Drama unei femei tinere si frumoase care a ramas fara sin

joi, 06 noiembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Drama unei femei tinere si frumoase care a ramas fara sin

Avea 32 de ani, era tinara, frumoasa
Alexandra a fost diagnosticata cu cancer mamar in septembrie anul trecut. Avea 32 de ani, era tinara, frumoasa, si nu a realizat ce inseamna aceasta boala si operatia care ii oferea o sansa la viata decit dupa interventia chirurgicala. „Simteam nodulii durerosi de citeva luni, dar am tot aminat controlul. Imi spuneam mereu ca nu e ceva grav, si abia dupa ce s-a terminat vara m-am hotarit sa ma duc la control. Totul s-a desfasurat foarte repede. In citeva saptamini eram operata. Medicul mi-a spus inainte de operatie ca e posibil sa ramin fara sin. Atunci nu imi doream decit o sansa la viata. Abia dupa operatie mi-am dat seama ce inseamna acest lucru”, povesteste Alexandra. I-au trebuit aproape trei luni sa se poata uita in oglinda. „Parca m-ar fi mutilat cineva. Nu ma mai simteam femeie. Ma credeam ciuntita si nu am avut curajul mult timp nici macar sa ma uit in oglinda. Simteam groaza numai imaginindu-mi cum arat”.
„Mi-am cumparat o mesa si imi umpleam sutienul”
„Sotul meu a fost extraordinar. M-a sustinut tot timpul si imi spunea mereu ca important este ca traiesc. Si, cu toate acestea, adeseori ma gindeam ca intr-o zi tot va tinji dupa o femeie normala, care arata bine, macar pentru faptul ca are doi sini. E barbat, si e normal sa se uite dupa o femeie cu sini frumosi si cu decolteul adinc. Dar, ma intrebam cu durere, oare va ramine numai cu uitatul?”. De altfel, dupa operatie, doar medicii au mai vazut-o pe Alexandra dezbracata de la mijloc in sus. De groaza sa nu o vada sotul sau baiatul de opt ani si sa le ramina intiparita in minte imaginea trupului ei mutilat, Alexandra facea baie cu usa incuiata. De altfel, fiul ei nu stie nici acum ce i s-a intimplat, si nici rudele sau prietenii de familie. „Mi-am cumparat o mesa si imi umpleam sutienul. Tot timpul stateam cu frica sa nu-mi cada si sa nu-si dea seama cineva ca nu am decit un sin. Singura mea alinare era ca, in urma operatiei si sedintelor de chimioterapie, cancerul nu a reaparut. Dar a fost un cosmar. Si, daca sotul meu nu m-ar fi sustinut, nu stiu daca as fi reusit sa ramin cu mintea intreaga. De altfel, el a fost cel care s-a interesat si a aflat ca la Iasi se poate face o operatie de reconstructie a sinului”.
Pentru reconstructie e nevoie de mai multe interventii chirurgicale
Nici o clipa nu a ezitat cind chirurgii plasticieni ieseni i-au spus ca, practic, reconstruirea sinului va insemna o suita de interventii chirurgicale si va dura. La inceputul lunii octombrie a avut loc prima interventie, la Clinica de Chirurgie Plastica si Reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgente Iasi. „Exista mai multe metode de reconstructie a unui sin amputat, iar chirurgul plastician alege metoda care considera ca este cea mai potrivita pentru fiecare caz in parte. In cazul acestei femei, noi am decis sa recoltam un lambou muculo-cutanat din marele dorsal (un muschi din zona spatelui). Cu ajutorul acestuia am facut un «buzunar» muscular si tegumentar in care ulterior se va introduce implantul”, a spus conf. dr. Teodor Stamate, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reconstructiva. Odata cu construirea „buzunarului”, pacientei i-a fost introdus si un expander (un balonas) care a fost umflat cu ser fiziologic in sedinte saptaminale. Astfel, „buzunarul” a capatat forma unui sin.
La Iasi s-au realizat, pina acum, cinci astfel de interventii
Urmeaza ca pacienta sa mai fie supusa unei interventii chirurgicale pentru introducerea implantului cu silicon, si apoi reconstruirea mamelonului, care se poate realiza fie prin tatuare, fie prin grefe recoltate din virful degetului de la picior. „Reconstructia unui sin inseamna o suita de interventii de mare complexitate, dar in acelasi timp inseamna si o sansa pentru o viata normala pe care ar trebui sa si-o acorde orice femeie care a suferit o amputatie de sin din diferite motive. Pina acum noi am realizat cinci astfel de interventii la Iasi, la femei care suferisera amputatii de sin fie din cauza cancerului fie in urma unor accidente”, a mai spus dr. Stamate. Pentru o astfel de operatie, pacienta nu trebuie sa suporte decit costul expanderului si al implantului de silicon, care poate ajunge la citeva sute de euro, in functie de tipul acestora. Dar Alexandra spune ca banii nu conteaza, atit timp cit poate avea din nou o viata normala. „Acum, pot chiar sa port de-adevaratelea sutien. Acum pot sa ma uit in oglinda si sa ma pot bucura. Ma simt de parca as avea din nou 13 ani, ca o adolescenta”, a mai spus Alexandra. (Simona RELEA)

Comentarii