"Este incredibil cum a hotarit Dumnezeu"

marți, 24 aprilie 2001, 23:00
5 MIN
 "Este incredibil cum a hotarit Dumnezeu"

Aflata pe patul maternitatii, Alina Agapie nu a dorit sa rememoreze ultimele 24 de ore din viata sa, timp in care si-a pierdut tatal si a nascut o fata. "Nu cred ca ar mai putea fi ceva de spus. Eu, personal, nu stiu ce sa va povestesc", a declarat telefonic Alina Agapie, gituita de emotie.
Si sotia lui Romeo Buruiana este insarcinata
Chesonul de beton de pe dealul Galata, devenit o anticamera a mortii, pastreaza inca misterul disparitiei celor patru angajati ai RA "Citadin". Cercetarile, care au demarat la scurt timp de la descoperirea cadavrelor, nu sint inca finalizate. Ipotezele abunda, insa nimeni din cei implicati nu-si asuma responsabilitatea de a da declaratii oficiale. La fiecare intrebare legata de accidentul de munca petrecut luni, atit conducerea RA "Citadin" cit si cei care ancheteaza cazul dau, invariabil, acelasi raspuns: "Ancheta este in curs. Rezultatele finale vor fi comunicate oficial la finalizarea investigatiei". Fata de luni, singurul lucru cert este ca cei patru salariati au murit asfixiati cu monoxid de carbon. Acest lucru a fost stabilit in urma autopsiei efectuate de medicii legisti.
Familiile celor patru morti – Constantin Andruc, Gheorghe Bacalu, Romeo Buruiana si Dumitru Roscanu – s-au intilnit ieri la morga spitalului Sf. Spiridon. Identificarile trupurilor au durat doar citeva minute, restul zilei fiind destinat pregatirilor pentru inmormintarile celor patru. La ora 12, la baza de productie a RA "Citadin", Marioara Costea si Elena Pamfil, surorile lui Romeo Buruiana, asteptau sa duca la morga sicriul comandat de conducerea regiei. "Nu ne-a venit sa credem. Am auzit stirile, insa nu am crezut pina nu am vazut. Am tot sperat sa fie vorba doar de o confuzie", a declarat Marioara Costea. La morga a venit, dimineata, si sotia lui Buruiana, Iulia. "A plecat mai devreme acasa la Prisecani pentru ca trebuia sa aiba grija de Calin, baiatul lor de trei ani. Oricum nu putea sta prea mult pentru ca este insarcinata si trebuie sa se protejeze", a spus Elena Pamfil. Dupa ce au primit sicriul, surorile lui Romeo Buruiana au plecat la morga pentru a lua acasa trupul fratelui lor. Aici erau deja prezente rudele altor doi decedati, Dumitru Roscanu si Constantin Andruc. Dupa ce au indeplinit toate formalitatile, familiile si-au luat mortii si au plecat.
Cit de performante sint utilajele de la "Citadin"?
Intre timp, la sediul RA "Citadin", in baza de productie si la locul producerii accidentului, cercetarile au continuat. Singurul lucru cert este ca cei patru muncitori ai regiei au murit intoxicati de monoxidul de carbon emanat de motopompa in camera de beton din interiorul chesonului. Cu toate ca muncitorii au ordine precise sa nu introduca motopompa in cheson, cei patru au facut acest lucru, care in final le-a fost fatal. Accidentul mortal de luni poate avea la baza doua motive. Fie indisciplina angajatilor care nu au respectat normele de protectie a muncii, fie slaba dotare cu utilaje de acest gen a RA "Citadin". In acest moment se vehiculeaza trei posibile ipoteze care pot explica, teoretic, motivul coboririi motopompei in camera de beton.
Una dintre versiuni este aceea conform careia motopompa ar fi fost uzata si nu ar mai fi dat randament. Specialistii sustin ca debitul de absorbtie al apei pluviale din canal este cu atit mai mare cu cit distanta de la pompa la luciul apei este mai mica. Acesta ar putea fi unul din raspunsuri.
O a doua ipoteza se refera la adincimea putului. In acest caz, daca putul este foarte adinc si chiar daca motopompa functioneaza impecabil, capacitatea de absorbtie a apelor reziduale este redusa. Acesta ar fi putut fi un alt motiv determinant pentru introducerea motopompei in camera de beton.
A treia ipoteza ia in calcul lungimea furtunului prin care se face absorbtia apei din canalul colector. Astfel, daca furtunul motopompei nu era suficient de lung pentru a face legatura intre gura chesonului si luciul apei, singura solutie avuta la indemina de muncitori era coborirea motopompei. Teoretic, in aceasta situatie, muncitorii puteau solicita sefului de echipa sa lungeasca furtunul. Operatiunea era insa migaloasa si dura mult timp. Trebuia comandat un alt capat de furtun la baza, iar lipirea trebuia sa fie perfect etansa. Pentru a scurta timpul de lucru este posibil ca muncitorii sa fi ales cea mai simpla varianta: coborirea pompei.
Muncitorii incercau sa termine treaba mai repede
Contactat telefonic ieri, Andrei George Albulescu, inspector-sef la Inspectoratul Teritorial de Munca, a declarat ca, la nivel de ipoteze, se afla si cercetarile sale. "Ieri ne-am ocupat cu luarea de declaratii de la angajatii regiei. Dintre toate aceste declaratii am ajuns la o ipoteza preliminara. Este posibil ca cei patru muncitori sa fi vrut sa creasca debitul de absorbtie prin coborirea motopompei in camera de beton. Repet, este vorba doar de o simpla ipoteza", a declarat Albulescu. Inspectorul-sef de la ITM sustine ca muncitorii au mai lucrat, vinerea trecuta, la acelasi cheson, insa atunci au respectat procedurile legate de protectia muncii. Contactat telefonic ieri, Dorinel Zeciu, director adjunct al RA "Citadin" nu a vrut sa ofere nici un fel de informatii legate de ancheta interna desfasurata la regie. "Nu putem da acum un verdict clar. Ancheta va lamuri insa toate aspectele", a spus Zeciu.
Medicii legisti au dat verdictul: intoxicare cu monoxid de carbon
In urma examinarii cadavrelor celor patru angajati ai RA Citadin, medicii legisti au ajuns la o prima constatare. "Analizele macroscopice au indicat faptul ca cei
patru au murit ca urmare a intoxicarii cu monoxid de carbon", a spus medicul legist Calin Scripcariu. "Colorarea lividitatii cadavrelor in rosu, organele interne de asemenea rosii si culoarea singelui de un rosu aprins sint semnele clare ale acestui tip de moarte", a explicat medicul in ce au constat semnele macroscopice. Pentru aflarea rezultatelor analizei microscopice mai trebuie sa treaca insa timp. "Mai sint de asteptat rezultatele analizelor toxice si de alcoolemie, care ar trebui sa vina in zilele urmatoare", a mai precizat Calin Scripcariu. O alta constatare a fost faptul ca cel gasit in apa nu a murit ca urmare a inecului. (A.PLECAN, Razvan MOLDOVEANU))

Comentarii