Femeia care a lucrat cu 40 de sefi din Casa Patrata

duminică, 28 martie 2004, 23:00
4 MIN
 Femeia care a lucrat cu 40 de sefi din Casa Patrata

Este cea mai longeviva persoana din Casa Patrata. A schimbat peste 40 de sefi, a lucrat si lucreaza cu persoanele cele mai influente din judet. Este in Casa Patrata din anul 1975. A reusit sa-si pastreze postul atunci cind altii erau demisi. „Cineva mi-a spus ca apa trece si pietrele ramin. Eu sint piatra”, se mindreste aceasta. Stie pe de rost peste 500 de numere de telefon si este capabila sa gaseasca rezolvare la orice problema care tine de ea. „Va fi o pierdere mare pentru noi cind va iesi la pensie”, spune Mihai Popescu, vicepresedintele Consiliului Judetean. Este Elena Tabacaru, seful de cabinet al vicepresedintilor Consiliului Judetean, Nicolae Ivanciu si Mihai Popescu. Doamna Lenuta, cum ii spun toti cei care o cunosc.
Din 1975, cind a intrat pentru prima data in Casa Patrata, Elena Tabacaru a lucrat cu 40 de sefi. „Imi aduc aminte ca Maria Ghitulica, prim-secretarul judetului, nu ne lasa sa purtam pantaloni. Era foarte dura in aceasta privinta. Tot timpul spunea ca noi reprezentam o institutie si ca imaginea noastra conteaza. In schimb, ea purta haine taranesti. Avea un coc imens, demodat, si purta haine care nu o avantajau deloc. Nu voia sa atraga atentia, chiar daca posibilitati financiare avea”, spune ea.
A fost secretara sefilor din administratie timp de 29 de ani. A lucrat cu Gheorghe Vasiliu, presedintele Uniunii Judetene CAP, cu Maria Chiriac, secretar pe probleme economice inainte de Revolutie. „Lucram foarte bine cu ea. Era un sef care stia sa aprecieze calitatea subalternilor, prin urmare ma aprecia foarte mult. Cind am devenit sef de cabinet pentru Ionel Mitrica, care a venit secretar la agricultura, nu a mai dorit alta secretara. Imi dadea telefon din celalalt capat al cladirii, unde avea biroul, si imi spunea sa am eu grija de eventualele probleme”, isi aminteste aceasta. Prima impresie despre Ion Iliescu, presedintele tarii, a fost buna. „Era un om manierat, civilizat si activ. Niciodata nu ridica glasul si ii trata cu respect pe cei cu care intra in contact. Cel putin asa l-am perceput eu. L-am cunoscut cind era prim-secretar al Comitetului Judetean de Partid, in 1975”, spune ea.
„Aveau si altii nevoie de mine”
Dupa 1989, din cele 6 secretare, a fost singura care a ramas in Casa Patrata. „Am fost solicitata de Ion Rotaru, care era sef al Directiei Economice. De fapt, mai multe persoane ar fi dorit sa lucreze cu mine. Am lucrat cu el doua saptamini, dupa care m-a cerut Flaiser”. De atunci si pina in 1996 a fost seful de cabinet al lui Flaiser, care a fost pe rind subprefect, pina in 1992, dupa care a devenit vicepresedintele Consiliului Judetean. „Din ’92 am lucrat si cu Petru Dascalu, celalalt vice al Consiliului Judetean. M-am impacat foarte bine cu ei, pentru ca tot timpul am dat dovada de seriozitate. Dupa ce Flaiser a devenit presedinte CJ, ar fi dorit sa lucrez in continuare cu el. L-am rugat sa ma lase aici. Nu ca nu mi-ar fi placut sa mai lucrez cu el, dar aveau si altii nevoie de mine”, spune ea. Acum este sef de cabinet al vicepresedintilor CJ, Mihai Popescu si Nicolae Ivanciu.

„Imi place sa fiu tratata cu respect”
Stie pe de rost peste 500 de numere de telefon. Daca nu le regaseste in memorie, apeleaza la caietul cu 48 de file, in care are tot ce se cheama numar de telefon al persoanelor importante, din judet si din tara, peste 1.500. Este capabila sa rezolve orice problema care are legatura cu activitatea de sef de cabinet. „In fiecare zi pe aici trec foarte multe persoane. Unele nici macar nu stiu cu cine ar trebui sa stea de vorba. Sint dezorientate, iar daca eu nu le-as vorbi frumos ar fi si mai greu pentru ele. Ma uit pe hirtiile pe care le au la ele, le indic unde ar trebui sa mearga, eventual mai dau si un telefon, pentru a anunta vizita lor. Sint lucruri banale la prima vedere, dar care conteaza foarte mult”, spune ea. Nu oboseste niciodata sa zimbeasca, sa spuna „Buna ziua” si „Cu ce va pot ajuta?”. „Daca este bine? Bineinteles ca da. Mie imi place sa fiu tratata cu respect cind merg intr-o institutie. De ce nu as face acelasi lucru cind sint in «ograda» mea?”
Doi ani pina la pensionare
Anii de munca i-au fost rasplatiti chiar de presedintele Ion Iliescu. Anul trecut, in decembrie, a primit ordinul de merit pentru activitate indelungata si buna, alaturi de o medalie, cu care se mindreste. „Reprezinta foarte mult pentru mine. Mi-a fost confirmata valoarea ca persoana care stie sa lucreze mult si bine in acelasi timp”, mentioneaza aceasta. Care, desi mai are doar doi ani si citeva luni pina la pensionare, vine in fiecare dimineata la birou cu jumatate de ora mai devreme. „Mi se pare normal sa vin de la ora 7.00, pentru ca toate lucrurile sa fie in regula cind vin sefii. Nu mi-a cerut nimeni acest lucru, a fost initiativa mea inca de la inceput”, spune ea. (Cristina MUNTEANU)
„Poate gasi pe oricine din tara noastra, chiar si un mort”
In viata personala, doamna Lenuta este mai mult decit implinita. Are doi baieti ce i-au daruit trei nepoti, pe care ii adora. Dar si-ar dori tare mult si o nepoata. Actualii sefi o apreciaza foarte mult. „Poate gasi pe oricine din tara asta. Daca persoana este moarta, o scoate din mormint, discuti cu ea, dupa care o trimite inapoi. Asta este doamna Lenuta. Nu stiu cum reuseste, dar se descurca de minune. Cind va iesi la pensie va fi o mare pierdere pentru noi”, afirma Popescu. „Doamna Lenuta stie si toaca in cer. Este mina dreapta a noastra. Este esentiala ca factor de echilibru”, a caracterizat-o celalalt vicepresedinte CL, Nicolae Ivanciu. (C.M.)

Comentarii