O ieseanca nu poate sa mosteneasca casa bunicilor din cauza unor greseli vechi de 70 de ani

luni, 14 martie 2005, 00:00
2 MIN
 O ieseanca nu poate sa mosteneasca casa bunicilor din cauza unor greseli vechi de 70 de ani

O ieseanca nu-si poate recupera casa din cauza unor greseli facute acum mai bine de jumatate de secol. Maria Tudorache se chinuieste de aproape un an de zile sa faca rost de o hirtie care sa ateste ca bunicii ei au locuit pe strada Islaz la numarul 30. Aceasta a mostenit o suprafata de teren de la bunicii ei, dar intre 1933 si 1938 strada pe care se afla terenul si-a schimbat denumirea. Practic, femeia are nevoie de un document care sa ateste ca fosta strada Tutora de Sud, unde figureaza mostenirea, se numeste in prezent strada Islaz. Acum pentru a-si recupera casa si terenul, expropriate de comunisti, femeia umbla de la o institutie la alta pentru a un act care sa-i localizeze pe bunicii ei pe strada Islaz. La Primarie a intimpinat o alta problema. Numele bunicului ei a fost scris gresit in actele municipalitatii, documentele nefiindu-i de folos.
Povestea Mariei Tudorache a inceput in urma cu peste 70 de ani. In 1933, bunicii sai au achizitionat o casa si terenul aferent, de aproximativ 1.000 mp. „Am actul care a fost facut atunci si care certifica faptul ca bunicii mei au avut o proprietate pe strada Tutora de Sud nr. 30”, a explicat Tudorache. Aceasta a mai spus ca, in 1938, cind s-a nascut, strada deja isi schimbase denumirea in Islaz. „In 1966, bunicii mei au fost expropriati de comunisti. Acum incerc sa-mi recapat mostenirea, dar nu reusesc sa gasesc o institutie care sa faca legatura intre strada Islaz si Tutora de Sud”, a completat Tudorache. Dupa mai multe incercari la Consiliul Judetean, Prefectura, Arhivele Statului, Oficiul de Cadastru si RAJAC femeia a ajuns si la Primarie. Aici insa, ieseanca s-a impotmolit mai tare. In anul 1948, functionarul care a completat documentele Primariei a gresit citeva litere din numele bunicului sau. „Eu am inregistrat un anume Iasuleanu Constantin pe strada Islaz 30, nu Vasluianu Constantin. Se poate sa fi facut o greseala cel care a completat documentul, dar eu nu pot modifica actele oficiale”, a declarat Margareta Antonescu, inspector al Directiei de Urbanism, din cadrul Primariei.
Impozitele platite la stat nu sint recunoscute
In plus, in evidentele municipalitatii nu exista date despre strazi decit incepind cu anul 1948. „Avem datele de la un recensamint efectuat atunci. Acestea sint cele mai vechi date despre strazi si strada Tutora de Sud nu exista documentele noastre”, a explicat Antonescu. Chiar daca Maria Tudorache are documente originale care atesta ca bunicii si apoi, parintii ei au platit impozit pentru terenul respectiv, statul nu-i recunoaste mostenirea din cauza denumirii vechi a strazii Islaz. „Am toate actele si dosarul complet l-am trimis la Bucuresti. De acolo mi-au spus ca nu-mi pot lua casa. Problema este ca am actul de vinzare-cumparare emis pe strada Tutora de Sud si nu pe Islaz cum a fost denumita ulterior strada. Din cauza acestei probleme nu-mi pot primi casa inapoi”, s-a plins Tudorache. (F.G.)

Comentarii