Imparatia lui Burlui vazuta de Sfinta Apollonia

vineri, 20 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Imparatia lui Burlui vazuta de Sfinta Apollonia

Desi sustine ca nu are relatii cu "Apollonia", firmele pe care Vasile Burlui le-a infiintat din ’90 incoace demonstreaza contrariul. Dupa Fundatia "Sfinta Apollonia", al carei prim-presedinte a fost la infiintare, alte "Apollonii" au fost nasite de Vasile Burlui, spre prosperitatea sa personala. "Sfinta Apollonia Burlui&Fiterman" SNC a fost prima dintre acestea. Acum, Burlui are un mic imperiu; Imperiul "Apollonia".
Povestea "Sfintei Apollonia"
Fundatia "Sfinta Apollonia" a fost inceputul inceputurilor. Infiintata in 1991, de Vasile Burlui, Fundatia a creat apoi Universitatea "Apollonia". "Domnule Presedinte" – a scris, in urma cu aproape 10 ani, Burlui – "subsemnatul dr. Vasile Burlui, in calitate de presedinte al Fundatiei «Apollonia», cu sediul in str. Stefan cel Mare nr. 2, va rog sa binevoiti a acorda personalitate juridica acestei fundatii si a depune inscrierea sa in registrul de persoane juridice al Judecatoriei Iasi". Printre membrii fondatori se afla sotii Mara si Solomon Fiterman si Gheorghe Ionescu. Primul presedinte al Fundatiei a fost Vasile Burlui, iar Mircea Rusu a fost ales presedinte de onoare.
Ulterior, Burlui s-a retras atit din conducerea Fundatiei cit si a Universitatii "Apollonia". Presedintele Fundatiei este acum Mircea Rusu, care a fost pina nu demult rector al Universitatii, functie pe care o detine acum Gheorghe Ionescu. Dupa cum se vede, in posturi-cheie ale "Apolloniei" se afla membrii fondatori ai Fundatiei. Impreuna cu unii dintre vechii sai aliati, Burlui care, potrivit documentelor, nu mai are vreo legatura nici cu Fundatia, nici cu Universitatea, a creat alte "Apollonii", care au ajuns sa formeze acum micul sau imperiu.
Sfinta Apollonia, Burlui si Fiterman
La doua saptamini dupa ce a infiintat Fundatia "Sf. Apollonia", Vasile Burlui a purces la deschiderea unei societati in nume colectiv cu acelasi nume. Pe 8 februarie 1991, Burlui mosea la Judecatorie o noua societate. Avindu-l ca partener egal in drepturi pe profesorul Solomon Fiterman, Burlui a inaintat instantei o cerere prin care solicita autorizarea societatii in nume colectiv denumita "Sf. Apollonia Burlui & Fiterman" SNC. Managerul cu puteri depline al societatii era nimeni altul decit Vasile Burlui. Potrivit datelor cuprinse in dosarul depus la Judecatorie si la Registrul Comertului, "Sfinta Apollonia Burlui &Fiterman SNC" avea ca domeniu de activitate comert cu amanuntul al bunurilor de ocazie vindute prin magazine, comert intern, servicii, import-export, activitati de asistenta stomatologica, turism si asistenta turistica, cercetare si dezvoltare in stiinte sociale si umaniste.
La ora infiintarii societatii, capitalul social total convenit a fost de 10 milioane lei, cota de participare a lui Burlui fiind de un milion de lei in numerar (aproximativ 5.500 de dolari) si 420.000 lei in bunuri. Societatea a fost "binecuvintata" de justitie pe 28 februarie 1991.
In vara, luna iunie, medicul Burlui s-a aflat din nou in fata instantei. De aceasta data, el a cerut autorizarea transformarii "Sf. Apollonia" SNC in "Apollonia" SRL. Desi capitalul social total convenit era tot de 10 milioane lei, aportul lui Burlui s-a marit la 2,5 milioane lei, dintre care un milion de lei in numerar si bunuri in valoare de 1,5 milioane lei.
Nenumaratele faceri ale "Apolloniei" SRL
Afacerea lui Burlui a crescut in citeva luni, mai ceva ca Fat-Frumos. "Apollonia" SRL, "copilul" nascut din "Sfinta Apollonia Burlui &Fiterman" SNC, avea ca domeniu de activitate declarat servicii, iar ca activitate principala, "medicina generala si activitati conexe". Actul de nastere a noii firme, mai sus mentionate, a fost certificat la 16 iulie 1991, data de solutionare a dosarului1096/SC/91, depus la Judecatoria Iasi. "Apollonia" SRL il are pe Burlui ca asociat unic, avind si calitatea de administrator. Cu o cifra de afaceri de 4.536.708.000 lei, firma a avut un profit net pe anul 1999 de 808.261.000 lei. Cu ce se ocupa acesta firma, pe linga "activitatile de medicina stomatologica"? Comert cu amanuntul al cartilor, jurnalelor si articolelor de papetarie, hoteluri si moteluri cu restaurante sau fara, cafenele si baruri cu spectacol, transporturi cu taxiuri, inchirieri de bunuri imobiliare, de masini, inchirieri de echipamente agricole, invatamint prescolar, primar si gimnazial, exploatari forestiere, extractia pietrei, extractia de ardezie, de sare, de argila si caolin sint activitati ale firmei administrate de decanul Vasile Burlui de la UMF Iasi. Lista obiectelor de activitate "Apolloniei" SRL continua cu productia carnii, conservarea pestelui, prepararea sucurilor, fabricarea uleiurilor, a margarinei, a produselor lactate, a inghetatei, a produselor de panificatie si patiserie, a bauturilor alcoolice si a altor produse alimentare sau de alte feluri. Se adauga tabacirea pieilor, dulgherie, editare de carti, reviste si ziare, productia de metale pretioase, de emitatoare radio, de transporturi aeriene dupa grafic etc.
Mobilier marca "Burlui" la UMF
O alta firma a lui Burlui este "Alpha Centaur" SRL, inregistrata in 1996. Performantele acestei firme, al carei domeniu de activitate este este productia mobilierului de birou si magazine, se pot vedea la UMF Iasi. Toata lemnaria universitatii centenare de medicina si mobilierul schimbat recent sint produse la "Alpha Centaur", firma lui Burlui. Printre activitatile firmei – a carei cifra de afaceri este de 1.241.996.000 lei si cu un profit net de 292.189.000 pe anul trecut – se mai afla jocurile de noroc, alte activitati recreative, agentii imobiliare, comert cu flori, animale vii, tutun, legume, furaje etc. In fine, "Apollonia Med", inregistrata in 1999, avind aceiasi asociati, adica familia lui Vasile Burlui. Activind in domeniul serviciilor, cu o cifra de afaceri si un profit nul, firma desfasoara activitati de medicina generala. De altfel, panoul firmei "Apollonia Med" SRL se poate vedea in curtea Universitatii "Apollonia"; universitate cu care Vasile Burlui spune ca nu mai are vreo legatura. (Emilia CHISCOP, A. PLECAN)

Comentarii