Dupa 15 ani de domnie la „Electrica”, Ciutea va fi zvirlit din functie
Ultimul baron de stat

miercuri, 14 decembrie 2005, 00:00
4 MIN
 <i><u>Dupa 15 ani de domnie la „Electrica”, Ciutea va fi zvirlit din functie</i></u><br> Ultimul baron de stat

Cel mai influent sef de regie din Iasi va parasi fotoliul de director peste exact 23 de zile. Ioan Ciutea, directorul fostei „Electrica”, a rezistat din ’90 incoace tuturor partidelor care s-au rotit la guvernare. Astfel, nici PSD, nici CDR sau Alianta DA nu i-au clintit macar scaunul in care trona Ciutea. Schimbarile politice nu l-au afectat prea mult pe Ciutea deoarece legaturile sale au fost puternice, in toate regimurile. Astfel, doar privatizarea societatii a facut ca seful iesean sa fie detronat din functie. Personaj misterios, cu influente politice clare, alunecind dintr-o tabara in alta, Ciutea a rezistat la conducerea fostei „Electrica” timp 15 ani. Acum, dupa preluarea „Electrica” de firma germana E.ON, schimbarea din functie este iminenta. Patronii nemti il vor scoate pe usa din dos pe Ciutea. Concret, din 3 ianuarie 2006, Ciutea nu va mai fi „tatucul” energiei electrice din judet, ci va ocupa un simplu post de sef de departament instalatii. Contactat telefonic, seful sucursalei iesene a „E.ON Moldova” a confirmat schimbarea, dar a vrut sa dea de inteles ca nu il afecteaza prea mult. „Care-i problema? Ce, m-am nascut director? Noua functie pe care o voi avea este ca una de conducere. Singura diferenta este ca acum voi avea un singur domeniu de indeplinit”, a spus Ciutea.
Afacerile lui Ciutea
Ascensiunea lui Ciutea a inceput in anul 1990, cind a fost numit director la IRE. Intr-un timp relativ scurt, acesta a reusit sa isi faca loc in lumea buna a orasului. Nici nu a fost prea dificil, avind in vedere ca directorul de la IRE cunostea foarte bine toate societatile din judet. Practic, o singura amenintare cu sistarea furnizarii energiei electrice era de ajuns pentru ca nimeni sa nu cricneaca in fata acestuia. Astfel, Ciutea a inceput sa isi construiasca un sistem relational la a carui baza au stat oameni importanti, atit din conducerea administrativa a orasului, cit si din cea economica. Intre timp, seful de la „Electrica” nu a tinut in mina numai afacerile statului, ci si ale firmelor sale. Implicarea in afaceri a lui Ciutea s-a produs in 1992, cind a devenit actionar la „Coming” SRL. Trei ani mai tirziu, acesta a cumparat actiuni si la „Radiotel” SA. Ambele firme au fost ulterior inchise. Cea mai mare lovitura data de Ciutea in lumea afacerilor s-a produs in 2000, cind a preluat controlul firmei „International Complex Service”, reprezentanta pe Iasi a Daewoo. La un moment dat, Ciutea a ajuns in pozitia de a face afaceri cu el insusi. Astfel, acesta a achizitionat pentru sucursala „Electrica”, pe care o conducea, mai multe autoturisme de la „International Complex Service”, societate la care era membru in Consiliul de Administratie. „Era acelasi pret ca la oricare alta reprezentanta. De ce sa ma fi dus in alta parte”, a explicat Ciutea la acel moment.
Cine va conduce „E.ON Moldova”
Revolutia de la nivelul „E.ON Moldova” va afecta intreaga structura de conducere. Practic, societatea nu va mai avea decit doua mari centre in intreaga Moldova. „Astfel, centrul de distributie va fi la Iasi, iar functia de director ii va reveni lui Traian Mazilu. Acesta a ocupat inainte functia de director al Electrica Moldova, cu sediul la Bacau”, a declarat Lucian Luca, purtatorul de cuvint al „E.ON Moldova”. Cel de-al doilea centru, de furnizare, va avea sediul central la Bacau si va fi condus de Gabriela Gheorgheiu. In noua organigrama a „E.ON Moldova” sint incluse si centrul de servicii corporative si departamentul economic. „Functia de director economic ii va reveni unui reprezentant german, doamnei Gudrun Rudolf, si va avea sediul la Bacau”, a completat Luca. Serviciile corporative vor fi la Iasi, iar functia de director executiv ii va reveni unui alt german, Martin Hibsch. Functiile cele mai mari la nivelul conducerii „E.ON Moldova” le revin lui Henning Probst, care este director general, si lui Ulrich Streibl, director adjunct. Noua organigrama a „E.ON Moldova” va intra practic in vigoare de la inceputul anului viitor. „Implementarea va avea loc treptat. Prima modificare, la nivelul celor doi directori generali, s-a produs deja. Urmeaza ca de la inceputul lunii ianuarie sa se produca si restul schimbarilor. Probabil ca, pina cel tirziu in aprilie, activitatea societatii se va desfasura pe noua organigrama”, a precizat purtatorul de cuvint al „E.ON Moldova”.
Cea mai rasunatoare afacere a „Electrica”, marca „Ciutea”
Cel mai rasunator caz de legaturi de afaceri demarate de „Electrica” a fost prezentat in vara acestui an de „Ziarul de Iasi”. Astfel, intre filiala ieseana a „Electrica” si firma deputatului PNL Relu Fenechiu au existat mai multe legaturi contractuale. Concret, „Fene Grup” a executat amenajari interioare si exterioare pentru centrul de relatii cu publicul situat in centrul orasului si chiar la sediul central al „Electrica”. Relatiile dintre cei doi au culminat in vara acestui an, cind „Electrica” a decis sa dea „o mina de ajutor” la ridicarea cartierului de vile I.C. Bratianu din Bucium. Concret, „Electrica” a cheltuit in jur de 3 miliarde lei pentru a trage retea electrica in jurul si chiar in cartierul de vile. Decizia societatii conduse de Ciutea a parut cel putin ciudata, in conditiile in care „Electrica” a refuzat investitii similare in cel putin doua cazuri.
De altfel, in ultimii ani, firmele lui Fenechiu au derulat mai multe contracte cu „Electrica” Iasi. Regia a oferit insa contracte si adversarilor liberalului, potrivit presei. Astfel, o firma la care actionar este fiul senatorului Ion Solcanu a furnizat programe contabile regiei. (Mariana ZBERIANU)

Comentarii