Agronomii tin cu dintii de paminturile cucerite ilegal acum sase ani

luni, 06 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Agronomii tin cu dintii de paminturile cucerite ilegal acum sase ani

Dupa sase ani de la "Afacerea Agronomilor", autoritatile nu au gasit solutii pentru rezolvarea celui mai grav caz de incalcare a legii din domeniul fondului funciar. Nici un paragraf din Legea 169/1998, care a modificat Legea fondului funciar din 1991, si nici Legea 1/2000, nu prevede ce se intimpla in cazuri asemanatoare celor de la Iasi, unde justitia a anulat titlurile de proprietate pentru majoritatea specialistilor din agricultura care au primit pamint acum sase ani. In acest moment, Prefectura Iasi a inaintat actiuni pentru constatarea nulitatii absolute a titlurilor de proprietate, iar in 122 de cazuri a obtinut o decizie favorabila a instantelor de judecata. Doar 29 de agronomi au reusit sa dovedeasca ca au obtinut teren in mod legal, iar alte 19 dosare se afla pe rolul instantelor de judecata. Desi specialistii din agricultura nu mai sint proprietarii celor 5.000 mp obtinuti prin incalcarea legii in 1992, ei au toate sansele sa-si pastreze pamintul.
"In lege nu sint prevazute asemenea situatii, fiecare caz in parte trebuie analizat si gasita o solutie", a afirmat prefectul Florin Vitan. El crede ca se va reglementa situatia pamintului detinut de specialistii din agricultura abia dupa aparitia regulamentului de aplicare a Legii 1/2000, avind la indemina trei solutii: "Casele ridicate pe aceste ternuri nu se pot demola pentru ca specialistii au obtinut autorizatii de constructie in mod legal, la data respectiva. Dupa ce intra in posesia titlului de proprietate, noul proprietar poate sa-i cumpere casa, sa-i vinda terenul sau sa-i ceara o redeventa pentru concesionarea terenului. O alta solutie ar fi ca reprezentantii comisiei locale de fond funciar sa aprobe un schimb de teren aflat in proprietatea privata a comunei cu fostul IAS, iar apoi sa-l concesioneze pentru a obtine venituri la buget. O alta varianta, ipotetica, ar fi ca specialistii sa pastreze doar 1.000 mp pentru casa, iar restul sa revina fostului proprietar".
La Miroslava, acum 8 ani, o seama de oameni, cu acordul autoritatilor locale, au devenit proprietari peste noapte pe citeva hectare de la marginea orasului, profitind de faptul ca Legea 18/1991 acorda specialistilor din agricultura dreptul de a obtine 5.000 mp. Boierii tranzitiei si-au construit case extrem de luxoase, multe din acestea fiind situate pe terenul fostului IAS Miroslava. Familia fostului director al IAS-ului, Ion Podaru, au devenit proprietari pe aproape un hectar. De asemenea, primarul comunei Miroslava, Dumitru Florescu, a dat pamint fiiilor sai, fie in calitate de specialisti, fie ca membrii cooperatori.
Acum, la Prefectura Iasi, se afla in faza de cercetare un nou caz de incalcare a legii la Miroslava. Deputatul Vasile Lupu a trimis prefectului Florin Vitan o lista cu 100 de persoane care au devenit proprietari la Miroslava pe 1.000 mp in calitate de membri cooperatori. Printre acestia se afla si Zelea Popescu, fratele fostului consilier local, Laurentiu Popescu. Pe terenul capatat ca membru CAP, el si-a construit o vila luxoasa, pe doua niveluri. Pe lista figureaza si Elvira Babutanu, contabila la fostul IAS Bucium, sotia consilierului juridic Dumitru Babutanu, de la Directia Agricola, pensionar la aceasta data. Cei 100 de membri cooperatori figureaza ca angajati la SAZPIC Miroslava. Conform Legii 18/1991, fostii membri cooperatori pot obtine 1.000 mp numai daca au depus o activitate timp de trei ani in cadrul unui CAP. Cele mai multe persoane care au obtinut 1.000 mp in calitate de membri CAP au semnat contracte de vinzare-cumparare legalizate la notariat, pretul de vinzare a terenului in 1992 fiind de 2 lei/mp. Nici in aceste cazuri nu se stie, cel putin deocamdata, prin ce formula legala ar putea fi obtinuta in justitie anularea unor contracte de vinzare-cumparare semnate de actualii proprietari si conducerea fostului CAP. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii