Vasile Burlui a nasit un copil pe care nu-l mai recunoaste

miercuri, 18 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Vasile Burlui a nasit un copil pe care nu-l mai recunoaste

Asa cum sustine ca nu este implicat in scandalul diplomelor false, Vasile Burlui afirma ca nu are vreo legatura nici cu Universitatea "Apollonia". In ambele situatii, Burlui isi are propriile sale dovezi. Pentru a-si demonstra nevinovatia in cazul diplomelor false, eliberate celor 63 de italieni, fara a sesiza anterior ca acestia au foi matricole nedatate, fara semnatura decanului facultatii sau ca nu au la dosar diplome de bacalaureat, Vasile Burlui se "acopera" de aprobarile Ministerului Educatiei. Ca decan al Facultatii de Stomatologie de la UMF Iasi, Vasile Burlui, sustine ca a considerat de datoria sa sa verifice doar din punct de vedere didactic dosarele celor 63 de cetateni straini, candidati la licenta. "Am considerat ca orice control de legalitate al documentelor care certificau calitatea de absolventi, nu putea fi efectuat decit de catre MEN", afirma Vasile Burlui, intr-o nota transmisa la redactie. "Absolventii respectivi au primit aprobarea ministerului sa sustina licenta la UMF Iasi", mai spune el. Diplomele in Stomatologie, eliberate de UMF italienilor, poarta semnatura decanului Vasile Burlui. Situarea in centrul scandalului diplomelor a unei universitati private – Universitatea Ecologica Bucuresti – a determinat conducerea Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) si a MEN sa inceapa un control si la alte institutii private. In prezent, cele 20 de universitati particulare din tara propuse pentru acreditare definitiva, sint verificate de inspectorii CNEAA si de cei ai ministerului. Universitatea "Apollonia" din Iasi a fost printre primele care a fost supusa controlului. Dupa cum ne-au declarat surse oficiale din Ministerul Educatiei, "Apollonia" este suspectata ca ar fi fost implicata in evenimente similare cu cele care au generat scandalul diplomelor false. Cine conduce "Apollonia"? Vasile Burlui, decanul Facultatii de Stomatologie de la UMF, afirma ca nu are vreo legatura cu "Apollonia". An de an, absolventii Facultatii de Stomatologie de la "Apollonia" si-au dat licenta la facultatea condusa de Burlui, de la UMF Iasi. Acest lucru, constatat de expertii CNEAA in urma controlului efectuat recent la "Apollonia", ne-a fost confirmat si de rectorul UMF, Carol Stanciu. Burlui sustine insa ca nu are nici o legatura cu "Apollonia". Nu este nici rector al universitatii, nici vreo functie in cadrul fundatiei si nici nu a facut parte din staff-ul universitatii private. "Nu sint patronul Universitatii «Apollonia», care este o Universitate creata de Departamentul de Invatamint al Fundatiei «Sfinta Apollonia». Presedintele acestei fundatii este domnul profesor universitar doctor Mircea Rusu. Rectorul Universitatii «Apollonia», aflata in curs de acreditare definitiva este domnul profesor universitar doctor Gheorghe Ionescu", aflam din nota transmisa redactiei de Vasile Burlui.
Care este istoria Fundatiei «Sfinta Apollonia», care a infiintat Universitatatea cu cu acelasi profil ca si facultatea pe care Vasile Burlui o conduce la UMF?
Burlui a fost uns presedinte al Fundatiei "Apollonia"
Dupa datele din dosarul nr. 7PJ/1991, depus la Judecatorie, cind s-a infiintat "Apollonia", Vasile Burlui a pus piatra de temelie a Fundatiei in urma cu aproape 10 ani. Pe 14 ianuarie 1991 a fost ales presedinte. O zi mai tirziu, Burlui s-a adresat justitiei cerind personalitate juridica pentru "copilul" care tocmai s-a nascut. "Domnule Presedinte" – a scris in urma cu aproape 10 ani, Burlui – "subsemnatul dr. Vasile Burlui, in calitate de presedinte al Fundatiei Apollonia, cu sediul in str. Stefan cel mare nr. 2, va rog sa binevoiti a acorda personalitate juridica acestei fundatii si a depune inscrierea sa in registrul de persoane juridice al Judecatoriei Iasi". Cererea a fost insotita de anexarea la dosar a procesului verbal privind alegerea in functia de presedinte a lui Burlui precum si tabelul cu membrii fondatori ai fundatiei. Dintre acestia, medicul stomatolog ocupa un loc de frunte, fiind cotizantul cu suma cea mai mare. Astfel, Burlui a pus o "piatra" de 10.000 lei, sotii Mara si Solomon Fiterman au contribuit cu cite 5.000 lei, iar restul fondatorilor, respectiv Gheorghe Ionescu, Victor Miller, George Costin si Ovidiu Stelea, au pus cite 1.500 de lei la infiintarea fundatiei. Cind a fost vorba de stabilirea formulelor de conducere, Burlui a luat primul cuvintul propunindu-l ca presedinte de onoare de profesorul Mircea Rusu, varianta acceptata in unanimitate de restul echipei de fondatori si membri strinsi pe 14 ianuarie. Presedinte al fundatiei – cea care avea sa infiinteze universitatea, a fost ales Vasile Burlui, secund fiindu-i Mara Fiterman. Potrivit statulului fundatiei depus la dosar, "Apollonia" urma sa aiba ca unic scop "promovarea progresului stomatologic iesean in practica, stiinta si invatamint", fondurile urmind a fi constituite din subscriptiile membrilor fondatori, donatii, taxe de inscriere, cotizatii si beneficii obtinute din actiunile realizate de fundatie. La inceputuri, taxa de inscriere in fundatie era de o suta de lei, iar cotizatia lunara de 50 de lei. Actiunea lui Burlui in instanta a avut cistig de cauza, Fundatia "Apollonia" capatind personalitate juridica. (Emilia CHISCOP, Adriana PLECAN)

Comentarii