Bugetul Iasului este unul al supravietuirii: rezista cine poate

miercuri, 24 martie 1999, 00:00
3 MIN
 Bugetul Iasului este unul al supravietuirii: rezista cine poate

Iesenii vor plati din luna aprilie integral costul energiei termice, deoarece municipalitatea nu va dispune de fonduri pentru acordarea subventiilor la RA "Termoficare". Primaria va mai plati integral subventiile pentru agentul termic doar pina la incheierea sezonului de incalzire a locuintelor (mijlocul lunii viitoare), urmind ca dupa aceasta data, fiecare iesean sa suporte integral pretul gigacaloriei. De asemenea, se vor face reduceri drastice la subventionarea abonamentelor la transportul in comun. Aceste masuri vor insemna majorarea substantiala a tarifelor la intretinere, primarul Constantin Simirad estimind ca s-ar putea ca fiecare cetatean sa plateasca cu cel putin 20% mai mult decit pina acum. Pretul platit de populatie in prezent pentru o gigacalorie este de 95.500 lei, diferenta pina la 157.204 lei reprezentind subventii.
"Bugetul este ca un dreptunghi. Ai banii si trebuie sa-i imparti in asa fel incit sa ajunga pentru tot ceea ce este strict necesar. Mai mult ca sigur ca vor exista foarte multi oameni care nu vor putea plati, dar ce pot sa fac? As incepe iar sa spun despre banditii de la Guvern care au plasat cele mai grele cheltuieli in circa autoritatilor locale. Avem mai multe responsabilitati, dar bani mai putini. Va fi foarte greu anul acesta. Prioritatea absoluta din acest an este mentinerea functiilor orasului", a explicat Constantin Simirad.
In mod normal, municipalitatea ar fi trebuit sa dispuna de aproape 100 de miliarde lei pentru subventii la energie termica si transport in comun. Aceasta ar insemna ca aproximativ jumatate dintr-un buget estimat la 265,4 miliarde lei s-ar duce numai pentru subventii. "Eu nu pot sa dau mai multi bani pentru ca mai am de platit o multime de lucruri: asistenta sociala, donatorii de singe, asfaltarea strazilor, iluminatul public, investitii, reparatii capitale la scoli si crese. Va fi un an extrem de greu", a mai explicat acesta.
Subventiile pentru energie termica vor fi de 22,7 miliarde lei, aceeasi suma de anul trecut. Luindu-se in calcul rata inflatiei numai pina la aceasta ora, va insemna o scadere in termeni reali cu 10 miliarde lei. Cum, pe parcursul anului inflatia va continua sa creasca, deficitul inregistrat va fi si mai mare. La transportul in comun subventiile vor fi de 25 miliarde, mai mici cu 5 miliarde lei fata de anul trecut, Primaria fiind dispusa sa acorde maxim 2,3 miliarde lei pe luna pentru abonamente si bilete cu pret redus. Practic, si in cazul energiei termice si in cel al transportului, iesenii vor trebui sa suporte din buzunarul propriu cheltuieli care, pina anul acesta, erau achitate de la bugetul de stat. Aceasta stringere la maximum a curelei este cauza directa a impunerii de catre Guvern a unui deficit al balantei de plati, la nivel national, de numai 2%. Practic, statul vrea sa cheltuie cit mai putin, lasind pe umerii populatiei plata unor servicii impovaratoare.
Cele mai mari cheltuieli vor fi suportate din buget pentru reparatii la scoli si crese, pentru care se vor acorda 50 miliarde lei, respectiv 4,5 miliarde lei. Asistenta sociala va costa aproximativ 14 miliarde lei, fiind cuprinse Caminul de pensionari "Codrescu" si Caminul de pensionari "Sf. Constantin si Elena", preluate de la Consiliul Judetean. Anul acesta, Primaria va acorda, pentru prima data, bani pentru culte, 150 milioane lei fiind destinate unor proiecte umanitare ale bisericii. Cele mai mici cheltuieli vor fi pentru constructia de locuinte, contindu-se pe 8 miliarde lei din vinzarea spatiilor comerciale, si pentru investitii, unde vor fi continuate doar proiectele de modernizare a pietelor si parcarilor. Versantii vor fi ultima prioritate pe lista de investitii, acordindu-se doar 3 miliarde lei pentru consolidarea bulevardului Stefan cel Mare.
Forma finala a bugetului local pe acest an va fi stabilita in sedinta Consiliului Local de luni, 29 martie.
(Fanica DUMITRASCU)

Comentarii