Maidanezii turbati l-au muscat de fund pe adjunctul DSV

joi, 10 ianuarie 2008, 23:10
4 MIN
 Maidanezii turbati l-au muscat de fund pe adjunctul DSV

Lipsa de reactie a sefilor Directiei Sanitar-Veterinare in cazul de rabie confirmat la Iasi ar putea sa se lase cu sanctiuni. Seful Prefecturii, Nicusor Paduraru, i-a chemat la raport la prima ora ieri-dimineata pe directorul DSV, Ionel Bondoc, si pe adjunctul acestuia, Mihai Cantemir.

"Focarul de rabie va fi tinut sub control de catre DSV, dar institutional totul este varza. S-a mintit pe romaneste cind cei de la DSV au spus ca noi am fost anuntati la timp. Adresa oficiala privind cazul de rabie a intrat in institutie miercuri la ora 14, iar eu am aflat de la primar (n.r. – Gheorghe Nichita) la 13.30", a spus Paduraru.

Practic, cel considerat vinovat de lipsa de comunicare dintre institutii este adjunctul DSV, caruia, indirect, i s-a cerut demisia. Intre timp, cu o intirziere de peste 24 de ore, pe teren s-a trecut la treaba.

"A fost un fel de scapare"

"Le-am solicitat sa faca o analiza, iar pe lege sa se traseze masurile si sanctiunile pentru cei care au determinat aceasta lipsa de comunicare. Le-am spus ca, daca nu voi primi in termenul prevazut de lege rezultatul analizei interne, ma voi adresa Autoritatii Nationale Sanitar-Veterniare si pentru Siguranta Alimentelor. Eu stiu un singur lucru: vreau sa discut doar cu persoane competente", a precizat Paduraru.

Reprezentantii Prefecturii au lasat sa se inteleaga ca cel vinovat de lipsa de comunicare dintre institutii este Cantemir, adjunctul DSV.  Seful directiei, Ionel Bondoc, a confirmat indirect ca au existat probleme de comunicare intre institutii si ca s-ar putea ajunge la sanctiuni drastice. "Domnul prefect nu a pronuntat acest cuvint (n.r. – demisia lui Cantemir), dar este posibil acest lucru. S-a vorbit de masuri disciplinare si despre ceea ce s-ar putea face daca am fi oameni de onoare. Problema tine mai mult de optiunea fiecaruia. Probabil ca si noi ar fi trebuit sa actionam putin altfel. A fost un fel de scapare", a afirmat Bondoc.

Adjunctul DSV a precizat ca nu s-a discutat de nici o demisie, ci doar de deficiente de comunicare. "A fost o problema de comunicare intre institutii. La nivelul DSV se va face un raport legat de modul in care am actionat. Noi, din punct de vedere tehnic, am respectat toti pasii si am actionat corect", a spus Cantemir.

Putini ciini prinsi

In cadrul comandamentului local antiepizootic s-a identificat pe harta si zona de protectie, pe o raza de 3 km in jurul vulpii turbate gasita sfisiata de ciini. "In perimetru vor actiona echipe mixte de la DSV, Politia Comunitara, Jandarmi. Se vor vaccina animale si de pe raza comunelor Tomesti, Ciurea, Miroslava. Miercuri, animalele fara stapin au fost duse la padocul de la Miroslava, dar au fost tinute intr-un spatiu izolat. De joi, ciinii vagabonzi capturati vor fi dusi intr-un spatiu special amenajat de la Tomesti, unde vor fi eutanasiati si incinerati. Sint masuri extreme, dar impuse de lege", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Hingherii de la Salubris au inceput inca de miercuri sa adune ciinii fara stapin din zona bulevardului Poitiers. Pina ieri dupa-amiaza au fost adunate insa doar 32 de patrupede, iar reporterii nostri care au fost in zona au numarat zeci de ciini care stateau nestingheriti. "Lucram cu cinci echipe de hingheri. Toti ciinii vagabonzi prinsi au fost eutanasiati", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

In cursul serii de ieri, hingherii actionau in zona Manastirii Frumoasa, a bulevardului Poitiers si in apropiere de Tirgul de cherestea. Masurile de prevenire si combatere a rabiei  mai vizeaza supravegherea comercializarii animalelor vii si a carnii in tirguri si piete.

Evitati maidanezii!

Totodata, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica au anuntat ieri o serie de masuri. Astfel, medicii de familie trebuie sa instiinteze populatia cu privire la modul de manifestare a rabiei si sa evite contactul cu ciinii comunitari.

Mai mult, medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infectioanse au fost anuntati sa pregateasca stocul de vaccin antirabic. "Am informat cetatenii din zona de protectie, adica pe o raza de trei kilometri, de existenta unui focar de rabie si masurile care trebuie luate", a spus Bondoc.

Potrivit conducerii DSV, iesenii care observa schimbari in comportamentul animalelor ar trebui sa sune la 267.501 si 267.502.

Viitoarea zona libera de maidanezi: Din CUG si Bucium pina in Galata, Centru si Tatarasi

Ieri-dimineata s-a reunit comandamentul antiepizootic, unde a fost delimitata zona de protectie, pe o raza de 3 km raportata la zona Poitieres, si s-a stabilit planul de masuri. Astfel, perimetrul zonei de protectie cuprinde mai multe cartiere, cum ar fi: Frumoasa, Nicolina, CUG, Mircea cel Batrin, Galata, dar si parti din Tatarasi, Zona Industriala, Bucium si Centru.

Perimetrul este delimitat in CUG de societatea Fortus, str. Podisului, linia de delimitare a zonei de protectie trece prin padurea Valea Ursului din comuna Miroslava, strada Cicoarei, piriul Nicolina, la baza pasarelei Alexandru cel Bun, spre Podul de Piatra.

Perimetrul identificat de autoritati mai vizeaza zona Liceului Economic II si intersecteaza b-dul Stefan cel Mare in zona Casa Cartii, traverseaza Anastasie Panu prin zona Halei Centrale, pe linga sediul Politiei Rutiere.

Linia de delimitare a zonei de protectie trece prin zona Bucsinescu, coincide pe o portiune cu strada Ciurchi, cuprinde tot Campusul T. Vladimirescu si traverseaza spre b-dul Chimiei in apropiere cu b-dul Metalurgie.

Mai mult, zona de protectie se opreste in Zona Industriala, la strada Trei Fintini, atinge strada C-tin Pop din Bucium, trece prin zona Plopii fara Sot, stradela Birnova si se inchide la Fortus.

Comentarii