Statia de epurare a apei nu este bine pazita

vineri, 21 martie 2003, 00:00
5 MIN
 Statia de epurare a apei nu este bine pazita

Spasme stomacale puternice si dureri de cap innebunitoare va pot „paraliza” chiar in timp ce cititi aceste rinduri. In decurs de numai citeva zeci de minute, chiar viata v-ar putea fi pusa in pericol. Si aceasta, la doar citeva ore dupa ce ati baut apa de la robinet. Chiar daca pare un scenariu de film cu teroristi, acesta poate fi pus in practica la Iasi in orice clipa. Pentru ca populatia Iasului sa fie ingenuncheata de o contaminare in masa, nu e nevoie decit ca un singur om sa patrunda intr-o statie de tratare a apei potabile. Odata ajuns acolo, trebuie doar sa arunce in apa substantele toxice. Reporterii „Ziarul de Iasi” au reusit sa patrunda intr-o statie de tratare, sa se plimbe nestingheriti si sa ajunga chiar pina la bazinul decantor, unde se afla apa care va ajunge la robinetele iesenilor. In acelasi timp, in lume se faceau pregatiri de razboi. Nu mai erau decit zece ore pina la expirarea ultimatumului acordat de SUA Irakului. Cu numai o zi inainte, la Iasi, prefectul Neculai Apostol daduse ordine precise ca paza la obiectivele strategice sa fie intarita. Reporterii „Ziarul de Iasi” nu au vrut decit sa testeze ce au inteles autoritatile de la Iasi din „intarirea pazei”.
Am verificat ce inseamna la Iasi paza sporita
Orice instalatie a RAJAC prin care trece apa potabila poate fi considerata obiectiv strategic. La capatul unei singure conducte se afla mii de oameni. Practic, o substanta toxica aruncata in aceasta apa poate duce la adevarate epidemii. Cu atit mai importante sint statiile de tratare a apei. Inainte ca apa sa ajunga la robinetele din casa, trece prin statiile de tratare, unde este filtrata. La Iasi, exista doua statii de tratare: cea de la Chirita si cea de la Sorogari, in care se trateaza toata apa orasului. In mod normal, aplicarea ordinelor prefectului Apostol ar fi insemnat ca in aceste statii sa nu poata intra nimeni fara un vraf de aprobari. A doua zi, echipa „Ziarul de Iasi” a decis sa verifice aplicarea acestor masuri. Marti, in jurul orei unu, doi reporteri insotiti de un fotoreporter au plecat spre Statia de Tratare Chirita. Statia se afla chiar inainte de intrarea in localitatea Dancu, la marginea Iasului. Fiecare calator al RATEC care trece cu tramvaiul in Dancu o poate observa. Terenul pe care se afla statia, situat chiar la strada, este protejat de un gard de plasa, lung de aproximativ 100 de metri. Aproape de capatul dinspre Dancu al gardului de plasa se afla o poarta dubla ce permite intrarea in statie a masinilor de tonaj mare.
Poarta deschisa, inauntru nici tipenie de om
La ajungerea reporterilor la Chirita, poarta dubla era intredeschisa, iar curtea era pustie. Ideea era ca reporterii sa aiba cu ei si o punga de sare, adica „substanta toxica” de care ar fi uzat „teroristii” pentru a contamina apa. Desi nu aveau inca „substanta” la ei, reporterii au intrat in curtea statiei, atrasi de poarta deschisa. Se asteptau ca din clipa in clipa sa se trezeasca cu cite un paznic in spate. Lucru care nu
s-a intimplat nici dupa primii pasi, dar nici dupa ce au trecut de primul bazin intilnit, aflat la aproximativ 20 de metri de poarta deschisa. S-au uitat in jur: nici tipenie de om.
S-au invirtit pe linga bazin, fotoreporterul a facut poze. Dupa aproape cinci minute, tot nu s-a intimplat nimic. La alti zece metri mai departe se afla bazinul decantor. Acesta are o importanta vitala pentru ieseni: pe acolo trece intre 30% si 70% din apa care ajunge la robinete. Desi era la fel de usor sa ajunga si pina acolo, reporterii au hotarit sa faca rost mai intii de „substanta toxica” si sa revina pentru a repeta figura.
Reporterii au „contaminat” apa din decantor
„Laboratorul criminal” a fost un magazin satesc din Dancu. De acolo, reporterii au cumparat o punga de sare alimentara, la scurt timp dupa plimbarea prin statia Chirita. In nici o ora, echipa de „teroristi” se afla din nou la obiectivul strategic. De data aceasta, cu tot cu „substanta toxica”. Poarta era in aceeasi pozitie in care o lasasera reporterii la prima vizita, semn ca nu trecuse nimeni pe acolo. Dupa o ochire scurta, acestia au intrat din nou. De data asta aveau avantajul cunoasterii terenului. Au intrat in pas intins, spre bazinul decantor. Dupa nici citiva pasi, s-au oprit ingroziti: fusesera deconspirati. Dar nici de lunetisti, nici de soldati inarmati pina in git sau de gardieni.
Ci de trei maidanezi care latrau ca turbati. Se asteptau ca in secunda urmatoare sa apara tot personalul statiei, inclusiv cel de paza. Panica nu a durat nici macar un minut. Maidanezii s-au linistit, plictisiti, iar din cladirea statiei nu a aparut nici macar un angajat. Reporterii si-au continuat „misiunea”: au trecut pe linga bazinul de spalare a filtrelor si au ajuns la bazinul decantor. Au urcat scarile metalice si au ajuns pe buza bazinului. „Teroristii” s-au plimbat pe marginea de beton a bazinului, au inspectat apa din ochi. In citeva cadre luate de fotoreporter, au si aratat cit de usor putea oricine sa contamineze apa. Fara nici o graba, reporterii si-au indeplinit „misiunea”, au coborit si au iesit din curte, fara sa fie observati de nimeni. Singurul inconvenient a fost noroiul din curte, care a lasat urme pe pantofi. De fapt, reporterii au mimat ca arunca punga cu sare in bazinul decantor. Din acest bazin, apa trece prin filtre, este tratata si apoi trimisa spre robinetele iesenilor.
Cei de la RAJAC nu stiau nimic
Reprezentantii RAJAC vor afla din „Ziarul de Iasi” de azi ca reporterii au intrat in statie. A doua zi dupa „misiune”, purtatorul de cuvint al regiei de apa si canal, Tudor Tudose, nu stia nimic de acest lucru, dupa cum a reiesit din discutia purtata de acesta cu cei doi reporteri „teroristi”. „Avem contract cu o firma specializata de paza. In plus, la aceste obiective, cum e si Statia de Tratare Chirita, paza a fost suplimentata. Exista consemn sa nu se permita accesul persoanelor din afara unitatii”, a spus Tudose. Acesta nu a negat ca o substanta toxica aruncata in apa statiei de tratare ar putea produce mari probleme. „Nici o statie de tratare din lume nu e dimensionata sa trateze orice substanta toxica. Chirita e dimensionata sa trateze substantele care apar in mod obisnuit in apa de Prut”, a mai spus purtatorul de cuvint al RAJAC. (Catalin PRISACARIU)
Substante periculoase
Un inventar al substantelor toxice care ar putea contamina apa unui oras poate face oricui parul maciuca. „Exista substante toxice industriale si substante toxice de lupta si toate sint letale”, a spus maiorul Dan Iamandi, de la Inspectoratul Judetean de Protectie Civila. Din clasa substantelor toxice industriale fac parte, printre multe altele, oxizii de azot, acidul clorhidric sau acidul sulfuric. Cele mai periculoase sint substantele toxice de lupta, impartite in sase categorii: neuroparalizante, vezicante, toxice generale, sufocant-asfixiante, psihochimice si iritante. „Cele mai agresive substante toxice de lupta sint cele neuroparalitice, printre care sarin, soman, tabun sau VX”, a adaugat Iamandi. Nu numai substantele chimice pot contamina apa unui oras, ci si bacteriile. „Cele mai periculoase sint bacteriile, cum ar fi ?ecolli?, foarte greu detectabile”, a spus Tudor Ciuhodaru, sef al Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul de Urgenta. Nici unul dintre cei doi oficiali nu a putut spune in cit timp ar fi identificate substantele si nici cit ar dura neutralizarea lor, in cazul in care ar fi aruncate in apa, dupa modelul ipotetic prezentat de „Ziarul de Iasi”. (C.P.)

Comentarii