Afla cine sunt castigatorii alegerilor locale desfasurate in judetul Iasi

marți, 12 iunie 2012, 13:31
3 MIN
 Afla cine sunt castigatorii alegerilor locale desfasurate in judetul Iasi

Mai putin de jumatate dintre iesenii cu drept de vot s-au prezentat duminica pentru a-si alege primarul si presedintele de Consiliu Judetean. Dintre cei 280.919 de locuitori cu drept de vot ai municipiului, s-au prezentat la urne 122.214.

USL a castigat net judetul

Majoritatea alegatorilor s-au prezentat la sectiile de votare, urna speciala fiind solicitata de 216 ieseni. Pentru viitorul primar al Iasului si-au exprimat votul 118.438 de alegatori. Dupa numararea voturilor din 490 de sectii de votare, aproape trei sferturi din totalul de cele 708 din judet, Cristian Adomnitei (USL) detine 61,5% din obtiunile alegatorilor, Petru Movila (PDL) 18,5%, Vlad Hogea (PP-DD) 9,4% si Constantin Simirad (UNPR) 5,78%. USL a obtinut peste 60% din voturile iesenilor si pentru listele la Consiliul Judetean, conform raportarii de la ora 18 a Biroului Electoral Judetean. USL a obtinut 62,7% din votul politic pe judet, PDL 17,7%, PP-DD 8,7% si UNPR 4,5%.

Numaratoarea finala a voturilor realizata de Biroul Electoral Municipal in toate cele 236 de sectii de vot din municipiu nu a schimbat situatia in clasamentul candidatilor la Primarie. Gheorghe Nichita a obtinut un procent de 59,5% din voturile iesenilor, 70.463 de alegatori exprimandu-si optiunea in favoarea candidatului USL. Centralizarea realizata de Biroul Electoral Municipal ii pozitioneaza la mari distante pe ceilalti candidati, fata de invingator. Tudor Ciuhodaru (Alianta pentru Iasi) a obtinut 16.972 de sufragii, procentul de voturi fiind de 14,3%. Daniel Oajdea (PP-DD) a fost votat de 14.625 de alegatori, adica 12,3% din totalul voturilor exprimate, iar Nicusor Paduraru (PDL) a obtinut 11.787 de voturi, adica aproape 10%. Ceilalti candidati pentru functia de primar s-au ales doar cu cateva sute de voturi din partea alegatorilor. La coada clasamentului se pozitioneaza Daniel Bliort, de la Partidul Alianta Socialista, care a fost votat de 133 de ieseni. Il urmeaza Bogdan Dragos Dorojan de la Partidul Romaniei Europene, cu 194 de voturi, si Constantin Popa de la Uniunea Populara Social Crestina, cu 242 voturi. Pe Sorin Balanescu, candidat la Primarie de la Partidul Social Democrat al Muncitorilor, l-au votat 325 de ieseni, iar alti 400 pe Marian Russo, de la Partidul Socialist Roman.

Nichita a castigat si in fiefurile PDL

Primarul Gheorghe Nichita a obtinut peste 57% din voturi in toate cartierele din Iasi, cu doua exceptii insa, zona Podu de Fier-Ticau, unde procentul a fost de 56%, acolo unde medicul Tudor Ciuhodaru a obtinut 18% din voturi, si Nicolina cu 55%. Cele mai mari procente au fost obtinute de Nichita in Alexandru cel Bun-Dacia (64%) si in zona Tatarasi-Gradinari (61%). Candidatul Daniel Oajdea a obtinut cel mai bun procent in cartierul Galata (17%), cel mai slab fiind inregistrat in zona centrala a municipiului. Iesenii din Alexandru, Dacia sau Mircea cel Batran nu l-au preferat pe Nicusor Paduraru pe listele de vot, procentul obtinut fiind de doar 7%, insa deputatul a obtinut 14% in Copou.

Pentru listele la Consiliul Local si-au exprimat votul 116.609 ieseni, topul in preferintele alegatorilor fiind USL. Listele de la PSD si PNL au fost votate de 67.251 de ieseni, cele ale PDL, de 17.017 de alegatori, iar PP-DD a obtinut 11.559 de voturi pentru CL.

Ciuhodaru a ratat prezenta in CL

Alianta pentru Iasi a pierdut la mustata un loc in Consiliul Local deoarece nu a atins pragul electoral. Conform legii electorale, formatiunea politica, fiind o alianta, avea nevoie de 8% din totalul de voturi exprimate pentru listele CL. Alianta pentru Iasi mai avea nevoie de 410 voturi din partea iesenilor pentru a obtine mandat in Consiliul Local. In schimb, formatiunea politica a obtinut doar 8.918 voturi, fata de 9.328, cat era pragul rezultat din lege. „Pragul electoral pentru aliante este de 8%. Alianta pentru Iasi nu a obtinut un numar de voturi de 9.328 si nu a obtinut mandat in CL", a declarat judecatorul Daniela Amancei, presedintele Biroului Electoral Municipal.

Cu cele 19 mandate care ii vor reveni, USL va detine majoritatea absoluta in plenul CL. Lista consilierilor este formata din Calin Scripcaru, Camelia Gavrila, Paul Corneliu Boisteanu, Mihai Chirica, Anghel Ficu, Vasile Munteanu, Elena Simona Vranceanu, Sorin Marius Danga, Marius Ostaficiuc, Sorin Iacoban, Catalin Bulgariu, Laurentiu Navodaru, Erica Rudnic, Daniel Matasaru, Cristian Ghibu, Victor Bejan, Gabriela Antipa, Vasile Gabriel Harabagiu, Aur Marius Catalin. Cinci mandate ii revin PDL, respectiv Nicusor Paduraru, Gabriel Grigore, Constantin Leonte, Gheorghe Grigoras si Camelia Bogdanici. PP-DD a obtinut doar trei mandate in CL, prin Daniel Oajdea, Adrian Boca, Anca Preda.

Comentarii