Modificari extrem de importante in sistemul de acordare a locuintelor sociale

miercuri, 10 noiembrie 2004, 00:00
2 MIN
 Modificari extrem de importante in sistemul de acordare a locuintelor sociale

De anul viitor, locuintele sociale si cele convenabile se vor repartiza dupa alte criterii. Consilierii locali au votat ieri noua grila de punctaj. „Cred ca cele mai importante modificari pentru locuintele sociale sint majorarea punctelor pentru fiecare copil, introducerea punctajului pentru persoanele care au fost evacuate de noii proprietari sau din caminele unde locuiau si punctarea unei noi categorii, de parinte necasatorit care are in ingrijire minori”, a declarat Letitia Palaga, directorul DAPPP. Astfel, parintele necasatorit care are minori in ingrijire va primi 75 de puncte, iar punctajul pentru fiecare copil a crescut de la 25 de puncte la 50 de puncte. Cel mai mare punctaj il vor primi familiile care au fost evacuate, 200 de puncte.
Modificarile de punctaj
„A fost introdusa si o departajare in functie de salariul mediu pe economie”, a explicat Palaga. Daca o familie are venitul mediu net pe familie mai mic decit salariul mediu pe economie va primi 25 de puncte, iar o familie cu venitul mai mare va primi 50 de puncte. „La calcularea veniturilor se vor lua in considerare salariile primite de membrii familiei in ultimul an”, a completat Palaga. In plus, a aparut si un criteriu referitor la vechimea dosarului. Astfel, pentru fiecare an de vechime, o familie va primi 5 puncte. Si in cazul locuintelor convenabile a fost introdus criteriul referitor la parintele singur, punctat tot cu 75 de puncte, precum si criteriul legat de venitul minim, punctat la fel ca la locuintele sociale. Ca o noutate, in cazul locuintelor convenabile apare ca si criteriu suprafata locuibila detinuta in prezent. Astfel, punctajul creste de la 25 de puncte acordate pentru o suprafata locuibila mai mare de 18 mp, la 125 de puncte pentru un spatiu mai mic de 8 mp. Si aici se aplica modificarea punctajului pentru fiecare copil, de la 25 de puncte in prezent, la 50 de puncte.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca petentii
Pentru a putea primi o locuinta sociala sau convenabila, o familie trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Membrii familiei nu trebuie sa detina sau sa fi detinut in proprietate o locuinta, sa nu fi beneficiat de sprijinul statului pentru realizarea unei locuinte si sa nu detina un contract de inchiriere pentru o locuinta administrata de Consiliul Local. O alta conditie este ca membrii familiei sa aiba domiciliul stabil in Iasi. „Diferenta intre locuintele sociale si cele convenabile este ca, in cazul celor sociale, se tine cont de venitul familiei”, a adaugat Palaga. Locuintele sociale pot fi obtinute de familiile care nu depasesc un prag de venit stabilit de Guvern. In prezent, pot obtine o locuinta sociala familiile care au venitul mediu calculat pe ultimul an mai mic de 4,8 milioane de lei lunar. Aceasta suma poate fi modificata de Guvern in functie de evolutia situatiei economice. In schimb, pentru locuintele convenabile, Guvernul nu impune nici o limita de venit. Noile grile vor fi folosite la stabilirea clasamentelor din 2005 pentru ambele tipuri de locuinte. „Aceasta situatie va fi gata la sfirsitul lunii noiembrie”, a mai spus Palaga. (F.G.)

Comentarii