Profesorii vor fi verificati daca sint sanatosi la cap

miercuri, 06 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Profesorii vor fi verificati daca sint sanatosi la cap

La ce trebuie sa se astepte in noul an scolar profesorii si elevii din scolile iesene si care este bilantul anului care s-a incheiat – despre toate acestea s-a discutat ieri la obisnuita intilnire a directorilor de scoli cu sefii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). De acum inainte, examenul psihologic pe care trebuie sa il efectueze din patru in patru ani profesorii nu va mai fi o simpla formalitate. Un protocol incheiat recent intre Ministerul Sanatatii si cel al Educatiei stabileste conditiile in care se va realiza controlul neuropsihic si modul in care vor fi platiti medicii desemnati in acest scop. "Se vor evita astfel situatiile in care elevii trebuie sa suporte la catedra oameni dezechilibrati psihic", a afirmat sefa ISJ, Camelia Gavrila.
Conceput ca un examen de rutina, testul neuropsihic va fi repetat in cazul in care parintii vor reclama conducerii scolii comportamentul nepedagogic al unui anumit profesor. Inspectorii le-au mai comunicat ieri directorilor noi reguli privind inspectiile din scoli.
De anul acesta, inspectiile nu vor mai urmari doar modul in care se va desfasura activitatea didactica, ci si pe cea a directorilor. "Va fi verificat stilul managerial al acestora, pentru a se vedea in ce masura iau decizii, ce solutii propun pentru realizarea lor, sau daca adopta un stil autoritar fata de colegi", a precizat Camelia Gavrila. Pentru aceasta, inspectorii vor sta in scoli o zi intreaga, pentru a urmari intreaga activitate, de la inceputul si pina la sfirsitul programului didactic. Inspectorul general adjunct Nelu Tudorache le-a atras atentia directorilor asupra criteriilor de selectare a disciplinelor optionale. Acestea vor trebui sa fie in legatura cu programa parcursa de elevi si sa nu depaseasca nivelul lor de intelegere. "Anul trecut, la multe scoli, disciplinele optionale au fost introduse pentru a completa normele didactice ale profesorilor care aveau ore prea putine", a spus inspectorul Tudorache.
Fondul scolii si modul in care vor fi cheltuiti banii adunati de la parinti a fost un alt subiect al sedintei de ieri. Parintii care nu au bani nu pot fi obligati de diriginti si nici de catre directori sa "cotizeze" la scoala. De asemenea, directorii au obligatia sa se intilneasca periodic cu membrii comitetului de parinti din scoala pentru a le comunica modul in care au fost cheltuiti banii. "Fondul scolii este foarte util si este o expresie a comunicarii dintre scoala si comunitate, insa nu poate fi impus", le-a atras atentia sefa ISJ directorilor din judet. Elevii foarte saraci si cei foarte buni vor primi, ca si pina acum, burse sociale, de studiu si de merit. Cuantumul burselor a ramas ca si anul trecut, de la 100.000 lei pina la 150.000 lei. Pentru a se evita accidentele si pentru a le garanta securitatea elevilor din scolile aflate in zone de risc, jandarmii vor asigura zilnic paza strazilor din apropiere. La capitolul "bilant" pe anul trecut, conducerea ISJ a vorbit despre bacalaureat, admiterea in licee, minusuri si plusuri constatate in gestiunea scolilor si reclamatiile adresate inspectoratului si ministerului. In semestrul al doilea al anului trecut, de exemplu, grupurile scolare Metalurgic si "Gh. Asachi", "Vasile Alecsandri" si Scoala Normala au avut minusuri in gestiuni de 680 milioane lei, din care au fost recuperate 337 milioane. Acestea sint cauzate de acordarea incorecta a unor drepturi salariale si a unor indemnizatii. La capitolul reclamatii, toate scolile iesene stau foarte bine: 150 de reclamatii au fost inaintate inspectoratului anul trecut, dintre care 36 au fost anonime. Alte 29 au fost inaintate de parinti nemultumiti de profesori, 11 au avut ca autori profesorii insisi, iar patru au fost scrise de elevi. Cele mai multe dintre acestea acuzau certuri in colectivele de profesori sau comportamentul dictatorial al directorilor. (Emilia CHISCOP)

Comentarii