Politicienii ieseni au facut bilci din prima zi de scoala

vineri, 01 septembrie 2000, 23:00
5 MIN
 Politicienii ieseni au facut bilci din prima zi de scoala

Dupa pregatiri incepute cu zile in urma, peste 100.000 de elevi din intreg judetul, parintii lor si mii de profesori au revenit ieri in scoli dupa obisnuita vacanta de vara. Festivitatea oficiala de inaugurare a anului scolar a fost organizata cu multa pompa de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) in trei unitati reprezentative ale orasului: Liceul de Arta "Octav Bancila", Liceul Economic nr. 1 si Scoala Normala "Vasile Lupu". La ceremonie a plouat mai mult ca niciodata cu personalitati ale vietii politice locale, cu discursuri electorale, cu buchete de flori, cu slujbe religioase si, fireste, cu o imensa plictiseala care se citea pe fetele copiilor si ale unora dintre profesori.
Trei rinduri de politicieni
Primele trei rinduri din sala de festivitati si concerte a Liceului de Arta "Octav Bancila" – unde a debutat deschiderea oficiala a scolii iesene – erau ocupate de oficialii orasului si ai judetului si de inspectorii si functionarii ISJ. Dupa intimpinarea lor, marcata de un "Gaudeamus" intonat de corul liceului in acordurile orchestrei, la ora zece si ceva, directoarea liceului, Elena Unchiesel, i-a prezentat pe inaltii oaspeti. Imbracata ca pentru un eveniment deosebit, intr-un costum de un mov aprins, cu o coafura de aceeasi culoare, directoarea a dat citire unei interminabile liste: primarul Constantin Simirad si vicii sai, Vasile Munteanu si Vasile Dumitriu, prefectul Florin Vitan, vicepresedintii Consiliului Judetean Mihail Popescu si Nicolae Ivanciu, senatorul PD Dan Vasiliu si deputatii Anghel Stanciu (PRM) si Mihai Baciu (PD). Alaturi de ei, colonelul Ioan Artenie, seful Inspectoratului Judetean de Politie, si Ion Constantinescu, seful SRI. Nu au lipsit nici seful Directiei de Sanatate Publica Petre Scripcariu si Constantin Iatco, directorul Curtii de Conturi.
Prezentarea fiecaruia dintre cei mai sus mentionati a fost insotita de aplauze, insa cel mai mult si mai mult a fost "batut din palme" directorul Filarmonicii "Moldova", Bujor Prelipcean. Din partea ISJ-ului au venit alaturi de cei trei inspectori generali, mai multi functionari ai serviciului tehnic. Dupa ce toata aceasta prezentare a invitatilor s-a incheiat, in sala noua a liceului, reconstruita de firma "Constructii 1", au inceput discursurile. Politicienii nu au pierdut nici de aceasta data ocazia de a se da in spectacol, creind in sala o atmosfera de bilci si stirnind risul celor prezenti asemenea unor comedianti. Discursul inaugural a fost rostit poetic de profesoara de romana Camelia Gavrila, sefa ISJ. "Septembrie inseamna mereu un nou inceput, mereu dificil, dar fascinant", a inceput aceasta care in incheiere le-a urat elevilor artisti "sa infrumusetati tot ce atingeti". A urmat la microfon Primarul Constantin Simirad. "Primaria Iasului este singura din Romania care a acordat invatamintului peste un sfert din buget. Guvernul a acordat doar 4% si nu i-a dat nici pe astia", a spus primarul in deschidere. Dupa mai multe snoave spuse in stilul sau moldovenesc, cu mii de "ace" la adresa parlamentarilor din sala, Simirad si-a facut iesirea din scena. "Eu as mai putea bate cimpii vreo doua ore, dar ma gindesc ca urmeaza domnul prefect Vitan care-o sa vina cu o cuvintare scrisa lunga si plicticoasa. Sau, poate o sa vorbeasca liber, cine stie?".
"Eu as vorbi liber, insa ma va lua seful meu la rost"
Dupa ce aplauzele salii s-au potolit, sefa ISJ l-a prezentat pe prefect, straduindu-se sa mai "dreaga mohorul": Va vorbi domnul prof.dr. Vitan, specialist in chimie si pedagog desavirsit". Pentru a-i da peste nas primarului, prefectul a vorbit liber si scurt, insa nu s-a putut abtine sa nu-i dea o replica. "Domnul primar a facut deja trecerea la partea a doua a festivitatii, care am inteles ca este de spectacol". "Doamne, astia se impung de parca ar fi in mintea copiilor", a spus o mamica din sala. Nici ceilalti care au urmat la cuvint nu s-au lasat mai prejos, astfel ca bilciul replicilor si impunsaturilor a continuat. Vicepresedintele CJ Mihail Popescu a citit de pe hirtie un discurs scurt, din partea presedintelui CJ, Lucian Flaiser. "Eu as vorbi liber, insa ma va lua seful meu la rost: «Ba, eu te-am trimis acolo sa citesti, nu sa interpretezi!». Cuvintul lui Mihail Popescu a fost plin de cuvinte scoase de prin dictionare, cum ar fi, de exemplu, "virtejul global", in care traieste tara. Costumat cu o cravata tricolora, deputatul PRM Anghel Stanciu, singurul care s-a abtinut de la replici rautacioase, a marturisit ca este "cel mai marcat de emotie" dintre toti, dupa care a cuvintat in cel mai dulce stil lacrimos, mioritic. Mihai Baciu, deputatul PD, a jucat ca-n Caragiale. "Avem si noi, cei din Parlament, meritul nostru. Chiar daca ziarele ne creeaza o imagine proasta, adevarul e putin diferit. Am luptat pentru 4%? Mergem mai departe", a spus el. Ceremonia de la "Bancila" s-a incheiat cu un fragment din "Carmina Burana", dupa care invitatii au plecat la Liceul Economic 1, unde s-a taiat panglica unui corp de cladire renovat complet in aceasta vara. Sali de clasa ultramoderne, grupuri sanitare impecabile au fost vizitate apoi de toata lumea. Aici n-au mai fost discursuri; conducerea scolii s-a comportat ca o buna gazda, rezervindu-le festivismul cu reminiscente din "epoca de aur"celor de la Scoala Normala, al treilea punct al "pelerinajului" de ieri.
Elevii asteptau in ploaie
In curtea Scolii Normale, elevii asteptau in ploaie, tremurind de frig, intr-un careu destul de larg, sperind sa inceapa si mai ales sa se termine festivitatea. Au stat acolo, bine aliniati, pina ce oaspetii oficiali au vizitat noul Centru de resurse si informare pentru invatamintul preuniversitar, construit intr-o aripa de cladire unde a locuit cindva Titu Maiorescu. Intr-un tirziu a inceput serbarea, cu o ceremonie religioasa oficiata de elevii de la Seminarul Ortodox. Apoi oficialitatile si-au reluat cuvintarile, care au fost si mai plictisitoare decit cele de la Liceul "Bancila". Dupa o ora de stat in picioare, in ploaie si in frig, cind totul s-a terminat, copiii au zbughit-o cit au putut de repede spre statia de autobuz, iar oaspetii s-au dus sa manince.
Flori si emotii pentru bobocii de clasa I
Cu multe flori, cu mamici, tatici si mai ales cu multe emotii si-au sarbatorit prima zi de scoala si cei aproape 10.000 de bobocei de clasa I, inscrisi la scolile de stat sau particulare. La Scoala Generala nr. 22, cea mai vinata institutie de stat, cei peste 100 de copilasi de clasa I au facut deliciul primei zile a noului an. Chiar daca nu prea stiau ce inseamna scoala si nici ce-i asteapta de acum incolo, micutii pareau foarte afectati de noua lor calitate de scolar. Ca la orice inceput de an, la festivitati au vorbit profesori, elevi si parinti. Reprezentantii Inspectoratului Scolar au fost prezenti ieri si la unitatile de invatamint private. Inspectorul pentru invatamint primar, Iulian Cristea, a participat la festivitatea organizata la Scoala "Funny English". "Fara a incerca sa denigrez invatamintul de stat, pot sa spun ca la «Funny English» s-a inceput mai repede reforma pe care, speram cu totii, sa o realizam in tot invatamintul", a afirmat inspectorul Cristea, in discursul inaugural. (Emilia CHISCOP)

Comentarii