Candidatii au pazit unii de altii, toata noaptea, sacii cu voturi
Noapte de cosmar la PSD Iasi

duminică, 05 septembrie 2004, 23:00
3 MIN
 <i><u>Candidatii au pazit unii de altii, toata noaptea, sacii cu voturi</i></u><br> Noapte de cosmar la PSD Iasi

A trecut ziua „Z” a alegerilor preliminare din PSD. Desi sectiile de vot din tot judetul s-au inchis la ora 20, pesedistii au refuzat categoric, ieri seara, sa faca publice rezultatele partiale. Nici pe cele din orase, nici pe cele din comune, ceea ce ridica multe semne de intrebare asupra corectidunii rezultatelor finale. „Nu sint relevante”, a comentat laconic seful BEJ, Sandu Manolache, cind a fost chestionat in legatura cu rezultatele de la Iasi si Pascani. Pentru ca in cele doua municipii s-a votat electronic, cu ajutorul calculatorului, ar fi fost destul de usoara o centralizare rapida a voturilor orasenilor. Cu toate acestea, pesedistii l-au luat pe „nu stiu” in brate ori de cite ori a venit vorba de iereahia rezultata in urma votului. Atmosfera din sediu, aseara tirziu, era una foarte incordata, desi multi spuneau ca jocurile sint deja facute. In cabinetul in care pesedistii asteptau procesele verbale din sectii situatia era si mai incordata, fiecare dintre participanti stind cu ochii in patru pentru a nu scapa din ochi sacii cu voturi. Masurile de prevedere ale candidatilor nu erau chiar neintemeiate. daca cineva ar fi avut acces la v0turile venite de la tara ar fi putut, de exemplu, sa mai „voteze” candidati pe buletinele celor care nu si-au exprimat toate optiunile, adica maxim 5 la Senat si maxim 12 la Camera.
Surse de incredere din partid ne-au declarat ca, potrivit datelor de la municipiu, podiumul la Senat tinde sa arate astfel: Ion Solcanu, medicul Marin Burlea, seful Spitalului de Copii si prorector al UMF, si profesorul Mihai Dumitriu, seful ISJ, in timp ce la Camera Deputatilor Valer Dorneanu si Valentin Soroceanu sint mult inaintea celorlalti competitori. Totusi, pentru ca electoratul din municipiu reprezinta doar 25% din numarul de membri din judet, este de asteptat ca votul de la tara sa produca anumite rasturnari de situatie.
Cea mai slaba prezenta din tara
Cit priveste desfasurarea propriu-zisa a alegerilor, procesul a avut evolutii diferite in cele doua medii. In timp ce la tara au existat numeroase comune cu o prezenta de 100%, in municipiul Iasi s-au prezentat doar 1.023 de alegatori din totalul de 3.800, ceea ce inseamna o rata de participare de 34%, cea mai slaba din tara. In tot judetul, din cei 17.500 de membri inscrisi au votat 13.011 rezultind o participare de 78% – apreciata drept buna spre foarte buna.
Au existat insa destule aspecte suspecte in cele sapte sectii de votare din municipiul Iasi. Astfel, la sectia din strada Burada, o pesedista a inaintat o contestatie, sustinind ca a fost impiedicata sa-l voteze pe Traian Dobre. Presedintele Comisiei a explicat insa ca votanta a zabovit prea mult cu degetul pe tasta 0 a calculatorului, rezultind 00, comanda care semnifica incetarea votului.
La aceeasi sectie, a mai iesit in evidenta un fapt ciudat. Desi in cladire se afla chiar cabinetul parlamentar al deputatului Traian Dobre, intr-una din sali, de pe un perete zimbea sic doar senatorul Solcanu. Afisul respectiv te anunta ca proiectul „Sanatatea pentru toti” este o mare realizare a PSD. Chiar deasupra posterului, un alt afis, mult mai mic insa, era „bandajat” in diferite locuri, astfel incit lipsea orice nume de pe el. Probabil era vorba de Traian Dobre.
La sectia din Centru, in fostul sediu al Partidul Moldovenilor, la ora 12 era destul de liniste. Nu se depusese nici o contestatie, dar nici pesedistii nu se prea inghesuisera sa voteze. Sectia era vizitata chiar in acel moment de Maria Balan, una dintre femeile din partid care s-au inscris pentru un post de deputat. Pesedista a fost foarte incintata ca a fost recunoscuta de catre mai multi colegi – „Sint de 14 ani in partid si oamenii m-au impins sa candidez”, ne-a spus ea – dar a recunoscut ca la tara are putine sanse de a lua voturi.
Un experiment ratat?
Una peste alta, experimentul de ieri, al alegerilor preliminare, nu si-a aratat inca partile bune, adica o competitie corecta interna pe care sa o cistige cei mai buni dintre membrii de partid. Lipsa de transparenta in ceea ce priveste anuntarea rezultatelor si absenta oricaror sondaje in interiorul filalei arunca o lumina negativa asupra acestui procedeu, trimitind in derizoriu insasi intentiile declarate ale metodei alegerilor parlamentare. Caci intr-o scrisoare semnata Adrian Nastase si remisa fiecarui membru PSD scrie negru pe alb: „Va reamintesc faptul ca alegerile preliminare presupun introducerea unor criterii obiective de evaluare a candidatilor nostri. Aceste criterii sint, in principal, competenta, moralitatea si reprezentativitatea. Candidatii nostri se vor confrunta de pe pozitii egale”. Listele finale vor arata daca Nastase a vorbit sau nu fara acoperire. (Catalin ONOFREI)

Comentarii