In comuna Butea, italiana va fi limba oficiala

vineri, 16 noiembrie 2007, 01:16
5 MIN
 In comuna Butea, italiana va fi limba oficiala

 Toti satenii au macar un neam in strainatate, iar in luna august, cind se intorc in sat, italiana devine limba oficiala. De citeva zile insa in aceasta comuna pestrita nu mai este liniste. Vin vesti alarmante care spun ca viata celor plecati in Italia a devenit un chin. Sint haituiti de carabinieri si injurati de localnici. Sindromul Mailat, care-i umileste pe romanii din Italia, ii tine cu sufletul la gura pe cei din Butea. Cititi mai jos un reportaj despre cum se vede tumultul de la Roma din Butea, satul de unde in fiecare saptamina pleca un autocar spre Vest.

 

La orice divergenta cu un roman sint chemati carabinierii

In luna august, in Butea se vorbeste mai mult italiana decit romana. Atunci se intorc acasa, in concediu, cei plecati la munca. „Trebuie sa fim ospitalieri. Sint multe casatorii mixte si vrem ca italienii sa se simta cit mai bine, sa inteleaga ce vorbim“, a explicat primarul Nastase unul dintre motivele pentru care limba romana lasa locul limbii italiene, pe pamint romanesc.

La Roma, Milano sau Cremona, mai mult ca niciodata, romanii sint nevoiti acum sa vorbesca doar in italiana pe strazi. „Am discutat chiar aseara cu una dintre cumnatele mele din Italia. Le e frica romanilor sa mearga in magazine sau pe strada si sa vorbeasca romaneste. S-a ajuns pina acolo ca, atunci cind este vreo divergenta pe santier, de exemplu, iar angajatul este roman, sa fie chemati carabinierii si, fara motiv real, lucratorii din Romania sa fie luati pe sus la chestura, chiar daca au actele in regula“, a declarat ingrijorat primarul, care este una dintre persoanele din Butea cu cele mai multe rude plecate la munca peste hotare.

Timp de patru ani, chiar el a lucrat in strainatate, dar nu in Italia, ci in Germania. Primarul considera ca fenomenul asupririi romanilor s-a inrautatit si a devenit general dupa ce sotia amiralului italian Reggiani a fost ucisa de Mailat.

„De ce nu s-a facut atita vilva cind un italian a omorit o intreaga familie, in Romania. Fenomenul este produs din cauza personajului si au de suferit toti fratii nostri de acolo, chiar daca ei nu sint vinovati cu nimic. Riscam sa luam foc pe acolo“, a mai spus Costel Nastase, facind aluzie la cazul unui roman ars de viu de patronul italian pentru ca ceruse contract de munca.

Italienii se poarta cu maniere numai „de fatada“

Cei mai multi dintre buteni au inceput sa faca naveta Romania – Italia prin ‘95-’97. Acum, potrivit statisticilor asistentului social, Paul Petrut, un sfert din numarul total de locuitori ai comunei lucreaza in strainatate. 67 de familii si-au luat si copiii peste hotare. Altii si-au nascut copiii pe pamint italian.

Ionel Giurgila este unul dintre butenii cu vechime mare in munca, in Italia. S-a stabilit in peninsula inca din 1991 si a muncit peste 15 ani la Cremona. Acolo i s-au nascut si cei trei copii. De aproape doi ani, a revenit in Romania si are o firma de constructii la Pascani. „Odata ce pleci ramii cu un gol in suflet pe care il umpli doar cind revii acasa. Cine traieste o viata in strainatate moare cu acest gol in suflet. Sacrificiile au fost mari, dar am prins si alte timpuri. Cel putin la inceputul anilor ‘90 erau foarte putini straini. Situatia devine din ce in ce mai grea. Romanilor de acolo le ajunge la os, te termina psihic atitudinea actuala a italienilor fata de noi“, este de parere Ionel Giurgila care are in continuare fratii in Italia.

Despre italieni, buteanul spune ca se poarta «de fatada» cu cele mai bune maniere, insa prin spate „te taie la picioare“. „Se fac si prostii, dar nu neaparat de romani, ci de «persoanele romane»“, spune sateanul intelegind prin „persoane“ pe toti cei cu cetatenie romana, iar de vina, crede el, sint si autoritatile italiene.

„Consider ca nu si-au facut treaba din moment ce au lasat sa se formeze tabere nomade“, a explicat el. De aceeasi parere este si primarul din Butea. „Cred ca este un acord bilateral intre infractori si carabinieri. Carabinierii trebuie sa fi avut si ei un interes daca au trecut cu vederea ilegalitatile. De ce in Germania nu apar astfel de probleme, cu toate ca sint si acolo suficienti romani?“, s-a intrebat retoric Costel Nastase.

„Desi nascuti in Italia, copiii mei din «straini» nu erau scosi“

Si copiii romani au de suferit in Italia. Marginalizati de colegii lor italieni, la scoala sint tinta rautatilor celor din jur. „Chiar daca cei trei copii ai mei s-au nascut in Italia, din «straini» nu mai erau scosi. Parintii copiilor italieni le-au insuflat o anumita rautate fata de cei care nu sint de aceeasi nationalitate“, a mai constatat Ionel Giurgila.

Barbatul spune ca nici unul dintre cei trei copii ai sai – unul la gradinita, altul in clasa a patra si celalalt intr-a cincea – nu stia limba romana bine atunci cind s-au intors. Parintii le-au platit un meditator ca sa isi perfectioneze cunostintele limbii materne si astfel au reusit sa recupereze foarte mult in ultimii doi ani, iar acum se descurca mai bine la scoala.

In comuna Butea l-am gasit si pe Mihai Cotnareanu, elev in clasa a saptea. Mihai are accent italian pentru ca a facut mai multi ani de scoala in Italia decit in Romania. „La inceput, nu intelegeam nimic din ce spuneau colegii din Italia“, a povestit Mihai care a invatat usor limba vorbita in Peninsula auzind-o in fiecare zi. Dupa ce a facut in Italia clasele a treia, a patra si a cincea, s-a intors in comuna ieseana impreuna cu mama sa. „Cei mai multi dintre prietenii mei de la scoala erau romani, dar nu in clasa mea, ci in clase paralele. Am invatat intr-o scoala de linga Roma si era mai usor decit aici“, povesteste baiatul.

Tatal lui Mihai continua sa munceasca in Italia. „Nu m-am gindit ce meserie sa am cind voi fi mare. Cred ca ma voi intoarce in Italia sa lucrez“, a declarat destul de hotarit Mihai.

Sindicatul strainilor

Unii buteni s-au intors in tara definitiv chiar dinainte de crima lui Mailat. Chiar si asa considera ca un sindicat al strainilor ar atrage atentia atit autoritatilor romane, cit si italiene, astfel incit drepturile familiilor lor de peste hotare sa fie mai bine aparate.

„O greva a tuturor romanilor din Italia i-ar afecta considerabil pe toti. Este dureros cum romanii sint vazuti negativ peste hotare, iar strainii sint vazuti pozitiv si laudati in Romania. Generalizarea si de o parte si de cealalta este gresita“, crede cu tarie Ionel Giurgila.

Comuna Butea isi asteapta acum fiii acasa. Dupa crima lui Mailat, traiul lor acolo a devenit si mai dificil, desi nici inainte nu le-a fost usor. „Deja am fost sunat de consateni de ai nostri care m-au intrebat ce ar putea face cu sume intre 15 si 30 de mii de euro, banii strinsi cu truda in strainatate. In ce ar putea sa ii investeasca la noi in zona. Cel mai trist este ca nu am stiut ce sa le raspund“, a incheiat primarul Costel Nastase care a dat deja spre aprobare consiliului local pancarta cu „Bine ati venit, italieni, acasa“.

Comentarii