REVOLTATOR: 11 blocuri noi din Iasi se degradeaza din cauza sicanelor dintre sefi

duminică, 13 iunie 2004, 23:00
6 MIN
 REVOLTATOR: 11 blocuri noi din Iasi se degradeaza din cauza sicanelor dintre sefi

Plecat adesea din pole-position, Iasul medical a reusit adesea ajunga ultimul la finalul cursei. Asa s-a intimplat, de exemplu, in cazul acceleratorului de particule in valoare de 4 milioane de dolari, care zace de 4 ani sub o prelata in curtea Spitalului „Sf. Spiridon”, in timp ce la Bucuresti sau Tirgu Mures acceleratoarele primite odata cu Iasul functioneaza de mult. Ca sa nu mai vorbim de pierderea uriasa a Institutului de Oncologie care trebuia sa se infiinteze initial la Iasi, dar pentru ca specialistii de aici nu s-au putut intelege cine sa-l conduca, s-a mutat la Cluj. Astazi va mai facem cunoscut un caz: blocurile ANL pentru medicii rezidenti, de linga Spitalul „Socola”. Acestea nu au fost terminate, desi Iasul a initiat proiectul si a demarat primul, printre orasele mari din tara, lucrarile de constructie. La Cluj, de exemplu, unde lucrarile au inceput mult dupa Iasi, s-a facut deja inaugurarea. Aceasta in ciuda faptului ca Ministerul Sanatatii a alocat, la inceputul anului 2003, circa 9 miliarde de lei pentru utilitati. Bani pe care, incredibil, conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi i-a refuzat. Sa fie oare vorba despre incompententa sau despre rea-vointa? Cel mai probabil si de una, si de cealalta.
Anul trecut, spre bucuria multor tineri medici rezidenti care asteapta de ani de zile o locuinta cu chirie, Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi a primit cele 9 miliarde pe care le astepta de la Minister pentru a racorda la utilitati cele 11 blocuri de linga Spitalul „Socola”, cu 165 de apartamente. Ciudat insa, directorul economic al DSP, Ana Pintilie, a considerat la acel moment ca suma ar fi fost alocata ilegal de minister. De parca era treaba DSP Iasi cum a alocat ministerul banii. Cel putin acesta a fost motivul invocat de Ana Pintilie, care l-a sfatuit pe prof.dr. Stefan Georgescu, directorul DSP, sa nu utilizeze acesti bani. „Exces de zel”, explica acum dr. Georgescu sfatul Anei Pintilie. Dincolo de scuzele oficiale si ridicole, se contureaza tot mai clar faptul ca iesenii nu sint capabili de coeziunea care face ca lucrurile sa mearga la Cluj, in Bucuresti sau Tirgu Mures. Medicii ieseni, adesea deschizatori de drumuri, nu au decit de pierdut din cauza luptelor intestine, a dezinteresului angajatilor insitutiilor care ar trebui sa se zbata pentru sistemul sanitar iesean.
„Directorul economic m-a sfatuit sa refuz banii”
„La inceputul anului 2003 am primit de la minister un document aprobat si semnat de ministra Daniela Bartos, care aloca fonduri pentru reteaua de utilitati a Spitalului «Socola», respectiv pentru blocurile ANL pentru rezidenti. Abia fusesem numit director, si am crezut ca e mai bine sa cer parerea oamenilor din echipa pe care o gasisem la DSP Iasi. Directorul economic, Ana Pintilie, mi-a spus ca banii nu au fost acordati legal si nu ar trebui sa-i folosim. Stiind ca are ani de experienta in Directie, i-am ascultat sfatul”, isi aminteste Stefan Georgescu, directorul DSP. Aceasta se intimpla in ianuarie 2003, cind ministerul a acordat 9 miliarde de lei pentru reabilitarea retelei de utilitati la Spitalul „Socola” Iasi, in curtea caruia se construiesc blocurile ANL pentru rezidenti. „Reabilitindu-se reteaua de utilitati a spitalului, se puteau realiza si utilitatile pentru blocurile pentru rezidenti. Daca am fi acceptat acei bani, macar o parte din blocuri ar fi fost date pina acum in folosinta. Crezind insa in experienta si sfatul doamnei Pintilie, nu am folosit fondurile. Ele au fost transferate in trimestrul patru al bugetului spitalului pe 2003, si s-au pierdut. Cind am intrebat din nou la minister de bani pentru utilitati, cei de acolo au ridicat din umeri: v-am dat bani si nu i-ati vrut”, mai spune directorul Georgescu, acesta aflind uterior ca „ilegalitatea” s-a dovedit a fi doar o neintelegere.
„Nu-mi venea sa cred cind am aflat cum s-au pierdut acei bani”
Pina la blocurile pentru rezidenti, ANL construia locuinte in parteneriat cu consiliile locale, in ale caror sarcini intra realizarea retelei de utilitati – apa, canalizare, electricitate, gaz metan etc. In acest caz, partenerul ANL era Directia Sanatate Publica Iasi, ca reprezentant al MSF in teritoriu. „MSF, prin DSP Iasi, trebuia sa asigure fonduri pentru utilitati. Pentru simplul fapt ca in acte nu se preciza clar acest lucru, DSP Iasi a refuzat anul trecut niste fonduri pentru utilitati. Cel putin asa am inteles din discutiile pe care le-am avut cu conducerea DSP. Nu-mi venea sa cred cind am aflat cum s-au pierdut acei bani”, ne spune, uimit si acum, dr.ing. Sebastian Peterca, seful Oficiului Teritorial ANL Iasi. Acesta a subliniat ca, daca s-ar fi primit banii respectivi, acum ar fi putut fi terminate 6 din cele 11 blocuri pentru rezidenti de la „Socola”. „Nici nu stiu ce sa spun, daca a fost vorba de o neintelegere sau a fost dezinteres. Doar nu isi luau banii acasa, ci cu ei se facea ceva pentru Iasi. Ce pot spune insa cu siguranta este ca, daca s-ar fi folosit respectivii bani, acum sase blocuri ar fi fost deja terminate si chiar locuite. Noi ne-am dat tot interesul si ne-am facut treaba”, a adaugat Sebastian Peterca.
„Prefer sa cred ca Ana Pintilie a facut exces de zel”
Convins intre timp ca intentia Anei Pintilie de a-l feri de „ilegalitatea” de a folosi fonduri aprobate de minister a costat Iasul 9 miliarde de lei, dr. Georgescu incearca sa-i gaseasca sfatuitoarei sale o scuza rezonabila. „Doamna Pintilie a facut exces de zel in acest caz. Cel putin asa vreau sa cred. Acum nu cred ca am fi gresit cu ceva daca am fi folosit acei bani”, comenteaza Stefan Georgescu. Insa acesta s-a abtinut sa faca vreun comentariu referitor la zvonurile despre adevaratul motiv care a stat la baza sfatului primit de la Ana Pintilie: imediat dupa ce dr. Georgescu l-a inlocuit pe dr. Mihai Frasin, fostul director al DSP, care a initiat si sustinut proiectul blocurilor pentru medicii rezidenti, au inceput luptele de culise. Practic, cele 9 miliarde refuzate au „punctat” o lovitura sub centura pentru dr. Frasin si angajatii DSP pe care el i-a sustinut. „Nu comentez aceste zvonuri. Prefer sa cred ca Ana Pintilie a facut exces de zel”, sustine dr. Georgescu. Ana Pintilie, director economic al DSP Iasi, a refuzat sa faca vreun comentariu. „Numai purtatorul de cuvint al insitutiei poate oferi relatii presei. Faceti o adresa oficiala si vi se va raspunde”, ne-a spus Ana Pintilie.
Nimeni nu vrea sa vada vinovatul
Neintelegerea, excesul de zel, dezinteresul sau interesul „rauvoitor”, oricum le-am spune, au costat Iasul 9 miliarde de lei. Si, bineinteles, nimeni nu este vinovat. „Nu stiu daca am putea spune cu siguranta cine anume este vinovat pentru cele intimplate. Poate fi cineva invinovatit sau sanctionat pentru exces de zel?”, se intreaba dr. Georgescu. El nu are raspuns nici vizavi de termenul la care blocurile ANL pentru rezidenti vor fi date in folosinta. La Cluj, unde proiectul pentru constructia blocurilor pentru rezidenti a demarat mult mai tirziu, au fost date deja in folosinta unele cladiri. La Iasi, orasul unde s-a nascut de fapt aceasta idee si unde lucrarile de constructie au inceput in 2002, inca se mai cauta solutii. „Intetionam sa realizam reteaua de utilitati cu ajutorul Primariei care, in schimb, ar putea primi un numar de apartamente in acele blocuri. Bani de la minister cu siguranta nu vom mai primi. Dar nu as putea sa va spun cu certitudine cind anume se vor da in folosinta blocurile”, a mai spus dr. Georgescu.
La apartamente incepe degradarea inainte de a fi locuite
Seful ANL Iasi spune ca, daca s-ar demara de pe acum toate procedurile legate de reteaua de utilitati, sase blocuri ar putea fi date in folosinta la toamna. „Vom termina sase blocuri pina in toamna. Daca DSP nu se implica si nu rezolva problema utilitatilor, nu stiu insa ce se va intimpla. Probabil, apartamentele vor ramine goale si incep sa se degradeze. Din cauza umiditatii in exces existenta in constructie, in primul an dupa finalizare, orice cladire trebuie obligatoriu locuita, incalzita, ventilata corespunzator. Am fi putut termina aceste blocuri anul trecut. Dar, aflind povestea cu banii pentru utilitati, ne-am concentrat eforturile spre alte constructii”, a incheiat dr.ing. Peterca. (Simona RELEA)

Comentarii