Ambasadorului SUA i-a cazut cu tronc o ferma din Iasi

marți, 26 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Ambasadorului SUA i-a cazut cu tronc o ferma din Iasi

Michael Guest a aflat de ferma ecologica anul acesta, pe 25 ianuarie, cind a vizitat Iasul. Atunci, Constantin Soranescu i-a dat un pliant in care isi prezenta "copilul" sau de suflet: "Marwa". Cu toate ca Guest s-a aratat impresionat de ceea ce a vazut in pliant, Soranescu nu a crezut niciodata ca in urma acestei intilniri va avea onoarea de a-l avea oaspete pe ambasadorul SUA. Nici chiar faptul ca americanul l-a rugat sa-i acorde un autograf pe pliantul de prezentare a fermei, nu l-a facut pe omul de afaceri iesean sa se gindeasca la ce a urmat. "Pe data de 8 martie, la ora 11, cind am primit un telefon de la Ambasada SUA, am crezut ca este o gluma. Mi-au spus ca daca se poate, ar dori sa inchirieze ferma pentru agrement citeva zile ca sa vina domnul ambasador aici. Am raspuns afirmativ cererii si astept cu nerabdare acest moment", a declarat Constantin Soranescu.
Din cladirile unui fost IAS s-a nascut o ferma model
Ideea unei ferme a aparut in anul 1999, cind Constantin Soranescu a cumparat o casa in comuna Gorban apartinind unui fost IAS, pentru a o folosi drept adapost cind mergea la pescuit sau vinatoare. Locurile l-au impresionat atit de mult incit, treptat, a cumparat toate cladirile fostului IAS si a construit o ferma moderna. Investitiile pentru construirea si dotarea fermei cu cele necesare l-au costat doua miliarde de lei dupa cum arata actele contabile. Daca, insa, s-ar lua in calcul ca nu a platit decit forta de munca si materialele, deoarece constructia a fost realizata de catre firma sa, "Artconstruct", investitia s-ar ridica la mai mult de cinci miliarde de lei.
Vaci si cai de rasa pur singe
Ferma nu a devenit inca profitabila. "Marwa" trebuie sa fie in continuare ajutata, dar investitorul spera ca in curind afacerea se va finanta singura. "Incercam sa aducem ferma pina la sfirsitul campaniei agricole din acest an la pragul de profitabilitate, astfel incit sa mearga pe picioarele ei. In prezent inca mai finantam activitatea, nu mult, dar investim in continuare", a afirmat Soranescu. Acum are un numar de 52 de vaci din rasa "Baltata Romaneasca" care valoreaza aproape un miliard de lei, 30 de porci, cinci cai de rasa "pur singe arab" si citeva sute de gaini. Zilnic obtine o productie de 250-350 litri de lapte, in functie de numarul animalelor aflate in perioada de lactatie. Produsele care se prelucreaza la "fabricuta" de la ferma (lapte, brinza de vaci, telemea, cas) sint vindute prin magazinele si restaurantele din Iasi.
In hrana animalelor nu au ce cauta chimicalele
Animalele sint furajate numai cu produse naturale. Nu se folosesc concentrate chimice sau intaritori sintetici. Soranescu spune ca a vizitat ferme in care animalele sint hranite cu diverse chimicale, "animalele arata exact ca niste piini pufoase sint aspectuoase, dar fara consistenta". In schimb, dupa cum ne spune acesta, cele hranite ecologic sint mai viguroase si mai frumoase.
La ferma lucreaza 11 angajati dintre care unul este inginer zootehnist. Culturile necesare hranirii animalelor se obtin de pe 200 de hectare de pamint dintre care o parte sint arendate de la oamenii din zona, iar o alta parte sint proprietatea lui Soranescu. Pamintul este muncit cu ajutorul celor trei tractoare cumparate de la foste IAS-uri.
Produsele ecologice inca nu au mare cautare in Romania
In Occident, pretul produselor ecologice este de doua sau trei ori mai mare decit al celor obisnuite. "In Romania nu se poate pune problema pretului, aici degeaba spui omului ca produsul este ecologic, adica natural 100%. Deocamdata, mergem pe aceleasi preturi ca si al produselor obisnuite. Daca vom constata ca avem o cerere mai mare pentru produsele noastre si nu vom face fata, cred ca vom ridica preturile", ne-a explicat Constantin Soranescu.
Banii care au fost investiti provin din fonduri private. Nu s-au folosit imprumuturi de la banci sau de la vreo agentie sau institutie europeana. Constantin Soranescu, insa, spera ca, odata cu acreditarea programului "SAPARD", sa poata imprumuta bani pentru constructia unei fabrici de lapte mai mare. Acest lucru va fi posibil numai in masura in care taranii din zona se vor arata interesati sa aprovizioneze fabrica cu lapte. De asemenea, el intentioneaza sa mareasca capacitatea fermei la 150 de vaci si din aceasta primavara sa populeze ferma cu 1000 de pui. Treptat doreste sa mai construiasca si o cabana cu cel putin zece camere, un mic restaurant, sauna si alte posibilitati de distractie, astfel incit ferma sa intre in circuitul agro-turistic international. Acum, alaturi de ferma investitorul mai are o cabana care nu este introdusa in circuitul turistic si care va fi pusa, timp de citeva zile, la dispozitia ambasadorului SUA. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii