Centrul Militar incorporeaza ultima generatie de tineri fortati sa faca armata

sâmbătă, 19 februarie 2005, 00:00
2 MIN
 Centrul Militar incorporeaza ultima generatie de tineri fortati sa faca armata

Centrul Militar Zonal a demarat o noua perioada de recrutare pentru tinerii nascuti in 1986. Pare sa fie ultima generatie de recruti care vor jura fortat credinta patriei. In momentul de fata exista un proiect de lege care urmeaza sa fie inaintat Parlamentului pentru aprobare, potrivit caruia satisfacerea stagiului militar nu va mai fi obligatorie. Daca proiectul va fi aprobat, vor disparea pentru totdeauna tertipurile folosite de tineri ca sa scape de armata. Pina atunci, „racania” va fi obligatorie. Ieri, in fata Centrului Militar, cinci tineri se prezentasera cu tot cu legendarele valize de lemn. Erau veseli si pareau sa fie nerabdatori sa imbrace uniforma de militar. Apartin generatiei 1986 pentru care se fac incorporari pina pe 22 aprilie. S-ar putea sa fie ultima generatie care va ajunge fortat in cazarma.
Cei cinci tineri isi carau geamantanele de lemn catre unitatea militara la care fusesera chemati intr-o atmosfera degajata. Proveniti de la tara, imbracati in civil inca, acestia se intrebau de cum o sa arate in uniformele care vor deveni vestimentatia obligatorie pentru un an de zile. Fiecare avea cite o motivatie cu rolul de a le usura „sarcina”. „Nu am de ce sa ma pling. Daca nu fac armata, voi deveni de risul satului”, ne-a spus Ionel Popescu in drum spre unitate. Altii erau atrasi de nou. „Odata ce am implinit 18 ani, am vrut sa vin in armata pentru a cunoaste alte persoane decit cele din satul meu”, a specificat un absolvent de liceu din Bals pe nume Doru. Ceilalti din grup, mai putin comunicativi, ne-au declarat ca au venit pentru ca asa trebuie. „La noi, armata este o traditie transmisa din generatie in generatie. Nu am avut incotro”, a spus fara chef de vorba unul dintre ei.
„Niciodata nu a existat dezinteres din partea tinerilor”
Singurul of al celor cinci era faptul ca pentru un an de zile vor trebui sa stea departe de persoana iubita. „Daca isi gaseste pe altul?” se intrebau acestia tematori de ceea ce le rezerva destinul. Daca tinerii de la sate sint mai constiinciosi, cei de la oras au cautat tertipuri ani de zile sa ocoleasca stagiul militar. Se inscriau la facultati sau isi procurau certificate medicale potrivit carora armata nu le era recomandata. Orasenii care mergeau de bunavoie in armata sint doar cei care doresc sa urmeze o cariera in acest domeniu. „Vreau sa trec de aceasta etapa obligatorie in vederea angajarii in armata. Este o meserie sigura in zilele de azi”, a motivat George Crudu de ce abia asteapta sa imbrace haina de militar. Optionalitatea stagiului militar nu ii ingrijoreaza pe reprezentantii armatei. „Niciodata nu a existat dezinteres din partea tinerilor cu privire la satisfacerea stagiului militar. Odata cu intrarea in NATO, dar si in perspectiva aderarii la UE, armata va deveni una profesionalizata in anul 2007 si va atrage tinerii”, a concluzionat maior Liviu Anita, purtator de cuvint in cadrul Centrului Militar Zonal. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii