O uriasa golanie girata de Prefectura

miercuri, 10 martie 2004, 00:00
4 MIN
 O uriasa golanie girata de Prefectura

Cine poate, oase roade”. Cu aceste cuvinte, secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte, explica, plastic, acum cinci luni o afacere imobiliara colosala. Concret, fostul sef al CFR Calatori Vasile Irimia reusise „magia” sa transfere 2.500 mp padure de linga Pascani la Bucium, la marginea Iasului. Leonte a spus atunci ca aceasta manevra „este o ilegalitate”. Acum, Leonte pare lovit de amnezie, iar ilegalitatea nu mai e limpede absolut deloc. „Nu-mi amintesc bine de acest caz”, a spus Leonte, incercind astfel sa justifice de ce Prefectura nu a atacat titlul de proprietate cu padurea din Bucium a lui Irimia. Chiar si dupa ce s-a documentat, declaratia sa n-a mai avut nici o legatura cu cea anterioara, din septembrie 2003. „Trebuie sa fim siguri ca vom cistiga acest proces, iar noi nu sintem. Nu putem sa ne facem de ris inutil, pentru ca sint sanse foarte mari sa pierdem procesul”, a spus Leonte.
Leonte a intors-o ca la Ploiesti
Fostul sef al CFR Calatori Vasile Irimia si-a transferat un sfert de hectar de pamint de la marginea judetului la marginea Iasului. El a adus 2.500 mp de la Valea Seaca, de linga Pascani, in apropierea hotelului Bucium. Anterior, pamintul fusese transferat la Birnova, dar nici aceasta locatie nu i-a placut lui Irimia. La vremea respectiva, Leonte a declarat ca va ataca in instanta acest transfer. „Este o ilegalitate. Irimia si multi altii care si-au transferat terenuri au facut-o inventind conceptul de «transfer», care nu exista in legea fondului funciar. Titlul de proprietate a lui Irimia intra sub incidenta nulitatii absolute si vom promova o actiune in instanta pentru desfiintarea acestui act”, a spus Leonte in septembrie, cind „Ziarul de Iasi” a facut public acest caz. Acum 5 luni, Leonte parea de neoprit. „Pe scurt, cine poate, oase roade. In 1994-1995 a existat o adevarata avalansa de transferuri. Jumatate din judet s-a plimbat de la deal la vale si dintr-un loc in altul. De fiecare data, s-a urmat o procedura ilegala”, a spus atunci secretarul general al Prefecturii.
La jumatate de an de la aceaste declaratie, pe dosarul lui Irimia s-a asezat un strat gros de praf. Mai mult, cazul care era foarte limpede acum jumatate de an, Leonte parind a sti foarte bine care sint pasii ce trebuie facuti, nu mai este atit de limpede acum. „Nu-mi amintesc foarte bine de acest caz”, a spus Leonte. Dupa ce a aflat despre caz, Leonte a spus ca nu poate fi vorba de un atac in instanta. „Noi nu incepem un proces daca nu avem certitudinea ca il vom cistiga. Cred ca la concluzia asta s-a ajuns dupa ce a fost studiat cazul. Problema este ca am mai avut un caz de acest gen, pe care l-am pierdut. Daca exista un precedent, este foarte posibil sa pierdem procesul. Asta inseamna ca ne facem de ris si mai trebuie sa platim si cheltuieli de judecata. Pentru cazul pe care l-am pierdut, Prefectura a avut de achitat in jur de 7 milioane lei”, a spus Leonte. In aceste conditii, se naste firesc intrebarea cind a vorbit serios Leonte. In septembrie anul trecut sau acum? In privinta acestui gen de transfer, legea este insa foarte clara, manevra fiind considerata ilegala.
Ce spune legea
Povestea transferului pus la cale de Irimia este destul de bizara. In 1992, Comisia Judeteana de Fond Funciar i-a validat dreptul la proprietate pentru 2.500 mp de padure la Valea Seaca linga Pascani. Fiind vorba de o mostenire, cererea i-a fost aprobata si de comisia locala. Lui Irimia insa nu i-a placut locul in care a primit pamintul; prin urmare, in 1994 a cerut sa fie pus in posesie la Birnova. „Solicit aceasta deoarece am domiciliul in municipiul Iasi si imi este mai usor sa asigut paza si gospodarirea padurii”, mentiona Irimia in cererea sa. Care a fost avizata favorabil de „Romsilva”, iar la patru zile de la depunerea acesteia CJFF a emis o hotarire prin care aproba reconstituirea dreptului de proprietate la Birnova, in loc de Valea Seaca. Insa lui Irimia nu i-a placut nici aceasta locatie; prin urmare a cerut sa fie pus in posesie linga Iasi, in apropierea Hotelului Bucium. Titlul de proprietar a fost primit in 1996, Irimia devenind astfel proprietar al unui sfert de hectar de padure linga Iasi.
Legea 18/1991 nu mentioneaza nicaieri posibilitatea transferarii dreptului de proprietate dintr-o localitate in alta. Singura varianta admisa este cea a schimbului de teren intre doua persoane fizice sau juridice, dar aceasta numai in baza existentei titlurilor de proprietate si cu avizul Ministerului Agriculturii. Legea nu ofera nici o alta varianta pentru transferarea dreptului de proprietate. Irimia nu a avut insa titlu de proprietate pentru padurea de la Valea Seaca, lucru confirmat atit de cererea lui Irimia, cit si de o adeverinta eliberata de primaria din Valea Seaca. Aprobarea data de filiala „Romsilva” nu putea inlocui avizul Ministerului Agriculturii, legea nementionind dreptul „Romsilva” de a aviza schimburile de teren. (Cristina MUNTEANU)
Padurea lui Irimia ar valora 2 miliarde de lei
Un metru patrat de padure in zona in care Irimia si-a transferat pamintul poate ajunge si la 20 de euro. Asta inseamna, dupa un calcul matematic simplu, ca padurea care a zburat de la Valea Seaca la Bucium valoreaza in jur de 2 miliarde de lei. „In Bucium, un metru patrat de padure costa si 20 de euro. Depinde cit de aproape este de strada si daca poate fi exploatata”, a apus Radu Gorgan, agent imobiliar la agentia imobiliara „Global Intermed”. (C.M.)
Irimia s-a pensionat
Vasile Irimia nu mai este sef la CFR Calatori de la inceputul lunii trecute. Acesta s-a pensionat pe 10 februarie, in locul lui fiind numit Dumitru Anhidiu. „Sint in aceasta functie de pe 2 februarie. Vasile Irimia a intrat in concediu medical de anul trecut, din septembrie, iar in februarie s-a pensionat. Nu stiu exact care au fost motivele”, a spus Anhidiu. Pina a ajunge sef la CFR Calatori, Anhidiu a fost sef divizie Trafic la CFR Iasi. (C.M.)

Comentarii