municipalitatea va mentine acelasi nivel al subventiilor, iar pretul de cost al gigacaloriei nu va creste, iesenii vor trebui sa suporte un tarif nou egal cu pretul de 185 lei la care se adauga suma platita pina acum de Guvern ca subventii pentru combustibil. Acestea au fost reduse de la 1 ianuarie cu 19 lei/gigacalorie, urmind ca la iarna sa fie desfiintate complet. Primaria a incercat cresterea pretului cu 19 lei pe gigacalorie, hotarirea Consiliului Local fiind atacata insa in contencios administrativ de prefect. Daca actiunea Prefecturii va fi insa respinsa, pretul gigacaloriei livrate populatiei va ajunge la 265 lei, in contextul mentinerii subventiei de 51 lei/gigacalorie acordata de municipalitate.

Scenariul este insa valabil doar in cazul agentului termic produs pe baza de carbune, care este mai ieftin. In haldele CET nu exista insa carbune, apa calda fiind produsa acum exclusiv pe gaz metan. Totodata, trebuie luata in calcul si cresterea anuntata a pretului gazului metan livrat companiilor, cu 10%, cel mai probabil din octombrie. "Pe carbune, producem gigacaloria cam la 315 lei. Pe gaz este mult mai scumpa, ajungind la 450 lei", a precizat Chirica. Acesta a apreciat insa ca sistemul de termoficare centralizat va deveni rentabil odata cu cresterea pretului gazului metan livrat populatiei. "Oriunde in Europa, termocentralele platesc gazul la jumatate de pret. La noi e invers. In timp insa, situatia se va inversa si nu va mai fi rentabil sa instalezi o centrala de apartament", a apreciat Chirica.

Dalkia: o luna de ragaz

Costul efectiv al iernii pentru ieseni va fi stabilit dupa ce serviciul de termoficare va fi concesionat unui operator privat. Municipalitatea intentioneaza sa finalizeze procesul de concesionare pina la jumatatea lunii viitoare. "Avem nevoie de minimum trei ofertanti, cu care sa putem negocia mai departe. Ii chemam pe toti investitorii interesati sa inceapa sa lucreze la oferte, fara a mai astepta sa scoatem caietul de sarcini. Punem la dispozitie toate actele solicitate, dam orice explicatii trebuie", a spus Chirica.

Pina acum, trei firme s-au aratat interesate sa preia managementul CET in aceasta iarna. Singura firma care si-a anuntat o intentie ferma in acest sens este Dalkia, care opereaza sistemul de termoficare din Ploiesti. Si aceasta insa a solicitat un ragaz de o luna inainte de a avansa vreo oferta concreta.

Comentarii