Daniela Bartos a luat banii iesenilor pentru spitalul ei din Bucuresti

joi, 15 mai 2003, 23:00
5 MIN
 Daniela Bartos a luat banii iesenilor pentru spitalul ei din Bucuresti

Doar daca aveti buletin de Bucuresti sau, daca nu, macar de Cimpina, puteti fi siguri ca veti beneficia de cele mai bune medicamente si investigatii medicale. Si asta pentru ca ministrul Daniela Bartos considera ca bolnavii din Spitalul „Floreasca”, acolo unde lucreaza ea, merita sa beneficieze de un tratament de trei ori mai scump decit un bolnav internat la Spitalul „Sf. Spiridon”, din Iasi. De altfel, nu se stie pe ce considerente, chiar si pentru un bolnav din Cimpina se aloca o suma mai mare decit pentru unul din Iasi. Si asta in conditiile in care indicele de complexitate de la „Spiridon” este aproape identic cu cel de la „Floreasca”, ceea ce inseamna ca medicii din cele doua spitale trateaza cazuri la fel de grave si complicate. Numai ca la Iasi acelasi pacient trebuie tratat doar cu o treime din banii cu care ar fi tratat la Bucuresti. Situatia este cunoscuta in lumea medicala ieseana si a adincit starea de nemultumire legata de subfinantarea cronica a sistemului sanitar iesean. Medicii spun insa ca dincolo de nemultumirea lor, ar trebui inteles faptul ca cel care sufera este pacientul. Ieseanul, platitor de asigurari de sanatate, la fel ca un bucurestean, nu are nici o vina ca spitalele din Iasi au primit bani foarte putini.
Un bolnav din Iasi primeste un tratament mai ieftin decit unul din Cimpina
„Ar putea fi mai multe motive ale subfinantarii cu care ne-am confruntat in ultimii ani. Nu pot spune ca nu am avut sustinere politica. Numai ca noi, moldovenii, nu sintem atit de insistenti, de penetranti ca altii. Apoi cred ca este vorba, poate, si de un grad de invidie pentru ca avem profesionisti de valoare. Dar nu e normal ca Iasul sa primeasca atit de putini bani in conditiile in care aici se trateaza cazuri la fel de grave si cu rezultate la fel de bune ca la Bucuresti”, a spus prof.dr Cristian Dragomir, seful Clinicii III Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi. Proiectul national „DRG” care are in vedere finantarea spitalelor in functie complexitatea cazurilor tratate evidentiaza foarte clar diferenta sumelor alocate de Ministerul Sanatatii si Familiei pentru tratarea pacientilor. In conditiile in care indicii de complexitate a cazurilor sint aproape aceeasi (0,88 – Floreasca, respectiv 0,81 – Spiridon), Spitalul „Spiridon” a primit pentru tratamentul unui pacient, in medie, 7.357.220 lei, in timp ce Spitalul „Floreasca” din Bucuresti, unde lucreaza Daniela Bartos, a primit aproape triplu pentru un pacient – 20.274.611 lei. Pina si Spitalul Cimpina – cu un indice de complexitate de 0,60 – primeste mai multi bani pentru un bolnav decit Iasul – 7.867.197 lei, in conditiile in care Spitalul Cimpina este pe locul 19 la complexitatea cazurilor tratate, spre deosebire de „Spiridon” – locul patru. „De ce pentru tratamentul unui bolnav din Iasi nu s-ar putea cheltui aceiasi bani? Ce vina are omul daca are un accident la Iasi, si nu la Bucuresti? Nu merita si el cel mai bun tratament posibil? Cele mai bune medicamente?”, se intreaba prof. Dragomir.
In Iasi sint doua computere tomograf, in timp ce in Bucuresti sint 40
„Fereasca Dumnezeu sa te imbolnavesti!”, spun multi oameni internati in spitalele iesene. Si asta deoarece desi sint tratati intr-un centru universitar, de profesori cu nume de prestigiu, moldovenii trebuie sa-si suporte tratamentul chiar si in spital: isi cumpara de la seringi, fese, perfuzoare pina la tuburi de oxigen, si chiar anestezice. Cit despre o investigatie la un computer tomograf, de cele mai multe ori iesenii trebuie sa scoata din buzunar banii pentru solutia de contrast – de la 1,5 la aproape 5 milioane – mai ales ca din cele doua computere din Iasi, de cele mai multe ori unul este defect. Medicii ieseni spun ca in Bucuresti nu exista astfel de probleme: sint peste 40 de computere tomograf, iar bolnavii nu trebuie sa umble prin farmacii dupa seringi, perfuzoare sau medicamente. „Bolnavul are aceleasi drepturi constitutionale, indiferent daca este din Bucuresti sau alta parte a tarii. Ar trebui sa beneficieze de acelasi tratament, indiferent daca se interneaza la Iasi sau la Bucuresti. Nu ma refer la medicina de virf, ci la cazurile obisnuite care sint la fel de grave si la Iasi, si la Bucuresti. Numai ca noi a trebuit sa ne descurcam si sa avem rezultate la fel de bune chiar daca banii au fost mult mai putini”, spune prof.dr Danut Costin, directorul Spitalului „Sf. Treime” Iasi.
„Fondurile au fost distribuite subiectiv”
„Am facut memorii peste tot pentru a face cunoscute greutatile cu care ne confruntam din cauza subfinantarii. Ce altceva mai putem face decit sa speram ca intr-o zi va fi mai bine si pentru bolnavii din Moldova?”, se intreaba prof.dr Nicolai Ianovici, directorul medical al Spitalului de Neurochirurgie „Sf. Treime”. De altfel, situatia de la Iasi a fost de nenumarate ori adusa la cunostinta conducerii MSF. Mai mult, in urma unei conferinte de presa in care profesorii de la „Spiridon” s-au plins de lipsurile cu care se confrunta, MSF a trimis o comisie de control in ideea de a le demonstra razvratitilor de la Iasi ca bani au fost dar nu s-au risipit aiurea. Rezultatul controlului a fost insa altul: membrii comisiei au recunoscut ca la Iasi s-au facut lucruri foarte bune, cu bani putini. Fapt confirmat si de directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, conf.dr Stefan Georgescu. „Iasul a fost intr-adevar defavorizat la capitolul finantare. Singura explicatie e ca fondurile au fost distribuite subiectiv. Dar, acum, la Bucuresti, s-a inteles acest lucru si avem promisiuni ca anul acesta spitalele iesene vor primi mai multi bani, si chiar aparatura”, spune dr. Georgescu. Insa de la promisiuni si pina la fapte este cale lunga. Iar pina cind va fi mai bine, criza din sistemul sanitar iesean continua sa afecteze bolnavii ale caror familii cumpara fie medicamente, fie materiale sanitare. Iar singura lor vina este ca s-au nascut in Moldova. Poate ca, daca ar fi avut buletin de Bucuresti, nu ar mai fi alergat de la o farmacie la alta, in miez de noapte dupa un perfuzor sau o punga pentru o sonda urinara. (Simona RELEA)

Comentarii