500 de morti: victimele caniculei la Iasi

duminică, 31 august 2003, 23:00
3 MIN
 500 de morti: victimele caniculei la Iasi

Peste 500 de morti: acesta este numarul victimelor pe care caldura le-a facut in ultimele trei luni la Iasi. Si acestea sint doar victimele accidentelor vasculare cerebrale inregistrate la Spitalul de Neurochirurgie. Daca pe lista neagra a caniculei s-ar adauga si decesele cauzate de infarcturi, numarul ar fi mult mai mare. Este greu de spus citi romani au sfirsit vara aceasta din cauza caldurii. In Franta, cele peste 10.000 de persoane decimate de canicula au stat la baza declansarii unui adevarat scandal national. La Iasi insa, aceste cifre ramin doar la nivelul unor date statistice. Reactia celor care ar trebui sa ia masuri pentru diminuarea acestei situatii – care in Franta a fost considerata drept «catastrofala» – se limiteaza la o ridicare din umeri si o expresie fatalista: „Asta e. Dumnezeu sa-i ierte”.
„Ceea ce se intimpla la noi este o nenorocire, mai ales daca avem in vedere ca virsta la care se produc accidentele vasculare a scazut foarte mult in ultima vreme. Foarte multi tineri cad acum secerati de accidentele vasculare cerebrale. Bineinteles, o cauza majora este canicula, care in aceasta vara a devenit pentru populatie chiar un factor de stres”, spune dr. Ion Streltov, medic neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie.
Cocteilul mortii: canicula plus saracie
Intr-adevar, numai in cele trei luni de vara, la Spitalul de Neurochirurgie s-au inregistrat 1.000 de internari cu diagnosticul „accident vascular cerebral”. Dintre acestia, peste 500 de oameni au murit. Numarul deceselor la un spital ramine de cele mai multe ori doar o statistica pe care nu o citeste nimeni dintre cei care ar putea sa se sesize asupra acestei situatii care, intr-un stat civilizat cum este Franta, a stirnit un scandal national. Medicii, care se confrunta zilnic cu astfel de cazuri, stiu ca, pe linga canicula, exista si alte cauze importante care duc la inmultirea accidentelor vasculare. „Este de acum stiut ca o cauza importanta este si saracia. Multi pacienti nu respecta medicatia pentru hipertensiune, fie ca nu au bani sa si-o cumpere, fie ca au alte treburi mai importante de facut decit sa-si ingrijeasca sanatatea”, a adaugat dr. Streltov. Altii bolnavi, din cauza saraciei nu-si permit sa faca un control medical general macar o data pe an, ocazie cu care s-ar putea depista o hipertensiune. Asa se face ca acestia nici macar nu stiu ca sint bolnavi si, adesea, cad morti. „In general, caldura atmosferica excesiva duce la o dilatatie masiva a vaselor de singe, care la un moment dat se rup. Multi nu constientizeaza gravitatea situatiei lor si se neglijeaza, ajungind in spital cind nenorocirea deja s-a produs”, spune medicul neurochirurg.
Foarte grav: accidentele vasculare ataca mai nou si tinerii
Majoritatea persoanelor care au facut accidente vasculare sint virstnici, intre 65 si 74 de ani, dar medicii spun ca media de virsta a scazut in aceste cazuri pina la 35 de ani, si chiar mai putin. „Lucrul asta se intimpla de citiva ani si nu este bagat in seama de nimeni. Parca a crescut proportional cu saracia. Tinerii uita de sanatate in goana de a supravietui saraciei, de a-si gasi un mijloc de trai decent”, este de parere dr. Ion Streltov. Chiar si statisticile dovedesc acest lucru implacabil: aproximativ 100 de persoane cu virste intre 20 si 44 de ani au suferit in aceasta vara accidente vasculare. Daca la numarul victimelor accidentelor vasculare cerebrale s-ar adauga cel al victimelor bolilor de inima, situatia ar fi mai mult decit «catastrofala», asa cum au caracterizat francezii numarul deceselor provocate de canicula in luna august. De altfel, accidentele vasculare cerebrale sint pe locul III in Romania ca mortalitate dupa patologia cardiaca si cancere.
Daca in Franta Guvernul condus de Jean-Pierre Raffarin, acuzat luna trecuta ca nu face fata situatiei, a pus in aplicare, in regiunea Parisului, un plan de mobilizare a unor capacitati de tratament suplimentare, Guvernul roman s-a trezit abia la spartul tirgului sa ofere, doar bucurestenilor, puncte de prim-ajutor si apa in ultimele doua zile de canicula. Si aceasta in timp ce Guvernul francez a declansat un adevarat plan de urgenta similar cu cel aplicat in situatii de epidemii, de catastrofe, atentate sau de accidente nucleare. Medicii ieseni se intreaba citi oameni vor mai trebui sa moara de caldura pentru ca un astfel de program sa fie aplicat si in Romania. (Carmen MAFTEI)

Comentarii