Metodele soc ale Clanului

Subtitlu

luni, 05 iulie 2010, 23:16
14 MIN
 Metodele soc ale Clanului

Membrii clanului s-au specializat in diverse metode aducatoare de bani iliciti, de la aparente gainarii (falsificari sau trafic cu tichete de veterani) pina la credite luate cu acte false, santaj cu metode medievale, proxenetism sau inselaciuni imobiliare de-ti sta mintea in loc. Nimic nu parea ca ii poate atinge pe fratii Corduneanu si pe locotenentii lor, care zburdau nestingheriti prin Iasi, dar si in tara sau strainatate, plini de bani si in masini luxoase. Fratii si principalii colaboratori stau insa acum in arest si asteapta judecata. In total, 27 de indivizi au fost trimisi in judecata.

Vila familiei Corduneanu, situata pe strada Moldovei. In medalion, capul Clanului, Costica Corduneanu, fost campion la lupte libere

Rechizitoriul facut de procurori scoate la iveala o incredibila retea coordonata de citiva membri de incredere (fratii Corduneanu si rude apropiate) peste care sef era Constantin "Costel" Bogdan (fost Corduneanu), cel mai in virsta si mai influent dintre frati, fost luptator de performanta. Fiecare membru avea in subordine oameni care lucrau pentru ei si care supravegheau "hotii", asa cum sint denumiti in limbajul lor codat cei care produc bani pentru clan. Cei care lucrau pentru fratii Corduneanu o faceau pentru bani sau de frica sa nu fie batuti ori familiile lor sa aiba de suferit. Un exemplu de loialitate fata de seful direct este cel al lui Silviu Iulian Gitlan, zis Giga, care si-a tatuat pe piept "Vasilica", numele lui Calin Vasile, fost Corduneanu, care la rindul sau are tatuat pe piept in acelasi loc "Costel", numele lui Constantin Bogdan, fost Corduneanu, liderul gruparii. Costel este cel care coordona clanul, incasa comisioane din "afacerile" familiei si dadea impreuna cu fratii sai "amenzi" de mii de euro celor care le cadeau victime.

Brigazile de hoti care au cucerit Europa, cea mai banoasa divizie economica a Clanului

O importanta sursa de venit a familiei Corduneanu o reprezentau hotii din buzunare care furau in diverse state din Europa si care trimiteau cea mai mare parte de bani acasa capilor gruparii. "Pustii", cei care operau buzunarele cetatenilor, erau organizati pe "brigazi", care numarau de regula 4-5 persoane. Acestia erau racolati prin doua metode: fie erau „luati de mici", de la 10-12 ani, si dusi in strainatate, unde erau supravegheati si "specializati" folosindu-se de faptul ca acolo cei care aplicau legea obisnuiau sa-i bata pe hoti fara nici o alta sanctiune care sa ramina scrisa si sa-i "pericliteze cariera", dupa care ulterior erau transferati in alte state din Europa unde aplicau deprinderile dobindite.

O alta metoda de racolare era din rindul persoanelor care s-au indatorat la membrii gruparii din tara si erau nevoiti sa fure numai in locurile si conditiile indicate de membrii gruparii. Persoanele care ii supravegheau pe hoti in strainatate erau locotenentii fratilor Corduneanu, persoane de incredere care serveau familia. Acestia urmareau sa-i cazeze in grupuri mici care sa nu atraga atentia, in locuri retrase pe care le paraseau dupa perioade scurte de timp. Hotii nu actionau insa singuri si de capul lor. Fiecare hot avea cu el o "tira", adica o persoana care avea rolul de a masca momentul in care hotul baga mina in buzunarul unui "Centaur", care in limbajul lor insemna o potentiala victima, aleasa de regula din rindul persoanelor in virsta. De cele mai multe ori „pustii" intrau in „bransa" ca fiind „tira" cuiva, fiind platit cu foarte putini bani, facindu-l sa-si doreasca sa fure singur.

Locurile aglomerate de turisti erau "ponturi"

Anchetatorii spun ca hotii erau organizati in asa fel incit atunci cind supraveghetorii identificau locuri unde se putea fura mult (grupuri de turisti, festivaluri etc.) "pontul" era transmis foarte repede catre toti membrii retelei de hoti. Membrii gruparii care supravegheau retelele de hoti din strainatate foloseau mai multe mijloace de a-i constringe pe "pusti"sa fure. Atunci cind erau prinsi, le angajau avocat pentru a-i "indatora" si a-i obliga sa fure in continuare, le luau pasapoartele si actele pentru a nu putea sa fuga, ii umileau in mod constant fata de ceilalti hoti, spunindu-le ca nu au dreptul sa manince daca nu fura din ce in ce mai mult. Uneori, locotenentii care ii supravegheau si colectau banii apelau la unii membri de la virful ierarhiei din tara ca sa vorbeasca cu pustii la telefon pentru a-i timora si induce teama.

Conform rechizitoriului, retelele de hoti erau distribuite pe teritoriul Uniunii Europene in functie de specificul fiecarui stat, astfel incit se puteau deplasa acolo unde puteau "produce mai mult" urmarind de la zone cu un numar mare de muzee pina la zone cu diferite tipuri de festivaluri, sau evenimente importante care asigurau un numar mare de participanti. Procurorii sustin ca hotii nu puteau sa plece cind nu mai voiau sa fure pentru familia Corduneanu. Ei erau amenintati, cautati, iar cind erau gasiti erau batuti crunt si pusi din nou sa fure, fiind practic o proprietate a clanului, niste sclavi. Puteau totusi sa isi rascumpere libertatea. Au existat cazuri in care pentru sume foarte mari de bani unii hoti au reusit sa-si rascumpere libertatea si nu au mai fost nevoiti sa fure pentru gruparea Corduneanu.

Metodele prin care erau invatati sa fure

Astfel victimele erau instruite si invatate sa foloseasca diferite stiluri de a sustrage  bunuri. Cel mai utilizat era prin apropierea de victima: se prefaceau ca-i pun piedica, de exemplu, moment in care ii furau portofelul. O alta modalitate este stilul "smuls": daca victima isi dadea seama ca este inconjurata de hoti, era bruscata, i se lua repede portofelul prin forta, iar hotii fugeau. O a treia metoda era "interventia" – hotul se ducea la victima, o aborda, si, sub pretextul ca o intreba ceva, se apropia de ea, o apuca de curea, moment in care din buzunar ii sarea portofelul, iar un alt hot aflat in apropiere ridica portofelul si fugea.

Hotii erau treziti de dimineata si erau trimisi de supraveghetori in anumite zone din care erau obligati sa fure din buzunare. Seara, pustii se intorceau la locul in care erau cazati si erau obligati sa predea sumele de bani cistigate in cursul zilei.

Procurorii spun ca victimele erau atent supravegheate si monitorizate astfel incit nu aveau posibilitatea sa ascunda de inculpati sumele de bani cistigate in cursul zilei. In situatia in care hotii erau arestati de catre politistii din statele unde se aflau la furat, oamenii de incredere ai Cordunenilor se ocupau imediat de angajarea unui avocat, pentru ca hotii sa fie pusi in libertate cit mai repede.

Povestea incredibila a lui Coco, cel mai productiv hot al clanului

La virsta de 12 ani, Coco se afla in Franta la furat. Lucra pe cont propriu. La Paris se aflau, conform declaratiilor lui, Gelu Corduneanu, Florinel Corduneanu, Vasilica Corduneanu si Adrian Corduneanu, care aveau si ei pusti la furat.

Despre Florinel Corduneanu spune ca avea un "banc" de sapte hoti si s-a intilnit cu acesta cind era la furat. Florinel Corduneanu i-a spus sa vorbeasca la telefon cu liderul gruparii, Bogdan Constantin, fost Corduneanu. A auzit cind Florinel ii spunea la telefon fratelui lui mai mare ca este cel mai bun hot si ca face foarte multi bani. S-a intalnit cu liderul clanului, Costel Bogdan Corduneanu, iar acesta i-a propus sa fure si sa imparta cu el banii, spunindu-i ca "el a fost toata viata un luptator pentru bani si ca pentru el au furat cei mai buni hoti", dindu-i exemple pe Surda, Toni Montana, Costicuta, pentru a-l determina sa accepte sa fure pentru el.

In schimbul a jumatate din ce fura urma sa fie sub protectia liderului clanului Costel i-a propus sa fie cazat alaturi de hotii lui Florinel Corduneanu la Gara de Est in Paris, si la inceput a acceptat. "Acolo mai erau gazduiti si niste pusti tigani de la Podu Iloaiei", se specifica in rechizitoriu. A fost cazat apoi intr-un apartament. Coco le-a spus anchetatorilor ca tot ceea ce fura impartea pe din doua cu liderul gruparii, Costel Bogdan Corduneanu. Era supravegheat permanent prin telefon de catre protectorul sau, care il intreba in permanenta citi bani a facut si cum mergea "treaba". Din banii pe care ii fura Coco, seful platea chiria si cumpara de mincare si de imbracat, iar sumele de bani ramase erau impartite pe din doua.

Coco le-a mai spus procurorilor ca in acea perioada Costel Bogdan Corduneanu stringea bani si de la alti hoti din Paris, care ii plateau de frica, sub forma de taxa de protectie.

Coco facea echipaj cu viitoarea sotie a liderului clanului

La un moment dat, spun procurorii, Costel Coduneanu l-a pus pe Coco sa fure impreuna cu Alina Bogdan, cea care avea sa devina mai tirziu sotia lui Costel, racolata tot de acesta din Paris, si care era minora la acea data.

In aproape un an, Coco a strins partea lui 90.000 dolari, iar protectorul sau o suma mai mare. Din acesti bani Coco si-a cumparat un apartament de 120 metri patrati in Pacurari, un autoturism Audi A4, pe care a platit 30.000 dolari.

Dupa ce a ajuns in Iasi, Costel Bogdan Corduneanu i-a propus sa faca schimb de apartamente cu Petronel Corduneanu, urmind sa mai primeasca inca 6.500 de euro. Banii nu i-a mai vazut niciodata, iar de la imensul apartament pe care il avea, Coco a fost nevoit sa se multumeasca cu o camera. Le-a povestit procurorilor ca a acceptat pentru ca nu avea ce sa faca. Avea 15 ani si nu putea sa-l infrunte pe liderul familiei Corduneanu.

Legat cu catuse, dus in padurea Cetatuia si batut cu bita

In 2007, le-a povestit Coco anchetatorilor, a refuzat sa mai fure pentru familia Corduneanu. Costel Coduneanu nu a acceptat ideea de a-l pierde pe cel mai bun hot pe care il avea si, impreuna cu Viorel Potorac, zis Tocaila, au facut presiuni asupra lui pentru a fi determinat sa plece din nou in strainatate. Pentru ca a refuzat, cei doi, impreuna cu un alt locotenent de-al lui Costel Corduneanu, au mers acasa la Coco, l-au scos cu forta din casa, l-au urcat intr-un autoturism, unde l-au incatusat, si l-au dus in padurea situata la poalele dealului Cetatuia. Aici Coco a fost supus unui tratament aplicat de clanurile mafiote: a fost lovit cu o bita de baseball de catre Costel Corduneanu. Loviturile au fost date peste genunchi si coate.

La citeva zile dupa "corectie" a fost transportat din nou de Tocaila in Germania, unde a fost obligat sa fure in continuare pentru Costel Bogdan Constantin.

Coco le-a spus procurorilor ca in toti acesti ani in care a fost exploatat de catre liderul gruparii a furat pentru acesta peste 500.000 euro, iar apoi i-au fost confiscate de catre membrii familiei Corduneanu doua apartamente, trei masini si un teren de 5.000 de metri patrati. Acum, Coco traieste cu sotia si doi copii intr-un apartament de 34 mp.

–––-

Lista celor trimisi in judecata:

Capul Clanului:
* Constantin Bogdan fost Corduneanu

Palierul decizional: 
* Adrian Corduneanu
* Gheorghe Rusu fost Corduneanu 
* Bogdan Tofan fost Corduneanu
* PetronelaTiuga fosta Corduneanu
* Iulian Bogdan

Palierul executional:
* Silviu Iulian Gitlan, zis Giga, 
* Viorel Potorac
* Mihai Silviu Corduneanu "Bula", 
* Iulian Danut Ilincariu
* Gabriel Males
* Marian Vasiliu zis Kent, 
* Ciprian Panagachi-Tanasa 
* Ioan Ciubotariu zis Ion Babanu
* Vasile Calin
* Marian Simon, fost Corduneanu
* Vasile Ursariu
* Ciprian Toma
* Gheorghe Crismariu
* Alice Juncu
* Carmen Mihalcea
* Radu Adrian Prundeanu
* Daniel Tirsu
* Constantin Darie
* Elena Calin
* Sorin Mihail Riznic
* Valeriu Florin Andrei

–––

Prostitutia, o alta divizie importanta de afaceri a familiei

O alta afacere de familie a Codunenilor era proxenetismul. Nu toti se ocupau insa de aceasta "divizie" a clanului. Procurorii spun ca Marian Simon (fost Corduneanu) se ocupa de acest segment, impreuna cu mai multi locotenenti de incredere. Cu totii racolau minore fugite de acasa pe care ulterior le puneau sa se prostitueze pentru ei.

Procurorii sint de parere ca aparent activitatea lui Marian Simon Corduneanu de racolare si exploatare prin practicarea prostitutiei a unor minore, dar si majore, este separata de activitatea intregului grup pentru ca la aceste fapte nu a fost identificat ca participant vreun alt membru al gruparii. Totusi, anchetatorii sustin ca Marian Simon nu ar fi putut sa-si faca singur o retea de prostitutie daca lumea nu l-ar fi cunoscut ca fiind unul dintre fratii Corduneanu, simpla invocare a numelui sau inspirind teama in rindul celorlalti proxeneti din Iasi. De altfel, Marian Simon Corduneanu are o constitutie firava, sustin procurorii in rechizitoriu. Prostituatele racolau clienti prin anunturi in presa, iar aproape toti banii mergeau la Marian Corduneanu si la locotenentii sai.

A rapit copilul unei tinere drept garantie ca se va prostitua

Una dintre tinerele racolate a trait o experienta extrema la inceputul anului 2009. Deoarece nu mai voia sa practice prostitutia pentru membrii clanului Corduneanu, aceasta a fost amenintata ca i se va lua copilul. Apoi a batut-o. Ulterior inculpatul Vasile Ursariu a trecut la fapte: i-a luat acesteia copilul si l-a dus intr-o casa din zona Albinet.

Mama avea voie sa-si vada copilul intr-un regim restrictiv si doar daca "producea" bani suficienti pentru proxeneti. La inceputul lunii februarie 2009, tinara a fost mutata si ea in acea casa, care nu era mobilata, iar conditiile de trai erau inumane, sustin procurorii.

–––

"Amenda" 3.000 de euro pentru deranj

Una dintre victimele santajurilor familiei Corduneanu a fost Florin Toporoi, din Pascani. La inceputul anului 2008, clanul incepuse sa puna stapinire si pe orasul Pascani, iar omul lor de incredere acolo era Gheorghe Crismariu. Acesta a auzit ca Toporoi tocmai returnase o suma mare de bani unui camatar, iar Crismariu s-a oferit sa-l ajute sa-si recupereze banii cu ajutorul "baietilor de la Iasi". A vorbit cu fratii Corduneanu si a stabilit o intilnire la Sala Sporturilor din Iasi. La intilnire, membrii clanului s-au aratat iritati de faptul ca "clientul" a intirziat si ca i-a facut sa-l astepte. Pentru asta i-au fixat o amenda de 3.000 de euro.

Pentru a fi convingator, Adrian Corduneanu a scos un cutit si l-a pus pe masa. Procurorii sustin ca Toporoi insa l-a luat si a zis ca decit sa-l taie ei, mai bine se taie singur. Petronel Corduneanu, Adrian Corduneanu, Viorel Potorac, Iulian Bogdan s-au enervat si l-au lovit cu pumnii si cu picioarele. La plecare, a fost urmarit de masina Cordunenilor pentru a fi siguri ca victima pleaca din Iasi si nu se opreste la spital sau la Politie. Ajuns in Pascani acasa, acesta nu a mai raspuns la telefon, dar pentru a scapa de clanul mafiot si-a luat familia si s-a mutat in alt oras.

Alta amenda: 3.000 de euro daca nu divulga o adresa

In anul 2002, un tinar vecin cu familia Corduneanu in cartierul Nicolina a plecat in strainatate dupa ce Cordunenii ii cerusera 3.000 de euro pentru ca nu a vrut sa-si toarne un amic, considerat datornic de catre fratii Corduneanu. In 2008, cind acesta s-a intors in tara, a dat nas in nas cu Cordunenii, care i-au adus aminte de datorie si l-au agresat. In plus, i-au cerut si niste bani in plus, drept "cadou". Tinarul s-a dus la Politie, iar anchetatorii au deschis o ancheta.

Dus cu forta la nunta, cu indicatie clara cit sa inchine

Ieseanul Dumitru Dumitriu este o alta victima a temutei familii Corduneanu. Acesta a fost incoltit de fratii si locotenentii lor si a ajuns sa comita falsuri pentru ei pentru ca acestia sa poata lua credite de la banci. Calvarul acestuia a inceput in 2006, dupa ce mama sa a vindut drepturile succesorale asupra unui teren din Iasi prin avocatul Cristy Mirsanu. Acesta, spun procurorii, impreuna cu Bogdan Tofan, fost Corduneanu, si cu finul ultimului, Ciprian Tanasa Panagache, i-au cerut diverse sume de bani, iar victima le-a platit sub presiunea amenintarilor. Conform procurorilor, acesta a platit in diferite rinduri suma de 460 milioane lei vechi si 12.000 euro.

Mai mult, la nunta lui Ciprian Tanasa Panagache din toamna anului 2006, Dumitriu a fost "invitat" cu forta sa participe si sa achite suma de 8.000 de lei noi reprezentind cadoul de nunta si inca 1.500 pentru un prieten de-al lor. Procurorii prezinta in rechizitoriul intocmit si alte cazuri de santaj, toate derulate sub presiune psihica si prin violenta.

Afacere la cheie in zona Nicolina preluata cu forta

Un om de afaceri care conduce o firma cunoscuta in zona Moldovei a ajuns si el victima Cordunenilor. Firma King Club SRL Vaslui are ca obiect desfasurarea de jocuri de noroc cu mai multe puncte de lucru in regiune. La inceputul anului 2008, Daniel Florescu a deschis un punct de lucru si in Iasi, chiar in coasta Cordunenilor, in cartierul Nicolina. La doar citeva zile de la deschidere, membrii clanului au inceput sa ii faca vizite si sa-l sicaneze: ba nu plateau consumatia, ba amenintau personalul, ba isi cereau banii pierduti inapoi. Intr-un timp scurt i-au dat de inteles lui Florescu ca zona Nicolina este una din zonele aflate sub protectia familiei Corduneanu si a celor din anturajul lor, ca nu stie cu cine are de-a face si ca va avea probleme care vor duce la inchiderea clubului. In primavara anului 2008, doi membri ai clanului au pierdut 500 de lei la jocurile de noroc si i-au cerut lui Florescu inapoi dublu. De aici pina la scandal nu a fost decit un pas. Dupa ce a fost agresat, Daniel Florescu a fost nevoit sa cheme firma de paza IGS cu care avea contract de protectie. Echipa de interventie a firmei nu a calmat spiritele, acestia dovedindu-se neputinciosi in fata scandalagiilor. In cele din urma, dupa ce a "cotizat" timp indelungat taxe de protectie catre familia Corduneanu, Florescu a depus o plingere la Politie. Pina atunci, se ajunsese pina acolo incit toata lumea stia ca intreaga afacere este a Cordunenilor.

Cum spalau banii din hotii si tepe

Dupa 2004, Cordunenii au inceput sa isi puna la adapost banii veniti de la retelele de hoti sau luati de la banci prin credite cu acte false. Banii i-au investit in apartamente, terenuri si masini pentru care declarau la cumparare sume mici de bani. Apoi, de obicei, la scurt timp le vindeau la un pret mult mai mare, astfel ca banii pareau obtinuti in mod legal. O alta modalitate de a "ascunde" banii proveniti din activitati de crima organizata era achizitionarea de locuinte si masini pe numele unor apropiati. Procurorii sustin ca singurele venituri ale Cordunenilor erau din activitati infractionale, din adresele de la Finante rezultind ca nici unul nu are venituri din contracte de munca. Cu toate astea apar in acte notariale ca achizitionau apartamente, iar banii veneau din strainatate prin Western Union de la locotenentii lor pusi sa colecteze banii de la brigazile si bancurile de hoti.

––-

Banci spoliate cu acte false

La unul din termenele recente de judecata, membrii arestati ai Clanului au venit cu tricouri inscriptionate, in semn de protest fata de tratamentul sub presiunea media

Procurorii spun in rechizitoriu ca membrii familiei Corduneanu au descoperit inca o metoda de a face bani repede. O sursa buna de cash erau bancile. Clanului nu ii era greu sa gaseasca persoane care sa contracteze imprumuturi pentru familie, totul in baza unor acte false confectionate de Corduneni. "Sagetile" erau imbracate bine, erau angajate fictiv la unele firme controlate de alte victime sau de apropiati ai familiei Corduneanu. Sumele luate variau intre 6.000 de lei si 12.000 de euro, bani ce nu au mai fost returnati pina acum. Cei pe numele carora era luate credite primeau sume modice. Nu se limitau doar la banci, ci au facut cumparaturi si din magazine unde se putea face credit doar cu buletinul. Sumele totale cu care au fost spoliate bancile nu au fost centralizate.

––

Interceptati, filati, colaborari cu FBI si investigatori infiltrati

Procurorul care le-a venit de hac Cordunenilor, Vasile Chifan

Ancheta finalizata ieri de DIICOT a fost cea mai mare si complexa desfasurata vreodata la Iasi. Procurorii si politistii de la Combaterea Crimei Organizate au ascultat telefoanele celor implicati in clan si i-au filat aproape doi ani. In plus, s-a reusit infiltrarea unor investigatori sub acoperire in interiorul familiei pentru a avea informatii de prima mina.

DIICOT a colaborat si cu FBI in acest dosar ce numara peste 30.000 de file. In rechizitoriul intocmit apar si martori a caror identitate a fost protejata, in actul de acuzare fiind trecuti sub nume fictive. Rechizitoriul numara aproape 1.000 de pagini.

Cei 27 de inculpati trimisi in judecata vor trebui sa achite cheltuieli de ancheta in valoare de doua milioane de lei in cazul in care vor fi gasiti vinovati. Procurorii au pus sechestru asigurator pe 28 de imobile apartinind fratilor Corduneanu si apropiatilor acestora.

Dosarul se va judeca la Baia Mare, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat cererea procurorului Vasile Chifan de a stramuta judecarea dosarului.

Comentarii