Sub o prelata de la „Spirodon” au murit sute de oameni

marți, 30 martie 2004, 23:00
5 MIN
 Sub o prelata de la „Spirodon” au murit sute de oameni

Sute de ieseni bolnavi de cancer au murit fara sa li se acorde nici cea mai mica de sansa de a supravietui. Timp de aproape trei ani, de cite ori veneau la tratament, au trecut pe linga doua cutii uriase depozitate in curtea Spitalului „Sf. Spiridon”, fara sa le bage in seama. Au trecut, de fapt, pe linga unica lor sansa de a li se prelungi viata. De trei ani, acolo zac in vint, ploaie sau ninsoare 4 milioane de dolari. Adica contravaloarea celui mai performant aparat de tratare a cancerului solid, care exista la acest moment. Multi dintre ei au murit fara sa stie ca viata le este furata chiar de catre cei ce ar fi trebuit sa se ingrijeasca sa le-o prelungeasca. Alti ieseni vor avea, probabil, aceeasi soarta. Mai norocosi, bolnavii de cancer din Tg. Mures si Bucuresti se trateaza deja de aproape un an cu ajutorul acceleratorului de particule. Rezultatele sint spectaculoase. Viata lor s-a prelungit semnificativ, ca si calitatea ei. Trei aparate care au fost trimise in acelasi timp in Bucuresti, Tg. Mures si Iasi. Numai la Iasi nu functioneaza. Cum a fost posibil acest lucru? „S-au muncit si 14 ore pe zi ca aparatul sa poata fi montat si sa functioneze cit mai repede. Ne-am zbatut foarte mult si am fost sprijiniti de conducerea Directiei de Sanatate Publica”, explica dr. Cornelia Toganel sefa Sectiei de Radioterapie din cadrul Spitalului Judetean Mures, cum s-a reusit acest lucru la Tg. Mures. Cum si de ce nu s-a reusit nimic la Iasi, aflati din rindurile ce urmeaza.
In ultimul an, cel putin 370 de ieseni bolnavi de cancer au murit, fara sa poata beneficia de sansa ce o reprezinta tratamentul cu acceleratorul de particule, un aparat ultraperformant folosit de oncologii din intreaga lume. Acestora li se adauga alte citeva sute din restul judetelor din zona Moldovei. „Trag nadejde ca pina la sfirsitul verii acceleratorul de particule sa fie instalat, ca altfel mor eu”, spunea batindu-se cu pumnul in piept Stefan Georgescu, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, in august 2003. Era exact momentul in care la Tg. Mures se incepuse deja acest tip modern de terapie a cancerului solid. Mai mult, la Bucuresti se discuta deja de oarecare experienta in acest fel de tratament. Acum sintem in primavara anului 2004, iar la Iasi aparatul in care si-au pus poate sperante sute de bolnavi de cancer este in continuare batut de ploaie si vint in curtea Spitalului „Sf. Spiridon”. Comparatia Iasi – Tg. Mures este total in favoarea ardelenilor. Daca medicii de la Tirgu Mures discuta despre dublarea sanselor de supravietuire in urma acestei terapii, la Iasi aparatul continua sa zaca in cutii, fara sa existe nici cea mai mica idee cind va fi montat.
„S-a muncit si cite 14 ore pe zi pentru ca aparatul sa fie montat”
„Terapia care include sedinte de tratament cu ajutorul acceleratorului de particule da rezultate mult mai bune decit tratamentul care include doar radioterapie sau chimioterapie. Aparatul emite un fascicul de particule atomice ce pot fi directionate precis spre tumora, care este localizata cu precizie, ca mai apoi sa fie distrusa”, a spus dr. Cornelia Toganel, sefa Sectiei de Radioterapie din cadrul Spitalului Judetean Mures. Daca un bolnav cu tumora cerebrala, tratat cu metodele clasice, supravietuia maximum sase luni, acum sansele sale de supravietuire au crescut simtitor, existind numerosi pacienti, dintre cei tratati la Bucuresti, care au depasit un an si care se simt bine. „Si pacientii nostri au depasit limita maxima de sase luni si semnele de sanatate sint ca totul este in ordine. Pot sa va spun ca rezultatele tratamentului cu ajutorul acceleratorului de particule sint incomparabil superioare celui care foloseste numai radioterapia”, spune la rindul sau dr. Cornelia Toganel, care a tinut sa precizeze ca „ne-am zbatut foarte mult si am fost sprijiniti de conducerea Directiei de Sanatate Publica Mures, cit si de conducerea spitalului. Au fost zile in care s-au muncit si cite 14 ore pentru ca aparatul sa fie montat cit mai repede”, ne-a mai declarat Toganel.
Din cutiile cu aparatura au disparut piese de 45.000 de dolari
La Iasi, doua conduceri ale Directiei de Sanatate Publica Iasi si alte doua ale Spitalului „Sf. Spiridon” s-au impotmolit din start, in amenajarea spatiului in care trebuia instalat acceleratorul. „In ceea ce ne priveste pe noi, de cind am preluat problema acceleratorului am reusit sa facem ce nu s-a facut in doi ani, reusind sa terminam constructia locatiei acestuia”, declara conf.dr. Dragos Negru, directorul administrativ al Spitalului „Spiridon”. „Este adevarat ca DSP are datoria sa supervizeze toate achizitiile facute de spitale, implicit toate problemele legate de aparatura medicala. Pot sa va spun doar ca, de cind am venit la conducerea Directiei, am facut tot ce s-a putut pentru ca acest accelerator sa fie montat”, se scuza Stefan Georgescu, directorul DSP Iasi, care a refuzat sa comenteze activitatea predecesorului sau, Mihai Frasin. Practic, acceleratorul a ajuns la Iasi in perioada cind la cirma DSP se afla dr. Mihai Frasin, iar in ultimii doi ani, inainte de a fi demis, nu a facut absolut nimic pentru ca acesta sa fie pus in functiune. Mai mult decit atit, tot in aceasta perioada s-au si furat citeva piese in valoare de circa 45.000 de dolari, din cutiile lasate la voia intimplarii.
Seful departamentului achizitii din DSP isi declina orice raspundere
Dr. Frasin nu a putut fi contactat insa Florin Koll, care raspundea atunci de departamentul achizitii din cadrul DSP Iasi, lucreaza si in prezent pe acelasi post. „E adevarat ca domnul Koll se ocupa de achizitii. Nu stiu ce a facut insa pina a veni eu la conducerea DSP Iasi. Dar, in prezent, domnul Koll s-a «refugiat» la capitolul achizitii electronice. Si asa cum am mai spus, eu nu pot da sanctiuni sau lua masuri pentru ce s-a intimplat in perioada cind nu conduceam aceasta institutie”, a mai precizat prof. Georgescu, care recunoaste ca au existat toate conditiile ca aparatul sa functioneze deja. Florin Koll se declara insa nevinovat: „Aparatul a sosit direct la spital. Eu nu am fost implicat si nu am avut nici o responsabilitate in cazul acceleratorului”.
Ultimul termen: inca o luna
Nici o responsabilitate nu-si asuma nici prof.dr. Vasile Costinescu, fostul director al Spitalului „Sf. Spiridon”, care spune ca s-a pierdut mult timp pina ce s-a clarificat problema documentatiei necesare pentru realizarea spatiului in care urma sa fie montat acceleratorul. Apoi nu au mai fost bani suficienti pentru montare, motiv care a fost pretextul unui scandal legat de firmele responsabile de realizarea instalatiilor electrice si de ventilatie. Explicatii subrede, in spatele carora se ascunde incompetenta, indiferenta sau dezinteres. Rezultatul: sute de oameni condamnati la moarte. Ce o fi fost, oare, in ultimele clipe de viata in sufletul bolnavilor de cancer care au crezut in promisiunile fluturate de conducerea DSP? „Sper ca intr-o luna acceleratorul sa fie montat”, da un nou termen dr. Stefan Georgescu. (Simona RELEA)

Comentarii